Nobelul pentru literatură de anul acesta va fi decis prin vot! Şi cei care votează suntem NOI, CITITORII!!!!! - Ana are carti!

Nobelul pentru literatură de anul acesta va fi decis prin vot! Şi cei care votează suntem NOI, CITITORII!!!!!

Un premiu Nobel pentru literatură alternativ urmează să fie acordat în acest an, după ce Academia suedeză, confruntată cu un scandal din zona #metoo, a amânat pentru 2019 (sau chiar 2020!) decernarea distincţiei.

Un grup de intelectuali scandinavi a decis să împrospăteze imaginea premiului Nobel, anunțând acordarea unei noi distincții care ar recompensa cei mai reprezentativi autori contemporani, scrie stiripesurse.ro.

Noul premiu Nobel urmează să fie acordat în urma unui vot public.

Fotograful Jean-Claude Arnault, soțul Katarinei Frostenson, membră a Academiei Suedeze, instituția care decernează în mod normal distincția, a fost acuzat în ultimele șase luni de viol și hărțuire sexuală de nu mai puțin de 18 femei. Aceasta a făcut ca acordarea premiului Nobel pentru literatură pentru acest an să fie amânată pe anul viitor. În octombrie 2019, Academia Suedeză ar urma, așadar, să acorde două distincții pentru literatură.

Între timp, mai mulţi intelectuali suedezi au format grupul Noua Academie și au lansat o nouă distincție pentru literatură pe care o opun celebrului premiu pe care îl acuză că este marcat de conflicte de interese, aroganță, sexism și ține de privilegii.

Noua organizație a atras sprijinul unor personalități din domenii diferite insistând asupra unor valori ca democrație, deschidere, empatie și respect. Scriitoarele Sara Lövestam sau Johanne Hildebrandt se regăsesc printre suporterii demersului alături de atleta Kajsa Bergqvist.

În jur de două sute de bibliotecari din Suedia au alcătuit o listă de 155 de autori contemporani care a fost redusă până la urmă la 47. Între aceștia se regăsesc scriitori ca finlandeza Sofi Oksanen, britanica Zadie Smith sau italianca Elena Ferrante, dar și celebrități ca americanul Don DeLillo, canadianca Anne Carson, israelianul Amos Oz ori japonezul Haruki Murakami. Dintre nominalizați nu lipsesc J.K. Rowling, Patti Smith, Margaret Atwood, Neil Gaiman, indianca Arundhati Roy sau poloneza Olga Tokarczuk.

Până aici, lucrurile sunt clare. Ce n-am înţeles eu este CÂND anume votăm noi. Conform Mediafax, care citează lefigaro.fr., finaliști vor fi numai trei dintre cei 47 de autori, selectați de către un juriu, laureatul urmând să fie anunțat pe 14 octombrie – în urma votului nostru, deduc eu.

Conform The Guardian însă, publicul va decide patru (nu trei) finalişti dintre care juriul va alege câştigătorul.

Acum… bănuiesc că e mare zăpaceală la ei acolo, situaţia e încă fierbinte, oamenii abia lucrează la regulament etc. etc, deci trebuie să avem puţină răbdare până se clarifică totul. Însa oricum ar fi VA FI MULT MAI BINE decât până acum, când noi îi ţineam pumnii lui Murakami, să zicem, (sau lui Amos Oz) şi ne trezeam că Nobelul pentru literatură îl ia Al Bano. Mă rog, Bob Dylan!

Câștigătorul ar urma să primească 97.500 de euro, adunați prin finanțare participativă și mecenat. Câștigătorii premiului Nobel primesc 900.000 de euro. Festivitatea de decernare a Noului premiu de literatură va avea loc pe 10 decembrie.

P.S. Ah, sper să avem dreptul la mai mult de un vot, că eu între Murakami şi Amos Oz nu pot să aleg! Jur!

Facebook Comments

Comentarii

  1. Se poate vota aici: https://www.dennyaakademien.com/nominated-authors. Eu am votat-o pe Ferrante în speranța că poate s-ar prezenta să-și ridice statuia 😛 Wishful thinking, I know. Lăsând gluma la o parte, mi se pare o povestitoare nemaipomenită, cu o scriitură intensă și vibrantă.

    1. Ah, multumesc!!!!! Ma rostogolesc sa-l votez pe Murakami 🙂 .

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!