Premiul Nobel pentru literatură pe 2018, a cărui atribuire a fost deja amânată pentru un an, ar putea să nu fie decernat nici în 2019 din cauza unor neînţelegeri în cadrul Academiei Suedeze, o instituţie profund afectată de un scandal de hărţuire sexuală, a anunţat un reprezentant al Fundaţiei Nobel.
Pentru prima dată în aproape 70 de ani, Academia Suedeză a anunţat la începutul lunii mai că premiul Nobel pentru literatură nu va fi decernat în acest an, după scandalul #MeToo care a afectat şi această instituţie de prestigiu, scrie stiripesurse.ro.
„Premiul Nobel 2018 pentru literatură va fi desemnat şi anunţat în acelaşi timp cu laureatul din 2019”, a anunţat, la începutul lunii mai, Academia Suedeză.
Însă Lars Heikensten, directorul Fundaţiei Nobel, care administrează aspectele financiare ale premiilor Nobel, conform testamentului lui Alfred Nobel, a declarat că premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit „atunci când Academia Suedeză îşi va fi recuperat încrederea (de care se bucura această instituţie, n.r.) sau va fi pe cale să o recupereze într-un grad suficient de mare”.
„Acest lucru înseamnă că nu există o dată limită pentru 2019”, a precizat el pentru postul public radiofonic din Suedia.
Academia Suedeză a fost cuprinsă într-un scandal uriaş după ce cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat, după apariţia mişcării #MeToo, un set de mărturii făcute de 18 femei care afirmau că au fost violate, agresate sexual şi hărţuite de o personalitate influentă care are legături profesionale cu instituţia suedeză.
Academia a rupt de atunci orice contact cu persoana vizată de acele dezvăluiri, un bărbat francez, căsătorit cu academiciana Katarina Frostenson, care şi-a anunţat între timp retragerea din cadrul instituţiei.
Dezacordurile din rândul academiei, referitoare la modul în care această criză trebuie să fie gestionată, au generat disensiuni grave între cei 18 membri ai ei, dintre care mulţi au demisionat, inclusiv secretarul permanent în exerciţiu, Sara Danius.
Academia Suedeză numără în prezent în rândurile sale doar 10 membri activi, în contextul în care statutul ei stipulează faptul că cel puţin 12 dintre cei 18 membri sunt necesari pentru alegerea unor noi academicieni.
Premiul Nobel pentru Literatură ar putea să nu se acorde în 2018
Premiul Nobel pentru Literatură ar putea să nu se acorde în 2018 din cauza acuzațiilor de viol şi agresiune sexuală formulate împotriva soţului francez al unei poete care face parte din acest for.
Anders Olsson, secretarul permanent interimar al Academiei Sudeze, instituţie ce a fost înfiinţată în 1786, a declarat: “Discutăm despre această posibilitate. Vom comunica un verdict în curând”.
Discuțiile privind neacordarea premiului Nobel pentru Literatură au început după ce mai mulţi membri ai academiei şi ai comitetului Nobel au propus să amâne premiul de anul acesta și să se atribuie două recompense în 2019, scrie stiripesurse.ro.
„Ţinând cont de situaţia în care se află academia şi din respect faţă de acest premiu, poate că ar fi de preferat să se amâne atribuirea sa cu un an”, a declarat Peter Englund, unul dintre cei cinci academicieni care au anunţat în ultimele săptămâni că renunţă la calitatea de membru al Academiei Sudeze.
Contactat de agenţia de presă TT, un alt academician suedez, Goran Malmqvist, a dezminţit informaţia şi a dat asigurări că premiul va fi decernat şi în 2018.
Actualul statut al instituţiei nu permite celor 18 membri ai săi, aleşi pe viaţă, să demisioneze, însă ei pot lăsa vacantă funcţia pe care o ocupă, aşa cum au procedat în urmă cu câţiva ani două femei care fac parte din Academia Suedeză. În urma retragerilor recente, numărul academicienilor activi din cadrul instituţiei a ajuns la 11. Or, statutul instituţiei impune prezenţa a cel puţin 12 membri activi.
Regelui Suediei, patronul forului academic, îi revine sarcina de a modifica aceste regulamente, iar suveranul, potrivit presei naţionale, s-ar fi declarat dispus să facă acest lucru.
Criza a început în noiembrie, în plină campanie #MeToo, atunci când cotidianul Dagens Nyheter a publicat mărturiile unui grup de 18 femei care au declarat că au fost agresate şi hărţuite sexual de un francez, Jean-Claude Arnault, soţul academicienei Katarina Frostenson, care şi-a anunţat apoi retragerea din academie.
De atunci, Academia Suedeză a rupt orice legătură cu Jean-Claude Arnault şi a anulat toate subvenţiile acordate unui spaţiu expoziţional din Stockholm condus de cetăţeanul francez, frecventat de elitele culturale ale Suediei.
Decernarea premiului Nobel pentru literatură, însoţit în prezent de un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (863.000 de euro), a fost anulată doar de şapte ori începând din 1901, anul înfiinţării acestor recompense prestigioase: în 1914 şi 1918, în 1935 şi, apoi, în 1940, 1941, 1942 şi 1943.