Când scriem „o dată“ şi „odată“ – Ana are carti!

Când scriem „o dată“ şi „odată“

Una dintre cele mai frecvente greşeli de scriere are în prim-plan omonimia (în acest caz doar de pronunţare) dintre „o dată“ şi „odată“. Pentru a putea înţelege când cele două cuvinte se scriu legat şi când separat, trebuie sesizate diferenţele de sens, scrie Adevărul.

Exemple: ”Mergem o dată şi gata”. ”Mai citesc o dată lecţia şi apoi ieşim în oraş”.

Aici „o“ are valoare de numeral pentru că poate fi identificat prin întrebarea ”de câte ori?”, deci va fi scris separat de cuvântul pe care îl însoţeşte, respectiv ”dată”.

Într-un singur caz scriem ”odată” legat, atunci când acest cuvânt este adverb şi exprimă un moment în timp nedeterminat, oarecare. ”Odată” scris legat are ca sinonime ”cândva”, ”într-o bună zi”, ”odinioară”, dar şi ”îndată”, ”imediat”, ”brusc” şi ”concomitant”. Acest adverb poate fi identificat prin întrebările ”Când?” sau ”cum?” şi nu prin întrebarea ”Cât?”

De exemplu: ”A fost odată un moş şi o babă”, expresie folosită des la începutul basmelor româneşti indică un moment în timp nedeterminat – ”a fost cândva, la un moment dat”. În acest caz, nu numărăm ”dăţile” în care au existat moşul şi baba, ci arătăm când anume s-a întâmplat povestea protagoniştilor.

”Ce frumos eram odată”, în acest caz ”odată” indică un moment în timp, în trecut când vorbitorul se considera frumos.

”Vei fi şi tu odată băiat mare”. Şi în acest caz, odată poate fi identificat prin întrebarea ”când” şi plasează acţiunea în viitor cu sensul de ”la un moment dat”.

”Odată s-a răţoit la mine de m-a şi speriat!”, în acest caz, ”odată” este tot un adverb şi se scrie legat, dar are înţelesul de ”brusc”, ”pe neaşteptate” şi poate fi identificat tot prin întrebarea ”cum?”.

Ca să putem face diferenţa mai clar, luăm exemplele următoare: ”Strigăm amândoi odată” şi ”Strigăm amândoi o dată”. În ambele propoziţii ”odată” şi ”o dată” sunt scrise corect pentru că vorbitorul a vrut să exprime două îndemnuri diferite. În primul exemplu este scris legat ”odată” pentru că are valoare de adverb cu sensul de ”concomitent”, în acelaşi timp, şi poate fi identificat prin întrebarea ”Când?”. Deci ”Când vom striga?” cu răspunsul ”împreună”, ”în acelaşi timp”. În cel de-al doilea exemplu, ”o dată” este scris separat pentru că vorbitorul a vrut să arate că protagoniştii vor striga o singură dată – nu de două ori, nu de mai multe ori.

Facebook Comments

Comentarii

  1. Foarte corecte si limpezi explicatii gramaticale, de bun simt si adecvata stapinire a limbii romane scrise.

  2. Frumos și profesional explicat .

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate