Cum se scrie corect: o dată sau odată. Sfaturile profesorului
odată sau o dată

Când scriem „o dată“ şi „odată“

Odată sau o dată – reprezintă una dintre cele mai frecvente greşeli de scriere. Are în prim-plan omonimia (în acest caz doar de pronunţare) dintre „o dată“ şi „odată“. Pentru a putea înţelege când cele două cuvinte se scriu legat şi când separat, trebuie sesizate diferenţele de sens, scrie Adevărul.

Exemple: ”Mergem o dată şi gata”. ”Mai citesc o dată lecţia şi apoi ieşim în oraş”.

Aici „o“ are valoare de numeral pentru că poate fi identificat prin întrebarea ”de câte ori?”, deci va fi scris separat de cuvântul pe care îl însoţeşte, respectiv ”dată”.

Citește și: Surpriză sau nu? Ce nu trebuie să conțină niciodată un mail

Într-un singur caz scriem ”odată” legat, atunci când acest cuvânt este adverb şi exprimă un moment în timp nedeterminat, oarecare. ”Odată” scris legat are ca sinonime ”cândva”, ”într-o bună zi”, ”odinioară”, dar şi ”îndată”, ”imediat”, ”brusc” şi ”concomitant”. Acest adverb poate fi identificat prin întrebările ”Când?” sau ”cum?” şi nu prin întrebarea ”Cât?”.

Odată sau o dată – folosite în exemple

De exemplu: ”A fost odată un moş şi o babă”, expresie folosită des la începutul basmelor româneşti indică un moment în timp nedeterminat – ”a fost cândva, la un moment dat”. În acest caz, nu numărăm ”dăţile” în care au existat moşul şi baba, ci arătăm când anume s-a întâmplat povestea protagoniştilor.

Citește și: Cum este corect? Înșeală sau înșală?

”Ce frumos eram odată”, în acest caz ”odată” indică un moment în timp, în trecut când vorbitorul se considera frumos.

Citește și: Ce cuvinte folosim greșit foarte des

”Vei fi şi tu odată băiat mare”. Şi în acest caz, odată poate fi identificat prin întrebarea ”când” şi plasează acţiunea în viitor cu sensul de ”la un moment dat”.

Odată s-a răţoit la mine de m-a şi speriat!

”Odată s-a răţoit la mine de m-a şi speriat!”, în acest caz, ”odată” este tot un adverb şi se scrie legat, dar are înţelesul de ”brusc”, ”pe neaşteptate” şi poate fi identificat tot prin întrebarea ”cum?”.

Citește și: Te așteptai la asta? Topul celor mai des 10 întâlnite capcane ale limbii române

Ca să putem face diferenţa mai clar, luăm exemplele următoare: ”Strigăm amândoi odată” şi ”Strigăm amândoi o dată”. În ambele propoziţii ”odată” şi ”o dată” sunt scrise corect pentru că vorbitorul a vrut să exprime două îndemnuri diferite.

Citește: De ce folosim greșit cuvântul „patetic” și ce înseamnă, de fapt

În primul exemplu este scris legat ”odată” pentru că are valoare de adverb cu sensul de ”concomitent”, în acelaşi timp, şi poate fi identificat prin întrebarea ”Când?”. Deci ”Când vom striga?” cu răspunsul ”împreună”, ”în acelaşi timp”.

În cel de-al doilea exemplu, ”o dată” este scris separat pentru că vorbitorul a vrut să arate că protagoniştii vor striga o singură dată – nu de două ori, nu de mai multe ori.

Facebook Comments

Comentarii

  1. Foarte corecte si limpezi explicatii gramaticale, de bun simt si adecvata stapinire a limbii romane scrise.

  2. Frumos și profesional explicat .

  3. poate fi identificat prin intrebarea cum, nu cand. concomitent nu reprezinta o plasare in timp, ci un mod.

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!