Locul banal care a inspirat cumplita cameră 101, din romanul lui Orwell, „1984” - Ana are carti!
Orwell 1984

Locul banal care a inspirat cumplita cameră 101, din romanul lui Orwell, „1984”

„1984” a rămas unul dintre cele mai apreciate romane politice, iar celebra cameră 101, din cadrul Ministerului Iubirii, unde partidul supune prizonierii la cele mai cumplite coşmaruri ale lor, un element de marcă al cărţii. Inspiraţia pentru acest loc şi-ar avea originea însă într-un loc destul de banal, unde Orwell s-ar fi plictisit teribil.

Între 1941 şi 1943, George Orwell lucra la BBC ca producător pentru Serviciul de Est. Practic, fusese angajat să scrie materiale de propagandă care să fie difuzate în India. În 1941, BBC formase un comitet de servicii externe pentru a discuta programa pentru India, iar şedinţele pe acest subiect erau ţinute în camera 101, la Portland Place, Londra.

Scriitorul a participat aici la cel puţin 12 şedinţe, unde i s-a cerut să reunească un subcomitet pentru organizarea de competiţii de dramaturgie şi poezie, după cum scrie Peter Davinson în volumul „George Orwell: O viaţă în scrisori”, citat de Adevărul.

Se pare că faimoasa cameră 101 din romanul „1984” ar fi fost rezultatul unei combinaţii între plictiseala resimţită de Orwell la aceste şedinţe şi, în general, birocraţia care caracteriza BBC-ul.

„Se crede că a fost biroul sau sala de şedinţe a lui Orwell din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cei doi ani în care lucrase pentru BBC… Se pare că ar fi inspirat camera de tortură imaginată în „1984”, locul în care tortura era gândită special pentru a se potivi cu fobiile cele mai adânci şi mai întunecate ale victimelor”, confirmă şi Victoria Rimell în „The Closure of Space in Roman Poetics: Empire’s Inward Turn”.

Iniţial, Orwell descria atmosfera de la BBC ca fiind „ceva între un internat de fete şi un azil pentru lunatici”. Ulterior însă, a conturat mai diferit şi mai puternic imaginea, vorbind despre „un amestec de magazin de târfe şi un azil pentru lunatici”, după cum notează Jeffrey Meyers în „Orwell: Life and Art”. Deşi poate părea exagerat, scrie acelaşi autor, Orwell considera că îşi prostituează talentul lucrând sub un regim atât de birocratic precum cel al BBC şi transmiţând propagandă de război în India, unde erau oricum foarte puţine radiouri.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!