Cum am ajuns să deţin peste 75 de cărţi premiate cu Hugo și Nebula
cărți premiate Hugo Nebula

Povestea colecţiilor mele. Cum am ajuns să deţin peste 75 de cărţi premiate cu Hugo și Nebula

În cadrul bibliotecii mele, există două colecții de cărți de care sunt foarte atașat: cea cu romanele lui Stephen King și cea cu cărți premiate cu Hugo și Nebula.

Dacă despre Stephen King nu mai trebuie să zic nimic, despre colecția cu cărți premiate cu Hugo și Nebula o să spun o mică poveste.

cărți premiate Hugo Nebula

În anii ‘90, când orice carte care avea scris pe ea SF se vindea foarte bine, au fost tipărite o mulțime de asemenea romane. Am cumpărat multe… În scurt timp, am realizat că la o carte de cinci stele erau tipărite vreo 20 din categoria Maculatură. Așa că aveam nevoie de ceva care să mă ajute să aleg cumva viitoarele achiziții, nu de alta dar portofelul meu mă amenința cu demisia.

Elita SF-ului: cărţi premiate cu Hugo și Nebula

cărți premiate Hugo Nebula

Deoarece internetul era încă doar un vis frumos, m-am decis să citesc neapărat elita SF-ului, Crème de la crème de SF, adică toate romanele apărute în română și care au câștigat Hugo (premiu acordat de fanii genului) și Nebula (premiu acordat de scriitorii SF). Și încet-încet am început să le adun… Treptat, ceea ce la început era doar o simplă modalitate de sortare a titlurilor a devenit o colecție de o valoare inestimabilă pentru tocilarul din mine, un adevărat hobby.

cărți premiate Hugo Nebula

În 2021, încă lucrez la colecția mea formată din cărți premiate cu Hugo și Nebula care a ajuns la 75 de titluri. Din tot ce s-a tipărit până acum îmi lipsesc trei titluri: Proiectul Omul Plus de Frederick Pohl, The City and The City de China Mieville și Tehanu de Ursula K. Le Guin.

Așa că sper că mă înțelegeți de ce achiziția unei asemenea cărți este un motiv de bucurie. Dar a achiziția a trei cărți?! Partyyyyyyyyy!!! Cele trei romane cu care ajung la numărul 78 sunt: “Pilda talanților” de Octavia E. Butler (premiul Nebula), “Calea către stele” de Mary Robinette Kowal (premiile Hugo și Nebula) și “Amintirea imperiului” de Arkady Martine (premiul Hugo).

cărți premiate Hugo Nebula

Pilda talanților de Octavia E. Butler

Din păcate, la “Pilda talanților” nu am găsit nici o prezentare făcută de editura Hecate pe site-ul său. Dar nu pot să spun nimic rău despre Hecate decât să le transmit un simplu “Mulțumesc!” că au riscat și au tipărit acest roman.

Dar în favoarea cărții “Pilda talanților” și a autoarei ei pot spune că:

-“Pilda talanților” este continuarea excelentului roman “Pilda semănătorului”, a cărui recenzie o puteți citi AICI.

-de-a lungul vieții, scriitoarea Octavia E. Butler a câștigat numeroase premii pentru opera ei și a fost inclusă în Science Fiction Hall of Fame.

-pentru a o onora, un munte de pe Pluto a fost numit Butler Mons, iar locul unde a aterizat în 2021 roverul Perseverance pe planeta Marte poartă numele de Octavia E. Butler Landing.  

-“Pilda semănătorului” este în Top 10 al celor mai bune cărți citite de mine vreodată.

Cartea “Pilda talanților” de Octavia E. Butler poate fi cumpărată de AICI sau de AICI

“Calea către stele de Mary Robinette Kowal

“Calea către stele” este prezentată de editura Nemira astfel:

Câștigător al Premiilor Nebula, Locus, Hugo & Campbell Memorial Award (2019)

Cel mai bun roman science fiction al anului 2018 (Publishers Weekly)

Asta i-a lipsit mereu NASEI – o eroină cu atitudine

Într-o noapte de primăvară din 1952, un meteorit imens cade pe Pământ și spulberă aproape toată Coasta de Est a Statelor Unite, inclusiv Washingtonul. Cataclismul va face, foarte curând, ca planeta să fie de nelocuit pentru oameni, la fel cum s-a întâmplat cândva cu dinozaurii. Această amenințare accelerează efortul omenirii de a coloniza spațiul.

Elma York e pilot și matematician la Coaliția Aerospațială Internațională și lucrează împreună cu o echipă extinsă ca să ducă primul om pe Lună. Dar nu trece mult și începe să se întrebe de ce nu ar putea să ajungă și dincolo de Lună. Dorința ei de a fi prima femeie astronaut va spulbera convențiile societății.

RECOMANDĂRI

„Kowal creează un echilibru perfect între acuratețe istorică – inclusiv sexismul, rasismul și tehnologia de la mijlocul secolului al XX-lea – și ficțiune speculativă.“
Booklist

„Poate că romanul se petrece într-un trecut alternativ, dar e un science fiction hard core care spune foarte multe despre prezent.”
The Verge

„Este o carte despre putere, despre salvare și despre forța de a înfrunta nedreptatea, despre rezistență ca un steag ținut sus împotriva opresiunii și politicii.”
Utopia State of Mind

Amintirea imperiului de Arkady Martine

Editura Nemira prezintă astfel Amintirea imperiului:

Câștigător al premiului Hugo 2020 pentru cel mai bun roman.
Finalist al premiilor Nebula, Locus & Arthur C. Clarke.

Câștigător al premiului pentru debut Compton Crook.

Cel mai bun roman SF din 2019 pentru The Guardian, Library Journal & Den of Geek.

Cea mai așteptată carte science-fiction din 2019 pe Goodreads.

O aventură interstelară despre imperialism, memorie & politică.

Într-un viitor îndepărtat, umanitatea a cucerit stelele, iar Imperiul Teixcalaanli domină toate lumile cunoscute. Într-o perioadă de instabilitate politică, Mahit Dzmare ajunge în Teixcalaan, planeta-capitală, ca ambasadoare a unei stații miniere independente, Lsel, doar pentru a descoperi că predecesorul ei a fost asasinat și că ea însăși e în pericol.

Niciun oficial nu știe însă că Mahit are un imago – un implant prin care poate accesa amintirile răposatului Yskandr Aghavn. Doar cei de pe Lsel dețin această tehnologie secretă, cu ajutorul căreia beneficiază de experiența înaintașilor. De aici încolo, Mahit se vede silită să rezolve misterul și, totodată, să oprească anexarea Stației Lsel, deși forțele imperiale își propun să-i anihileze pe toți cei care li se opun.

RECOMANDĂRI

„Un amestec genial de space opera, cyberpunk și thriller politic” The Verge

„Politica și identitatea se amestecă într-o proză de debut care leagă temele asimilării, tehnolohiei și culturii într-un thriller politic foarte bine scris.” Library Journal

„Arkady e una dintre cele mai bune voci de acum în ficțiunea speculativă.” Adrian Tchaikovsky, autorul bestsellerului Copiii timpului

Cartea “Amintirea imperiului” de Arkady Martine poate fi cumpărată de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

cărți premiate Hugo Nebula
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!