Culmea penibilului! Bob Dylan, suspectat că a plagiat discursul de primire a Nobelului!!! – Ana are carti!

Culmea penibilului! Bob Dylan, suspectat că a plagiat discursul de primire a Nobelului!!!

Povestea asta cu Bob Dylan & Nobelul pentru literatură a avut de la bun început un aer de toată jena… Mă rog, de toată jena care ar fi trebuit să le fie membrilor comitetului care acordă premiul şi care cred că din cauza vârstei s-au trezit într-o dimineaţă uşor confuzi şi au încurcat Nobelul cu Grammy.

În fine…

bob dylanUlterior, am început să sper că, realizând situaţia aiurea în care se afla şi de care el nu se face vinovat, hai să fim corecţi!, Bob Dylan va refuza, într-un gest de onoare, distincţia şi se va alătura astfel lui Jean Paul Sartre şi lui Boris Pasternak, care au făcut acelaşi lucru – din motive diverse.

Dar nu!!! 900.000 de dolari – valoarea premiului – reprezintă O SUMĂ inclusiv pentru Bob Dylan, care nu putea însă intra în posesia lor dacă nu ţinea o prelegere  pe un subiect “relevant pentru opera ce a constituit motivul pentru care premiul a fost acordat”, după cum prevăd normele Academiei Nobel.

Aşa că Bob Dylan s-a pus pe treabă – îţi dai seama după câte… înjurături muzicale! – şi a livrat pe ultima sută de metri un discurs de primire a premiului Nobel.

Şi ce să vezi?! Conform BBC, specialiştii au început să suspecteze că textul trimis de Bob Dylan e de fapt un plagiat. Şi au şi argumente.

Dacă bănuielile acestea se confirmă, Bob Dylan poate fi fericit – atinge o nouă culme în cariera lui de excepţie. De data aceasta, culmea penibilului!

Înainte de a te lăsa să citeşti liniştit(ă) ştirea celor de la BBC, o nedumerire mai am: nu putea Bob Dylan să scrie un discurs aşa cum a văzut el la Oscar, de genul “Îi mulţumesc mamei care m-a născut şi tatălui care m-a crescut”?! (Poftim, şi rimează, deci fix pe modelul “operei” pentru care a fost premiat de senilii … pardon… venerabilii membri ai Comitetului)

De ce e suspectat Bob Dylan de plagiat?

Muzicianul Bob Dylan este suspectat că a plagiat discursul de primire a premiului Nobel pentru literatură, inspirându-se din SparkNotes, o versiune online a ghidului de studiu CliffsNotes, informează bbc.com.

Revista Slate a descoperit şi prezentat similarităţi între prezentarea cărţii ”Moby Dick” de pe site-ul SparkNotes şi discursul lui Bob Dylan, în care artistul a menţionat trei volume care l-au influenţat.

Investigaţia a fost demarată după ce s-a descoperit că muzicianul a citat un pasaj care nu apare în nicio ediţie curentă a romanului ”Moby Dick”, de Herman Melville. Artistul a citat un quaker care, în urma unei furtuni pe mare, îi spune unui alt personaj: ”Unii oameni care sunt răniţi sunt conduşi la Dumnezeu, alţii sunt conduşi către amărăciune”.

Scriitorul Ben Greenman a observat că replica nu există în romanul lui Herman Melville, sugerând că este posibil ca Bob Dylan să îşi fi amintit greşit sursa citatului.

Totuşi, revista Slate a descoperit că SparkNotes a folosit o expresie similară, descriind quakerul drept ”un om ale cărui încercări l-au condus către Dumnezeu, nu spre amărăciune”.

Slate a mai semnalat 19 similarităţi între descrierea cărţii ”Moby Dick” realizată de Bob Dylan şi rezumatul de pe SparkNotes, din care artistul ar fi preluat expresii ce nu apar în textul original scris de Herman Melville.

Reprezentanţii lui Bob Dylan şi ai Comitetului Nobel nu au răspuns încă solicitărilor de a oferi câte un punct de vedere.

Data la care a fost transmis discursul – cu aproape o săptămână înainte de termenul limită, 10 iunie – a generat supoziţia că, asemănător unui adolescent care face parte dintr-o trupă, Bob Dylan şi-ar fi improvizat tema pe ultima sută de metri, cu ajutorul unor informaţii găsite pe internet.

Bob Dylan a mai fost acuzat că a copiat lucrări ale altor autori, unul dintre exemple fiind cartea ”Confessions of a Yakuza”, de Junichi Saga, din care artistul s-ar fi inspirat pentru câteva versuri din albumul său ”Love and Theft” (2001).

Cântăreţul american Bob Dylan a câştigat, pe 13 octombrie, premiul Nobel pentru Literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate