11 scriitori pasionați de fotbal. Printre ei, și preferatul meu, Mihail Sebastian!
scriitori pasionați de fotbal 1

11 scriitori pasionați de fotbal. Printre ei, și preferatul meu, Mihail Sebastian!

Unii dintre cei mai iubiţi scriitori au fost, la rândul lor, unii dintre cei mai mari iubitori ai fotbalului.

⚽️ Mihail Sebastian s-a numărat printre cei care au considerat nedrept să opui stadionului biblioteca. Discipol al filosofului Nae Ionescu şi celebru pentru romanele şi piesele sale de teatru, Mihail Sebastian a fost activ şi ca publicist. În 1935 a scris o ,,Confesiune sportivă” şi a făcut câteva observaţii despre ,,mondenitatea fotbalului”, căci după cum notează Dilema Veche, scriitorul remarcase că lumea mergea la meciuri ca la un spectacol de teatru.

⚽️ Iniţiator al romanului modern, Camil Petrescu a fost şi un mare iubitor al fotbalului. În 1937 a înfiinţat ,,Foot-ball, revistă săptămânală pentru deprinderea jocului curat în sport, artă, literatură, viaţa socială”. Sub pseudonimele N. Grămătic şi Ion Răscoală, Camil Petrescu relata de pe stadioane şi îşi exprima părerea despre jocul fotbaliştilor, deciziile arbitrilor sau demersurile Federaţiei.

⚽️ Nini Grasu? Dacă numele nu-ți sună cunoscut, îți spun că astfel era poreclit poetul Nichita Stănescu de către colegii săi în liceu. Statura sa impozantă era perfectă pentru un portar de fotbal, post pe care l-a ocupat o perioadă în adolescenţă.

Adrian Păunescu a compus imnurile pentru Universitatea Craiova şi pentru Rapid Bucureşti

⚽️ De-a lungul vieţii, Adrian Păunescu s-a dovedit un mare amator de sport şi, mai ales, de fotbal. Este legendară dragostea sa pentru Universitatea Craiova şi pentru Rapid Bucureşti, echipe cărora le-a compus şi imnurile ,,Oltenia, Eterna Terra Nova”, respectiv ,,Suntem peste tot acasă”. O admiraţie deosebită a avut şi pentru maestrul driblingului şi al fentei, Nicolae Dobrin. În 2007, la moartea acestuia a compus o tulburătoare poezie intitulată ,,Ne părăseşte Prinţul din Trivale”.

⚽️ Un suporter înfocat al echipei Rapid a fost şi scriitorul Fănuş Neagu. Legendă a echipei din Giuleşti, Rică Răducanu a povestit că Fănuş Neagu venea deseori la meciurile echipei. În 1965, Fănuş Neagu a publicat în Gazeta Literară un articol despre evoluţia Rapidului şi a povestit cum se furişa în adolescenţă la meciurile echipei sale favorite printr-o spărtură în gard.

⚽️ Dacă în literatură Sir Arthur Conan Doyle are meritul de a-l fi creat pe Sherlock Holmes, primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste, în lumea fotbalistică este considerat unul dintre pionierii acestui sport. Arthur Conan Doyle a fost portar la Portsmouth Association Football Club, echipă de amatori înfiinţată în Anglia în 1883.

Scriitori pasionați de fotbal: Marquez și Llosa

⚽️ Albert Camus a primit în 1957, la 44 de ani, Premiul Nobel pentru Literatură. Pe când era însă doar un adolescent, Albert Camus încerca să nu primească… goluri, căci ocupa postul de portar la Racing Universitaire d’Alger, club de amatori fondat în 1927 în capitala Algeriei. În urma primelor semne de tuberculoză, care au apărut pe când avea doar 17 ani, Camus a fost nevoit să părăsească atât spaţiul porţii, cât şi terenul de joc.

scriitori pasionați de fotbal

⚽️ Gabriel Garcia Marquez, laureat la rândul său cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982, a fost în copilărie un puști slab și palid. Asta nu l-a împiedicat însă pe micul columbian să apere cu înverșunare poarta echipei de fotbal din Aracataca natală. La 20 de ani era gazetar și a lansat împreună cu mai mulţi colegi din Grupul de la Baranquilla săptămânalul ,,Cronica”. În al doilea număr, Gabriel Garcia Marquez, fan înrăit al lui Deportivo Junior, i-a dedicat un articol lui Sebastian Berascochea.

Gafa lui Marquez

Dar cum ratările nu sunt doar în fotbal, Gabo a gafat. Deşi jucătorul lui Deportivo Junior era un „negru cu părul ca abanosul”, l-a prezent ca fiind un… basc sadea. We love sport notează însă că în 1950 Gabriel Garcia Marquez şi-a luat revanşa şi a semnat unul dintre cele mai frumoase texte scrise vreodată despre fotbal – ,,Jurământul” – odă adusă marelui fotbalist argentiniano-spaniol Alfredo Di Stefano.

⚽️ Mario Vargas Llosa este un mare pasionat de fotbal. El ține cu Universitario de la zece ani. Un singur meci a fost suficient pentru copilul din Arequipa. De atunci, acest club impresionant din Lima i-a rămas la inimă. A jucat la juniorii lui Universitario şi a devenit un fan înflăcărat al fotbaliştilor „merengues”. Când s-a anunţat că scriitorul, unul dintre marile nume ale literaturii latino-americane, a câştigat Premiul Nobel, „Balonul de Aur al literelor”, cum inspirat l-a descris jurnalul spaniol Marca, oficialii lui „U” au şi văzut o perspectivă superbă: un derby cu Sporting Cristal, la care 80.000 de oameni să umple „Estadio Monumental” pentru a-l sărbători pe Mario Vargas Llosa. „Noi, peruanii, sîntem mîndri de el. E prietenul nostru şi îi pregătim un cadou deosebit”, au anunţat ei, încheind: „Felicitaciones, Mario, y gracias!”.

Scriitori pasionați de fotbal: Vladimir Nabokov a fost portar

⚽️ Vladimir Nabokov, părintele faimoasei ,,Lolita”, a fost şi el portar în tinerețe și a jucat atât în Rusia natală, cât și în Anglia. Despre experiențele sale cu balonul rotund a scris în autobiografia ,,Vorbește, memorie”. Mai mult, Nabokov a compus și un poem intitulat chiar ,,Football”.

⚽️ Printre lucrările cele mai cunoscute ale scriitorul britanic Nick Hornby se numără ,,Febra stadioanelor”, chiar romanul său de debut. Independent l-a descris ca fiind ,,O carte despre cum e să fii nebun după Arsenal pe care o vor citi şi fanii lui Chelsea”, iar revista GQ a scris că este ,,un roman de un comic irezistibil şi, totodată, cea mai bună carte despre fotbal”. În plus, scriitorul este un fan atât de mare al echipei Arsenal, încât se mândreşte cu locuinţa sa aflată la doar câţiva paşi de fostul stadion al tunarilor.  

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!