"Un basm" de Stephen King - recenzie
Un basm

„Un basm” de Stephen King

Un basm - coperta

Ei bine, cartea ʺUn basmʺ scrisă de Stephen King chiar este… un basm. Nu m-am așteptat la asta și cred ca nimeni, fani noi sau vechi ai lui SK, nu s-a așteptat la așa ceva.

Așa că dacă vrei o carte din genul care l-a consacrat pe King, adică horror, ʺUn basmʺ nu este pentru tine. La fel, daca vrei un thriller sau o dramă… nu e pentru tine. Povestea aceasta este chiar un basm adevărat, cu bune și rele.

(Da, știu ce blasfemie urmează să scriu! Din păcate, există și câteva rele).

De fapt, ʺUn basmʺ este suma mai multor basme și povești de-a dreptul nemuritoare, deoarece am găsit ceva din frații Grimm, ceva din H.P. Lovecraft, ceva din ʺVrăjitorul din Ozʺ. Recunosc că, în sinea mea, am sperat că poate o să apară pe undeva un Greuceanu, un zmeu sau o Ileana Cosânzeana, dar nu a fost sa fie…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI sau de AICI

„Un basm” a fost pentru mine o călătorie în timp

Încă de la primele pagini, am avut sentimentul unei călătorii în timp. Pentru prima dată de ceva vreme, cam de niște zeci de ani încoace 😊, o carte scrisă acum de Stephen King mi-a trezit aceleași sentimente ca atunci când am citit prima oară ʺOrașul bântuitʺ, ʺApocalipsaʺ, ʺCarrieʺ, ʺMiseryʺ sau ʺShiningʺ. Am avut aceeași implicare față de personaje și față de poveste. Iar sentimentul acesta a fost minunat.

Mulțumesc, Stephen King!

Cartea m-a prins și m-a cucerit de la primul capitol, la fel ca acum niște zeci de ani. Și așa m-a ținut până la ultima pagină. Aici trebuie să recunosc că este și meritul traducătoarei Ruxandra Toma. Experiența în adaptarea românească a romanelor lui SK și-a spus cuvântul încă o dată. ʺUn basmʺ este impecabil din punct de vedere al alegerii cuvintelor fabricate în Ro. De fapt, cred că Ruxandrei Toma chiar i-a plăcut povestea!

A fost odată ca niciodată un tânăr, Charlie,…

Subiectul cărții este de basm, în sensul bun al cuvântului…  A fost odată ca niciodată un tânăr, Charlie, a cărui viață a fost dată peste cap, la vârsta de șapte ani. Atunci mama sa a murit într-un accident auto stupid. Tatăl a încercat să se împace cu pierderea suferită apelând la alcool și abandonându-și complet fiul. Care a fost, astfel, obligat să învețe singur cum să umple golul lăsat de tragedie și, mai ales, să încerce să-și țină tatăl pe linia de plutire.

Ajuns la vârsta de 18 ani, Charlie face cunoștință cu un câine, Radar, și cu stăpânul acestuia, Howard Bowditch, un bătrân (aflăm că are… 120 de ani!) încăpățânat, care locuiesc într-o casă mare și pustie.

O scară în spirală care coboară în pământ

Charlie decide să aibă grijă de cei doi și devine din ce în ce mai atașat de Radar, care îi răspunde cu aceeași afecțiune. Când Bowditch moare, îi lasă o casetă audio în care îi spune o poveste incredibilă. Doar avem de-a face cu un basm scris de unicul SK!

În șopronul din spatele casei există o scară în spirală care coboară în pământ și care duce într-un ținut magic, Empis. Ca în orice basm, Charlie merge acolo şi descoperă o lume minunată, dar blestemată, care a căzut pradă unui rău ce pare imposibil de înlăturat. Oameni mutilați de o ciumă îngrozitoare, cai vorbitori, uriașe canibale, morți vii electrici. Plus greieri care sunt mai mult decât ceea ce par la prima vedere și o modalitate magică de a-l întineri pe Radar. Noutățile nu se opresc aici! Se pare ca el este eroul legendar așteptat de toată lumea și care urmează să salveze ținutul, în general, dar și o frumoasă prințesă, în special. Dacă reușește și dacă au trăit fericiți până la adânci bătrâneți rămâne să o aflați singuri.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI sau de AICI

„Un basm” este imens, are 768 de pagini

Cartea este imensă, 768 de pagini, dar nicio secundă nu am avut sentimentul că citesc ceva… imens. Tot ce este în ea se potrivește perfect acolo unde este. Orice informație, oricât de nesemnificativă ți se poate părea, este dată pentru a îmbogăți lumea basmului pus pe hârtie de King.

Primele 200 de pagini nu fac altceva decât să pregătească basmul. Așa că avem parte de ceea ce constituie marca Stephen King: informații despre personaje, întâmplări fericite, drame… Adică viața de familie. La un alt scriitor poate fi plictisitor, dar cu King acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Apoi începe basmul cu lumea lui când de vis, când de coșmar. Aici am iubit toate acele elemente ce sunt în afara poveștii principale și chiar aș fi vrut ca romanul să aibă câteva intrigi secundare… Nu știu, ceva de genul salvarea unui oraș, căutarea unei comori, o luptă cu un dragon… Orice, numai să mai stau nițel în basmul lui Stephen King.

Dacă iubeşti câinii, stai cu şerveţele pregătite

Așa cum arată și ilustrația coperții, ʺUn basmʺ este o carte pentru toți iubitorii de câini. Dar aceștia trebuie să fie avertizați că pe parcursul lecturii or să aibă de-a face cu paragrafe mai lacrimogene. Așa că ar fi bine să aibă lângă ei câteva șervețele, just in case! Eu fiind o persoană mai dură, pasionată mai mult de peruși decât de patrupezi, am trecut lejer peste acele pagini.

Am spus că romanul are și ceva elemente rele! Acestea sunt legate de lupta finală cu Răul Răilor, cu Cel Mai Malefic Dintre Malefici… Însă întreaga bătălie este foarte liniștită, scurtă și cam lipsită de suspans încât a trebuit să o citesc de două ori ca să fiu convins că există. Mai mult, dacă clipești mai des, ai șanse să sari peste ea!

(Glumesc! Dar cred că până și ʺPovestea lui Harap-Albʺ are mai multă acțiune!).

La final, nu pot să spun decât că ʺUn basmʺ este… un basm adevărat. Este foarte diferit de tot ce a scris Stephen King, așa că înțeleg reacția unora dintre cititorii săi fideli care nu au fost entuziasmați. Însă, în ciuda tuturor diferențelor, romanul păstrează tot ce are mai bun Stephen King de oferit. O poveste perfectă despre lupta dintre bine și rău, o atmosferă magică, personaje de neuitat și emoție cât cuprinde. 

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!