Cele mai mari rivalităţi din lumea scriitorilor: Marquez i-a dat un pumn lui Llosa - Ana are carti!
rivalităţi din lumea scriitorilor

Cele mai mari rivalităţi din lumea scriitorilor: Marquez i-a dat un pumn lui Llosa

Pe cât de uriaş le-a fost talentul care i-a unit, pe atât de pătimaşă a fost ura care i-a despărţit. Lumea literaturii nu este nici ea lipsită de rivalităţi între marii scriitori. Fie din motive de ordin artistic, fie din motive mai… lumeşti – gelozii, bani sau femei.

Mario Vargas Llosa și Gabriel Garcia Marquez 

Mario Vargas Llosa și Gabriel Garcia Marquez

Unul dintre cele mai cunoscute conflicte între scriitori a fost cel dintre Gabriel Garcia Marquez și Mario Vargas Llosa. În 1976, întâlnindu-se la o premieră de film, Marquez i-a dat un pumn lui Llosa în văzul tuturor și nimeni nu a știut de ce. Cei doi erau prieteni foarte buni de aproape zece ani și chiar se încuscriseră, Marquez fiind chiar nașul fiului lui Mario Vargas Llosa, scrie Historia.

S-a zvonit atunci că motivul scandalului dintre cei doi mari scriitori sud-americani ar fi fost o femeie. Când Vargas Llosa și-a părăsit soția, pe Patricia, pentru o stewardesă, aceasta a mers să vorbească cu Marquez, bun prieten pe atunci al soțului ei. Se pare că Marquez ar fi consolat-o pe Patricia cu mai mult decât niște vorbe și i-ar fi zis acesteia să divorțeze de Llosa

Cei doi scriitori nu au vorbit niciodată despre disputa dintre ei.

Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald

Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald

Doi dintre cei mai cunoscuți scriitori americani ai perioadei interbelice, Ernest Hemingway și F. Scott Fitzgerald, au avut o relație complicată care a început ca o prietenie pentru a sfârşi distrusă de gelozie, alcool și bani. 

Hemingway și Fitzgerald s-au cunoscut în 1925, imediat după publicarea romanului Marele Gatsby. Cartea i-a adus lui Fitzgerald succesul imediat. Hemingway, în schimb, era încă un scriitor relativ necunoscut. Cei doi au legat rapid o prietenie, dar relația s-a deteriorat în curând, căci Hemingway nu aprecia stilul de viață petrecăreț al lui Fitzgerald, iar între ei s-a născut o rivalitate ajunsă deja faimoasă.

Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud

Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud

Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud au fost doi dintre cei mai importanți poeți ai secolului al XIX-lea. Cei doi francezi se încurajau şi se inspirau reciproc, însă prietenia lor a început să fie măcinată de gelozie. Au avut inclusiv o relație intimă, iar Verlaine și-a părăsit familia pentru Rimbaud, cu care s-a și mutat la Londra. Idila extrem de pasională s-a sfârşit însă rapid, marcată de consumul excesiv de alcool și hașiș.

În iulie 1873, cei doi poeți au o altercație, iar Verlaine îl împușcă pe partenerul său, rănindu-l la mână. Incidentul l-a afectat profund pe Rimbaud, care a renunțat complet la scris din acel moment, deși avea doar 21 de ani.

Samuel Taylor Coleridge și William Wordsworth

Coleridge şi Wordsworth

O altă prietenie transformată în rivalitate a fost cea dintre Samuel Taylor Coleridge şi William Wordsworth, poeții britanici care au pus bazele mișcării literare romantice.  Având aceeași viziune artistică, cei doi au legat o strânsă prietenie bazată pe respect reciproc. Însă pe măsură ce Wordsworth și-a creat o faimă ca scriitor, ambiția sa l-a făcut să-și umilească prietenul atunci când cei doi au editat volumul „Balade Lirice”: Wordsworth a insistat ca numai numele său să apară pe pagina de titlu. 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!