"Granatul albastru" de Arthur Conan Doyle / "Crăciunul în cele mai frumoase povestiri"

„Granatul albastru” de Arthur Conan Doyle / „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”

Crăciunul e pentru mine cel mai bun prilej să nu mă iau în serios. Nici nu vreau să aud de îndatoriri oficiale, de responsabilităţi la locul de muncă, de vizite de curtoazie sau de zâmbete de politeţe! Mi-au ieşit toate pe nas timp de un an întreg. De Crăciun nu fac altceva decât să mă joc, să mă hlizesc, să mănânc cozonac (vai… cântarului!), să despachetez cadouri. Și toate acestea, de preferat, fără să ies din pijamaua cu Betty Boop.

Prin urmare, nu te aştepta ca în această perioadă să vorbim despre capodoperele literaturii universale, multpremiate şi aclamate, complicate şi întortochiate, care să-mi pună mintea pe bigudiuri şi să-mi ascundă cuvintele prin tastatură. Crăciunul vine şi pe blog, deci îţi propun lecturi uşurele (şi imagini) de sezon.

Iar după arhicunoscutul „Colind de Crăciun” al lui Charles Dickens, mă duc acum în extrema cealaltă. Așa că îţi aduc în atenţie un titlu de care nu te împiedici la fiecare colţ de blog literar şi care mie îmi prilejuieşte întâlnirea cu un vechi şi drag prieten. (Căci, în fond, şi despre asta e vorba de Crăciun, nu?).

Granatul albastru

„Granatul albastru” este publicată în antologia  „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri” 

„Granatul albastru” de Arthur Conan Doyle este o nuvelă pe care am descoperit-o absolut întâmplător. Este publicată de editura Nemira într-o antologie cu o copertă fermecătoare – „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”. Iar când mi-au căzut ochii pe numele lui Sherlock Holmes, am început să ţopăi prin pat. Nu mi-ar fi trecut prin cap că detectivul meu preferat şi Crăciunul pot încăpea în aceeaşi propoziţie, fiind absolut sigură că ţin în mâini un titlu din seria non-sherlockiană a lui Doyle. A fost ca un cadou cu totul neaşteptat! (Dar, în fond, şi despre asta e vorba de Crăciun, nu?).

Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI

Granatul albastru

Mica distracţie de sezon a lui Doyle se citeşte mintenaş şi cu un zâmbet larg pe faţă. Căci, pe lângă atmosfera de sărbătoare, Sherlock Holmes şi Dr. Watson au de-a face şi cu un amestec de „ingrediente” mai puţin obişnuit în literatura de profil. O gâscă şi o piatră preţioasă în care prima o înghite pe a doua şi poftim de rezolvă cazul dispariţiei granatului albastru.

(Bine, granatul parcă era roşu ultima dată când am dat de el tot într-o carte, că în realitate nu cred că l-am văzut vreodată…)

„Granatul albastru” e departe de a fi o capodoperă a lui Doyle

IMG_1863

Acum… „Granatul albastru” e departe de a fi o capodoperă a lui Doyle. Ba îndrăznesc să spun că este unul dintre cele mai slabe texte cu Sherlock Holmes din tot ce-am citit eu (şi am citit ceva!). Nici misterul nu este chiar atât de… misterios şi nici deducţiile detectivului nu sunt chiar atât de geniale. Nuvela străluceşte totuşi mai ceva ca un granat – fie şi albastru –  prin câteva note neobişnuite care-i asigură un loc special în rândul titlurilor lui Doyle.

În primul rând, toată acţiunea se desfăşoară la umbra bradului de Crăciun, ca să zic aşa. Nici măcar când Sherlock şi Watson ies din casă ca să reconstituie traseul urmat de gâsca buclucaşă, atmosfera nu se schimbă. Tonul e uşor, lejer, Sherlock, relaxat cum nu l-ai văzut vreodată, mai are puţin şi face şi glume (ceea ce, dacă eşti familiarizat(ă) cu morga lui, trebuie să recunoşti că este ceva cu totul ieşit din comun). Cazul pare mai degrabă un puzzle pe care detectivul l-a primit printre alte cadouri şi pe care se joacă rezolvându-l. Sau îl rezolvă jucându-se… 

Toată tensiunea şi încrâncenarea din „Câinele din Baskerville” sau „Valea terorii” s-au evaporat. Singura moarte de care aflăm este cea a bietei gâşte transformate în friptură. Prin urmare este evident că Sherlock Holmes/Arthur Conan Doyle s-a decis să-mi ofere o pauză binemeritată de la lucrurile grave şi serioase şi să mă lase să copilăresc puţin. (Și, în fond, şi despre asta e vorba de Crăciun, nu?)

Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI

Craciunul in cele mai frumoase povestiri 3

În plus, spre totala mea surpriză, justiţiarul în al cărui dicţionar personal nu există cuvântul „compromis”, detectivul calculat şi raţional pe care emoţiile de orice fel par decise să-l ocolească de la mare distanţă, ei bine, Sherlock Holmes hotărăşte, în finalul cărţii, să-l ierte pe adevăratul hoţ al granatului albastru. Chit că un nevinovat zăcea deja în puşcărie, acuzat de respectiva faptă!

Sherlock este sigur de izbăvirea tâlharului pe care l-a băgat atât de tare în sperieţi încât acesta va părăsi ţara. E şi mai sigur că dacă un găinar de teapa lui ar ajunge în spatele gratiilor s-ar transforma într-un individ cu adevărat periculos. Și e mai mult decât sigur că nevinovatul va fi eliberat odată retrasă mărturia mincinoasă care-l aruncase în închisoare. Având în vedere toate cele de mai sus, detectivul (care, ce surpriză!, are inima la locul ei!!! 🙂 ) acceptă să ierte şi să acorde o a doua şansă. (Căci,  în fond, mai ales despre asta e vorba de Crăciun, nu?)

„Ce fac eu acum se cheamă comutare de pedeapsă, dar e la fel de posibil să însemne salvarea unui suflet” – Sherlock Holmes

Crăciun fericit!

Daca vrei să vezi ce alţi autori semnează în această minibijuterie de Crăciun…

IMG_E2974

Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Comentarii

    1. Multumesc, Oana!

  1. Frumos articol
    In legătură cu cea mai slabă operă cu Sherlock Holmes mie mi s-a părut a fii ,, Liga Roşcatilor ” si pe locul doi fiind povestirea de față
    Apropo ai citit ,, Forma apei ” ?

    1. Da, sunt de acord ca si „Liga Roscatilor” face parte din… liga textelor slabe semnate de Doyle. Cat despre „Forma apei”… E vorba de cartea care sta la baza filmului, da? Nu, n-am citit-o si iti spun sincer ca mi-e frica de ea 🙂 . Tu ai citit-o?

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!