Meseriile mai puţin cunoscute ale unor scriitori celebri. Dickens a lucrat într-o fabrică de cremă de pantofi, iar George Orwell a fost polițist
meseriile scriitorilor

Meseriile mai puţin cunoscute ale unor scriitori celebri. Dickens a lucrat într-o fabrică de cremă de pantofi, iar George Orwell a fost polițist

Deşi numele le este astăzi asociat cu capodopere ale literaturii universale, scriitorii nu au stat toată viaţa doar la masa de lucru, unii dintre ei având chiar meserii de-a dreptul surprinzătoare.

După ce ți-am povestit aici despre meseriile mai puțin cunoscute ale scriitorilor români, azi să-i trecem în revistă pe unii dintre cei mai cunoscuți autori străini.

William S. Burroughs – lucrător la deratizare

William S. Burroughs
William S. Burroughs

Romancierul american a părăsit în 1942 oraşul natal, St Louis, după ce a fost dat afara din Armată. S-a stabilit în Chicago şi a obţinut un post de deratizator. Această meserie nu doar că i-a asigurat un venit lunar, dar l-a şi inspirat să scrie o serie de poveşti scurte, publicate în 1970.

Agatha Christie – asistentă de farmacist

Agatha Christie
Agatha Christie, în centrul de asistență medicală din Torquay, Devon

După izbucnirea Primului Război Mondial, scriitoarea engleză s-a oferit voluntară într-un centru de asistență medicală din Torquay, Devon. Celebra autoare de romane poliţiste a obţinut în 1917 calificarea de asistentă de farmacist, post pentru care primea un salariul anual de 16 lire.

Charles Dickens – lucrător în fabrică

Charles-Dickens
Charles Dickens

În 1824, la doar 12 ani, Charles Dickens îşi petrecea 10 ore din zi lucrând într-o fabrică de cremă de pantofi. Datoria sa era să lipească etichete pe cutiile cu cremă, iar la finalul unei săptămâni de muncă încasa aproximativ 6 şilingi.

Feodor Mihailovici Dostoievski – inginer

Feodor Mihailovici Dostoievski
Feodor Mihailovici Dostoievski

Născut în 1821 într-o familie cu 4 copii, cel care avea să devină unul dintre cei mai renumiţi scriitori ruşi a urmat cursurile Institutului de Inginerie Militară din Sankt Petersburg. Deşi nu avea nicio pasiune pentru acest domeniu şi crizele de epilepsie îl chinuiau deseori, tânărul Dostoievski a îndeplinit dorinţa părinţilor şi a absolit cursurile, ulterior chiar profesând ca inginer.

Arthur Conan Doyle – chirurg

Arthur Conan Doyle
Arthur Conan Doyle

Dacă Sherlock Holmes, renumitul său personaj, era un detectiv care reuşea să rezolve cele mai grele cazuri, Arthur Conan Doyle avea şi el de rezolvat alte cazuri. Unele medicale. Romancierul britanic a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, a fost medic la bordul unor vase de croazieră şi chiar și-a deschis un cabinet medical în Southsea, Hampshire.

James Joyce – operator la cinema

Deși s-a dedicat o vreme studiilor de medicină, scriitorul nu a simțit o chemare deosebită spre acest domeniu, așa că a abandonat cursurile. A continuat ca pianist și cântăreț și a predat limba engleză în școli din Croația și Italia. În 1909, alături de Nora Barnacle, logodnica sa, a bifat o premieră la Dublin inaugurând  „The Volta”, primul cinematograf din capitala Irlandei. Afacerea nu s-a dovedit un succes pe termen lung, iar după numai un an James Joyce s-a întors la catedră.

Cinematograful Volta
Cinematograful Volta

Franz Kafka – funcționar juridic

Franz Kafka
Franz Kafka

După ce în 1906 a absolvit Universitatea Charles-Ferdinand din Praga, Franz Kafka a lucrat timp de un an ca funcţionar juridic, fără a fi însă plătit pentru munca sa. În 1907 s-a angajat la o firmă de asigurări, unde nu avea doar salariu, ci şi un program de lucru de 10 ore pe zi. Nemulţumit că îi rămânea prea puţin timp pentru a se dedica scrisului, Kafta a demisionat după nouă luni.

Harper Lee – agent de bilete

Harper Lee
Harper Lee

Înainte de a ajunge faimoasă pentru romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare”, Harper Lee a fost agent de bilete la Eastern Airlines și British Overseas Airways Corporation (BOAC) din New York.

Vladimir Nabokov – curator

Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov

Numele scriitorului apăruse deja pe coperta mai multor volume înainte de mutarea acestuia în 1940 în SUA. Ajuns peste ocean, Nabokov s-a înscris la Wellesley College, Massachusetts şi ulterior la Harvard, unde a devenit curator la Muzeul de Zoologie Comparată.

George Orwell – polițist

George Orwell

În 1922, pe când avea 19 ani, George Orwell s-a înrolat la Indian Imperial Police şi a devenit unul dintre poliţiştii din Burma. 5 ani mai târziu, afectat de febra Dengue, a fost nevoit să să întoarcă acasă, în Anglia, pentru a se putea trata. Orwell s-a mutat la Londra şi a renunţat la uniforma de poliţist în favoarea carierei de scriitor.

John Steinbeck – ghid turistic.

John Steinbeck
John Steinbeck

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, John Steinbeck a fost ghid turistic în Lake Tahoe, Nevada. Acolo a cunoscut-o în 1928  pe cea care doi ani mai târziu i-a devenit soţie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!