Autor: Kim Stanley Robinson
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Nemira
Anul apariției: 2013
Traducere: Emil Sârbulescu
Am făcut cunoștință cu “Marte roșu” în 1993 când am citit-o prima dată. Apoi, în 2013, am decis să investesc într-o ediție mai nouă, deoarece la cea anterioară literele începuseră să se șteargă. Am profitat de situație şi am recitit-o.
Acum în 2023, nu… nu am renunțat la cartea anterioară! Dar am decis să rerecitesc “Marte roșu” în onoarea noii ediții, care arată spectaculos de bine. Sunt chiar puțin invidios pe cei care or să aibă ilustrațiile acestea în bibliotecă…
Revenind la carte… ei bine… nu s-a schimbat nimic! “Marte roșu” este în continuare una dintre cele mai bune cărți hard SF din toate timpurile. Se află în top 3 personal romane hard SF, alături de “Inima cometei” de David Brin și Gregory Benford (ce combinație mortală de scriitori!!! Așa ceva nu se mai fabrică în ziua de azi!!!) și “Seveneves” de Neal Stephenson (a cărei recenzie o poți citi aici).
Totodată, “Marte roșu” rămâne preferata mea din toată trilogia “Marte”, care mai include “Marte verde” și “Marte albastru”. Cred că este ceva legat de primul pas al oamenilor pe o planetă nouă, de sălbăticia rece și lipsită de viață a solului marțian, de promisiunea unei lumi noi, fără toate defectele celei lăsate în urmă…
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Nu trebuie să te sperie eticheta hard SF
Înainte de toate, nu trebuie să te sperie eticheta hard SF. Deși aceasta presupune folosirea de către Kim Stanley Robinson a fel de fel de noțiuni de fizică, chimie, matematică, astrofizică, astronomie, geologie și multe altele, povestea din “Marte roșu” are o latură umană incredibilă, de care m-am atașat din primele pagini.
Prietenia, loialitatea, dragostea, trădarea, lupta pentru supraviețuire, intrigile politice, conflictele și începerea unei revoluții sunt prezente în paginile cărții. Mai mult decât atât, pe parcursul lecturii, planeta Marte a devenit pentru mine un personaj la fel de real ca cele umane. Iar faptul că spre final Marte, așa cum îl știam și iubeam, uscat și roșu, aproape a dispărut mi-a frânt inima. Deși îmi era clar de la început că roșul planetei va fi înlocuit de alte culori, respectiv verdele vegetației (în “Marte verde”) și de albastrul apelor (în “Marte albastru”), am sperat că acest lucru nu se va întâmpla…
Omenirea decide să cerceteze “Marte roșu” la fața locului
Povestea cărții este simplă. Omenirea decide să cerceteze Marte direct la fața locului, așa că trimite acolo o echipă mixtă de 100 de bărbați și femei cu specializări diferite. Inițial ei par să se înțeleagă, deși chiar de la început este clar că unii dintre ei vor să terraformeze planeta rapid și imediat, în timp ce alții vor să o păstreze așa cum este ea acum.
Echipajul este optimist, își face planuri mari, începe cercetările, înregistrează progrese, dar… Oamenii sunt oameni și treptat apar interesele diferite, apoi geloziile sentimentale și științifice, își face apariția și corupția pământeană, se nasc primele sabotaje care mai târziu duc la conflicte majore și imposibil de rezolvat prin diplomație. În final, începe revoluția. Nu mai spun că în primul capitol are loc o crimă, asta ca să știm la ce să ne așteptăm mai încolo…
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Primii 100 de oameni de pe Marte încep să primească nota de plată
În plus, la toate acestea se adaugă și conștientizarea dureroasă a faptului că Pământul nu i-a trimis pe Marte… de dragul cercetării. Interesul guvernelor și al companiilor de pe Terra pentru metale rare, substanțe unice și descoperiri tehnologice este foarte mare și, în scurt timp, primii 100 de oameni de pe Marte încep să primească nota de plată pentru expediția lor.
Unii o acceptă și o plătesc, chiar dacă asta înseamnă să-și trădeze colegii, alții o resping și încep să fie vânați. Situația se complică și mai mult odată cu apariția unui tratament care prelungește foarte mult viața, iar acest lucru stârnește invidia majorității oamenilor de pe Terra, care cred că nemurirea va deveni o exclusivitate destinată marțienilor sau pământenilor foarte bogați.
Povestea este spusă din punctul de vedere al mai multor coloniști
Povestea este spusă din punctul de vedere al mai multor coloniști. Fiecare dintre ei este complet diferit de celălalt și, din această cauză, tot timpul apar puncte de vedere diametral opuse, comportamente diferite și idei care se bat cap în cap în ceea ce privește societatea umană, planeta Marte și viitorul ei. Mi-a plăcut foarte mult acest lucru deoarece tot timpul se întâmplă altceva, iar povestea mă ducea altundeva. Totodată ,mai multe puncte de vedere au dus la apariția de personaje preferate și de personaje pe care le-am urât pur şi simplu.
Recunosc că sunt momente când îți vine să dai două pagini odată pentru a scăpa de niște teste geologice sau de câteva măsurători atmosferice sau de dramele existențiale ale psihologului misiunii și de graficele folosite de acesta pentru a-și ilustra gândurile (el este unul dintre personajele care nu mi-au plăcut deloc 😊). Momentele acestea sunt, din fericire, puține, dar există și pot risca să te îndepărteze rapid de carte, mai ales dacă decizi ca în clipa aceea să faci o pauză de lectură.
“Marte roșu” este un roman excelent, incredibil de real și de cinstit
Dar cu toate aceste mici “probleme”, “Marte roșu” este un roman excelent, incredibil de real și de cinstit în ceea ce privește omenirea și planurile acesteia legate de univers. Este practic o posibilă istorie a viitorului, care îți va pune răbdarea la încercare pentru ca în final să-ți livreze una dintre cele mai bune cărți SF din toate timpurile. Îmi pare rău că nu pot să-i dau mai mult de cinci stele!
PS: “Marte roșu” a câștigat în 1993 premiile Nebula și BSFA.
acei 100 de pamanteni sunt obligati sa caute solutii personale, in urcarea pe o scara sociala diferita si create de ei insisi citind “Marte rosu”.
C commentez cu drag „Marte Rosu”, aceasta carte extraordinara plina de magie si aventura. Fie ca esti un fan vechi al cartii sau o descoperi pentru prima data, cu siguranta vei fi captivat de povestea de pe Marte si vei dori sa citesti trilogia in intregime. Recomand sincer acest tip de lectura oricui!