A murit futurologul şi scriitorul Alvin Toffler. Ce-a prezis pentru următorii 40 de ani - Ana are carti!

A murit futurologul şi scriitorul Alvin Toffler. Ce-a prezis pentru următorii 40 de ani

Scriitorul și futurologul american Alvin Toffler a decedat pe 27 iunie 2016, la Los Angeles, la vârsta de 87 de ani, a anunțat cabinetul de consultanță pe care l-a fondat.

Autorul a murit la domiciliul său, a precizat Toffler Associates într-un comunicat, citat de dcnews.ro, fără a se referi la cauza morții.

Alvin Toffler
Alvin Toffler (foto: ro.wikipedia.org)

Într-una dintre cele mai cunoscute cărti ale sale, “Șocul viitorului”, publicată în 1970, Alvin Toffler se ocupă de schimbările sociale așteptate în lume.

Pe parcursul carierei sale, el a prezis corect mai multe evoluții economice și tehnologice: clonarea, accelerarea transmiterii informațiilor și apariția căsătoriilor gay.

De asemenea, a popularizat expresia ”information overload” (sau ”infobesity” şi ”infoxication”). Tradusă prin sintagma ”exces de informaţie”, se referă la dificultatea oamenilor de a înţelege o chestiune şi de a lua decizii corecte, din cauza unei cantităţi prea mari de informaţii.

Alvin Toffler, consultat de mai mulți lideri mondiali

“Multe dintre aceste previziuni au fost confirmate. Teza centrală a lucrărilor sale, conform căreia o nouă economie bazată pe știință ar înlocui era industrială, s-a dovedit exactă”, a scris cabinetul de consultanță.

Mai mulți lideri mondiali s-au declarat inspirați de scrierile sale și chiar l-au consultat în anii 1980. Printre ei, ultimul președinte sovietic Mihail Gorbaciov și fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez Zhao Ziyang.  Miliardarul mexican Carlos Slim, un bun prieten al scriitorului, a spus că a putut să anticipeze şi să parieze pe anumite sectoare ce promiteau o creştere economică, graţie teoriilor formulate de Toffler.

Publicat în 50 de țări, “Șocul viitorului” s-a vândut în 15 milioane de exemplare.

Care au fost predicţiile lui pentru următorii 40 de ani?

În 2010, Alvin Toffler anunţa predicţiile sale pentru următorii 40 de ani. Futurologul american susţinea că femeile vor ocupa tot mai multe posturi importante, migraţia musulmană către Occident se va amplifica, iar mersul la birou nu va mai fi de actualitate.

Iată cele mai importante predicţii ale lui Alvin Toffler:

 • Africa de Sud va beneficia de o creștere economică susținută. Orientul Apropiat va deveni “un amestec de religii, mișcări religioase și etnii”.
 • Știința și tehnologia se vor dezvolta într-un ritm atât de rapid, încât cei mai mulți oameni nu vor putea să “digere” afluxul de informații.
 • Tot mai mulți oameni își vor cultiva propriile legume și își vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puțin de marii producători și distribuitori din industria alimentară.
 • Internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă în domeniu. Videoconferințele le vor permite angajaților să nu mai meargă la birou și să lucreze de oriunde.
 • Doar câteva țări vor mai fi considerate în viitor “state polițienești”. În principal, Coreea de Nord și Iran.
 • China își va consolida statutul de putere economică majoră. Se va alia cu Brazilia și cu India pentru a influența ratele de schimb ale monedelor, dar și cu Venezuela și cu câteva state africane pentru a-și asigura necesarul energetic.

“Musulmanii vor emigra în număr mare către țările din Occident”

 • SUA vor depinde de China pentru a se aproviziona cu metale rare. Acestea sunt indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar și a unor dispozitive și produse specifice, precum radarele, armamentul, instalațiile eoliene și automobilele hibrid.
 • Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea “perdanți într-o lume post-hidrocarburi”: Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic, dar și Rusia și Venezuela.
 • Creștinismul se va extinde în țările din emisfera sudică. Musulmanii vor emigra în număr mare către țările din Occident.
 • Schimbările climatice vor genera o serie de conflicte. Topirea ghețarilor va conduce la descoperirea unor noi zăcăminte minerale și petroliere. Creșterea nivelului apelor mărilor și oceanelor va provoca o deplasare masivă a populației din zonele de coastă.
 • Fenomenul de îmbătrânire a populației va duce la creșterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile și cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă. Sistemul american al asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală.
 • Rapiditatea cu care vor fi transmise informațiile va determina omenirea să intre în era “petabyte-ului”, o unitate de măsură, de stocare și de putere informatică superioară deja mult uzitatului gigabyte.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


 • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

  Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

  error: Continut protejat Anaarecarti.ro!