Sindicatul polițiștilor idiș de Michael Chabon - recenzie
Sindicatul polistilor idis

„Sindicatul polițiștilor idiș” de Michael Chabon

În timp ce citeam “Sindicatul polițiștilor idiș”, am realizat că nu vreau să îi scriu recenzia. La ce laude și elogii îi sunt aduse pe coperta 4, cum pot să vin eu și să zic: „Se putea mai bine”? 

Pentru că acesta este sentimentul care m-a urmărit de la jumătatea cărții. Nu mai zic că atunci când am ajuns aproape de final am început să mă gândesc la ce mă apuc să citesc după ce duc calvarul… ăăăăă… vreau să zic, lectura până la final. Ce mai!, “Sindicatul polițiștilor idiș” m-a pierdut complet…

Rezumatul cărții ar suna cam așa: După cel de-al doilea război mondial, America, impresionată de tragediile suferite de evrei în Europa, a decis să le dea acestora un loc liniștit unde să poată trăi. Și acel loc este Sitka, o regiune din “călduroasa și ospitaliera” Alaska. Aici, evreii și-au reclădit viețile, cu tot ce înseamnă asta: drame, bucurii, tragedii, conflicte etc. La 60 de ani de la această cazare, evreii se pregătesc iar de plecare deoarece SUA au decis să redea regiunea localnicilor. Unde vor pleca și ce se va întâmpla cu ei? Nimeni nu știe…

„Sindicatul polițiștilor idiș” face parte din categoria “What if?”

Printre cei care nu știu ce le va rezerva viitorul se numără polițistul Meyer Landsman. Acesta este o fostă vedetă a oamenilor legii, care a avut un viitor promițător și care în prezent este un alcoolic declarat, cazat într-un hotel infect. Comiterea unei crime într-o cameră vecină îl determină să pornească o anchetă pentru descoperirea ucigașului. Investigația sa avansează și surpriză, surpriză, șeful său, nimeni alta decât fosta sa soție, îi sugerează să abandoneze cazul. Bineînțeles că Meyer nu ascultă și ancheta sa scoate la iveală că… Însă asta te las să descoperi singur.

Sindicatul polistilor idis 2

Deși a câștigat cele mai importante premii ale literaturii SF, romanul este, pentru mine, un văr îndepărtat al acestui gen, făcând parte din categoria “What if?”(Ce ar fi dacă?). Poate să fie citit atât de fanii SF, cât și de cei care nu agreează acest gen literar.

Părțile ce tratează ce înseamnă a fi un tolerat într-o țară străină care după ce te-a acceptat a decis să te respingă fără să-i mai pese de tine sau cele care descriu momente din viața de zi cu zi a evreilor sau cele care prezintă modul în care evoluează relația dintre Meyer și fosta sa soție sunt interesante. Adaugă la toate acestea o crimă misterioasă și apariția unui posibil Mesia și ai parte de un roman cu de toate 🙂 . Ceea ce nu este deloc un lucru rău!

Michael Chabon are vorbele la el

Inițial am fost convins că “Sindicatul polițiștilor idiș” este un roman bun. După 300 de pagini am realizat că este scris prea bine ca să-mi placă cu adevărat. Michael Chabon are vorbele la el, ca să zic așa, și abuzează de acest lucru. Se folosește din plin de metafore, comparații, descrieri colorate, cuvinte pline de savoare. Ce mai… ARTĂ, nu glumă!

Numai că a fost mult prea mult, cartea pierzând orice urmă de naturaleţe şi devenind ceva artificial, din dorinţa lui Chabon de a plăcea cu orice preţ! Prea multe paragrafe ce se vor amuzante, spirituale, artistice, pline de stil și culoare. Parcă prin fiecare frază autorul dorea să arate ce stăpân al cuvintelor este el și să demonstreze că dacă vrea este capabil să vândă castraveți grădinarului sau să te convingă că Pământul este plat. Pentru mine acest „tur de forță” al autorului a avut un efect exact invers: a dus la îndepărtarea mea față de personaje și intrigă.

DSC00051

Sunt sigur că o parte dintre elogiile înșirate pe coperta 4 au venit datorită stilului de a scrie. Bineînțeles că nu mă pot compara cu recenzorii publicațiilor de top citate acolo. Dar în calitate de simplu cititor de SF 🙂 , “Sindicatul polițiștilor idiș” nu a fost ce mă așteptam. Nu regret că am cumpărat cartea, deoarece o să arate perfect pe raftul dedicat premiilor Hugo și Nebula din noua mea bibliotecă. Problema este că îmi doream mult mai mult de la ea…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!