"Orașul scărilor (Orașele divine 1)" de Robert Jackson Bennett - Ana are carti!

“Orașul scărilor (Orașele divine 1)” de Robert Jackson Bennett

Spionaj, crime, o lume ciudată, dar bine construită, legende interzise, zei, oameni care omoară zei, monștri, zei considerați morți care revin foarte supărați la viață, conspirații și personaje memorabile… Cam acestea sunt lucrurile care m-au ținut cu sufletul la gură în timp ce citeam “Orașul scărilor”. Dacă vedeam aceste cuvinte pe coperta a patra a cărţii o cumpăram imediat. Şi eu sunt genul de cititor cam zgârcit, care așteaptă ofertele online 🙂 .

Acțiunea romanului are loc într-o lume care, inițial, a fost împărțită în două: atotputernicul Continent și insula Saypur, care era considerată de continentali drept o sursă excelentă de servitori și sclavi. Deși primul era protejat de zei, Saypur, care nu a beneficiat de această protecție, dar care era superioară tehnologic, a reușit imposibilul: a cucerit Continentul și a ucis toți zeii în timpul acestei activități eroice.

Moartea zeilor a dus la distrugerea aproape totală a tot ce exista pe Continent: moartea divinității care se ocupa de construcții a dus la distrugerea sau deteriorarea clădirilor, a celei care avea grijă de sănătatea oamenilor a dus la apariția ciumei și a altor boli și așa mai departe. Mai mult decât atât, noua conducere a scos în afara legii orice menționare a zeilor și a puterilor acestora, iar toate obiectele care aveau însușiri magice au fost depozitate în cel mai mare secret în… cel mai secret loc posibil.

La câțiva ani de la război, asasinarea unui cercetător insular care studia legendele și mitologiile continentale duce la sosirea în oraşul Bulikov, supranumit și Orașul scărilor, a unui agent secret, Shara Thivani, care sub acoperirea unui ambasador cultural  încearcă să descopere cine și de ce a comis crima.

Deși pe copertă scrie SF, începutul pare să anunţe un thriller clasic, cu spioni și agenți secreți. De fapt, dacă înlocuiești Bulikov cu orașul Berlin din timpul Războiului Rece, acțiunea cărții nu are de suferit nici o secundă. Deși nu sunt foarte captivante, căutarea ucigașului, conspirațiile scoase la iveală și comploturile politice au farmecul lor. Însă atunci când un suspect dispare pur și simplu în timpul unei urmăriri, totul se schimbă și thrillerul devine un fantasy palpitant în care magia există, zeii chiar sunt uciși, iar monștrii încep să-și facă apariția. Din acest moment, romanul prinde aripi magice și se dezvăluie cu adevărat. Tot din acest moment, crima care a pus totul în mișcare trece în planul secund, mai ales că motivele ei devin evidente foarte repede.

Dar ce contează cu adevărat în această carte este lumea Orașului scărilor. Scriitorul a reușit să creeze un univers credibil, plin de detalii, de amănunte pe care le descoperi aproape în fiecare capitol. Dai o pagină și afli ceva nou, pe următoarea pagină afli altceva și tot așa. A fost o experiență captivantă care m-a sedus complet și la final m-a lăsat dornic să aflu cât mai multe.

Personajele principale sunt superbe. Aparent banala Shara este un agent secret cu experiență pe teren, cu aptitudini minore de diplomat, pasionată de istorie și magie și urmașă a adevăratului ucigaș de zei care în timpul războiului a creat arma supremă capabilă să anihileze orice divinitate. Asistentul ei, violentul Sigrud, este un fost deținut, un pirat renegat, un prinț decăzut care este capabil să ucidă zei. Cu acești eroi parcă nici nu mai ai nevoie de altcineva.

Deşi e catalogat de cei de la editura Paladin drept un roman SF, eu îl consider un fantasy autentic. Îl recomand oricând, oricui…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!