"Un strop de sânge" de Stephen King - recenzie
Un strop de sange

“Un strop de sânge” de Stephen King

Un strop de sange

Deși îmi plac nuvelele, nu îmi plac volumele care conțin nuvele. În proporție de 97% din cazuri, în fiecare asemenea volum a existat o poveste care m-a sedus, urmată de a doua care m-a plictisit de moarte. Apoi a treia a fost așa și așa, iar a patra iar m-a sedus și tot așa. Procentul rămas de 3% îl constituie volumele “La asfințit”, “La miezul nopții” și “Anotimpuri diferite” de Stephen King în care toate nuvelele, dar absolut toate nuvelele, mi-au plăcut la nebunie. Ei bine… cu “Un strop de sânge” procentul de 3% a crescut si a devenit 4%! 

Prima nuvelă: “Telefonul domnului Harrigan”

Prima nuvelă, “Telefonul domnului  Harrigan”, este un Stephen King 100%. Începe liniștit, frumos, apoi continuă poposind în horror și termină aproape duios. Eroul ei este un puști, Craig, angajat de domnul Harrigan să-i citească două-trei ore pe săptămână. Relația celor doi evoluează și din angajat-angajator devine amic-amic și în final, seamănă cu cea nepot-bunic. La un moment dat, băiatul îi face cadou un Iphone (tocmai ce apăruseră pe piață) și bătrânul, deși inițial neîncrezător, este cucerit complet de posibilitatea de a vedea cursul acțiunilor la bursă în timp real. 

Când domnul Harrigan moare, Craig, într-un impuls de moment, îi pune telefonul în coșciug. Și din acest moment, liniștitul Stephen King este înlocuit de neliniștitul Stephen King, iar povestea devine una horror. Un mic indiciu! Telefonul va face legătura între lumea celor vii și lumea celor morți cu consecințe foarte întunecate pentru cei din prima lume.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI sau de AICI

A doua nuvelă: “Viața lui Chuck”

A doua nuvelă este “Viața lui Chuck”. Deși am zis că mi-au plăcut toate textele din acest volum, aceasta este preferata mea. Este minunat de ciudată! Este altceva decât ce am citit sau m-am așteptat vreodată de la Stephen King. Este împărțită în trei acte, iar acțiunea este prezentată invers cronologic, adică începe cu actul 3, apoi 2 și se încheie cu 1. Deci…

Actul 3: Lumea se află în pragul apocalipsei, sfârșitul tuturor lucrurilor bate la ușa omenirii și nu mai este un lucru care poate se va întâmpla. Nu! Urmează să se întâmple cu siguranță. Totuși nu acest lucru îi atrage atenția profesorului Martu Anderson, ci prezența peste tot a unui anunț neobișnuit: “Charles Krantz. 39 de ani minunați! Îți multumim, Chuck!”. Anunțul apare pe panouri publicitare, în ziare, la TV, pe ziduri, pe băncile din stațiile de autobus, chiar și pe Netflix!!! Cine este Chuck, de unde vine, ce vrea de la viață… nimeni nu știe. Din fericire, urmează Actul 2 care îl are ca erou pe contabilul Chuck și apoi  Actul 1 în care puștiul Chuck descoperă o cameră ciudată în casa bunicilor săi. Cum se leagă toate, și trebuie să spun că se leagă foarte bine, trebuie să descoperi singur! Merită!

A treia nuvelă: “Un strop de sânge”

Nuvela numărul 3 este “Un strop de sânge” și poate să fie considerată drept o continuare a romanului “Străinul”. Nuvela, bine scrisă, te ține în priză până la final, dar, în același timp, este textul care m-a impresionat cel mai puțin. Motivul îl constituie eroina nuvelei – Holly Gibney.

Mi-a plăcut de ea în trilogia “Bill Hodges” (și în serialul TV), mi-a plăcut de ea în romanul “Străinul” (dar nu mi-a plăcut de ea în serialul TV). Eu am o problemă cu transformarea personajelor albe în negre, sau din bărbați în femei, sau din heterosexuali în gay sau lesbiene. Când se întâmplă așa ceva, dau dislike.

Urmarea: tot ce este legat de Holly Gibney nu mă mai impresionează. Dar… Nu pot să neg că personajul acesta a devenit, de la poveste la poveste, mai interesant, real, credibil și foarte puternic. Așa că îi prevăd o carieră destul de lungă în universul lui Stephen King (deși nu știu cum o să fie în următoarea ecranizare: Holly albă sau Holly de culoare J). Iar nuvela “Un strop de sânge” este foarte bună… chiar mai bună decât romanul “Străinul”. 

A patra nuvelă: “Șobolanul”

A patra nuvelă este intitulată “Șobolanul” și are ca erou un scriitor. Acum dacă ai citit câteva cărți scrise de Stephen King, știi cu siguranță că, în mintea acestuia, meseria de scriitor este poate cea mai periculoasă din lume. Dacă nu mă crezi poți să citești “Misery”, “Shining”, “Jumătatea întunecată” sau “Fereastra secretă”. Așa că, în clipa în care am aflat că visul eroului este să fie scriitor, am fost sigur că îl așteaptă câteva încercări neobișnuit de întunecate. 

Dornic să scrie un roman, Drew Larson decide să se retragă departe de civilizație în cabana tatălui său. Inițial lucrurile decurg bine: inspirația se instalează confortabil în mintea sa, cuvintele parcă se așează singure în pagină. Ce mai… chiar scrie romanul vieții sale! Însă avem de-a face cu ceva născut în mintea lui Stephen King, așa că lucrurile bune dispar rapid, iar Drew este blocat pe tărâmul sterp al lipsei de inspirație. Totul se schimbă când, la un moment dat, apare un șobolan care îi propune o înțelegere. Da, ai citit bine: un șobolan îi propune o înțelegere!  

Un strop de sange

“Un strop de sânge” are povești suficient de diferite ca să placă unui public cât mai divers

Acestea sunt cele patru nuvele din volumul “Un strop de sânge”. Poveștile sunt suficient de diferite ca să placă unui public cât mai divers: de la fanii hardcore, la cititorii care încă îl asociază pe Stephen King doar cu genul horror. Iar “Nota autorului” de la final va mai cuceri câțiva cititori cu siguranță.

Cartea aceasta este dovada că 1) Stephen King scrie excelent texte scurte, nu numai romane și 2) nu trebuie să mă tem că vreodată Stephen King va rămâne în pană de inspirație. Suntem în 2022, cartea a apărut în SUA în 2020, iar Stephen King a debutat în 1974… Deci, la data apariției volumului “Un strop de sânge”, Stephen King scria de cel puțin de 46 de ani… Și in continuare scrie bine (vezi și romanele din 2021 – “Mai târziu” și “Billy Summers”).

Din punctul meu de vedere, sper să publice în continuare până la sfârșitul lumii și dincolo de el… Hail to The King!!! Stephen King!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!