Autor: Jenn Lyons
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Leda Edge
Anul apariției: 2022
Traducere: Monica Șerban
Primul lucru pe care l-am știut despre ʺNăpasta regilorʺ a fost coperta – mi-a plăcut, dar nu suficient cât să mă facă interesat de carte. Apoi am citit că ar fi ʺalegerea perfectă pentru fanii scriitorilor George R.R. Martin și Samantha Shannonʺ.
Ca să înțelegi cum mă potrivesc eu cu afirmația de mai sus îți arăt raftul pe care se lăfăie George R.R. Martin din biblioteca personală și ce cărți se mai află acolo.
Exact, una dintre cele două este Samantha Shannon cu ʺAbația portocaluluiʺ, a cărei recenzie o poți citi AICI. Practic eu intru în targetul cărții ʺNăpasta regilorʺ, așa că nu am avut nicio cale de scăpare. A trebuit să o cumpăr și să mă apuc aproape imediat să o citesc.
Să prezint acțiunea cărții mi s-ar părea că îi fac o mare nedreptate. Nici nu știu ce ce să încep! Se întâmplă atât de multe și apar atâtea personaje, iar o parte dintre ele sunt, de fapt, alte personaje fără ca primele să știe asta, iar toate fac foarte multe lucruri… încât sunt sigur că aș uita ceva sau pe cineva important și m-aș face de râs. Așa că, deși nu-mi stă în fire, o să trec aici prezentarea editurii…
Năpasta regilor – cum e promovată de editură
ʺKihrin e hoț și a trăit în mahalalele din Quur. Fiu al unui menestrel, a crescut cu povești despre prinți de demult și minunatele lor aventuri. Când este declarat, împotriva voinței lui, urmașul pierdut al unui prinț trădător, Kihrin dă piept cu necruțătoarele jocuri de putere ale noii sale familii, care nutrește ambiții politice nemăsurate.
Devenit practic prizonier, tânărul descoperă că a fi un prinț pierdut nu e deloc ca în povești. Din câte se pare, a fost mințit în privința dragonilor, a demonilor, a zeilor, a profețiilor, a iubirii adevărate, precum și a faptului ca eroul câștigă întotdeauna.
Dar poate că, până la urmă, el nu e un erou. Căci lui Kihrin nu îi este scris să salveze imperiul. Îi este scris să îl distrugă.ʺ
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Năpasta regilor – una dintre cele mai dificile cărți
ʺNăpasta regilorʺ a fost una dintre cele mai dificile cărți de citit din biblioteca mea, depășind lejer problemele legate de ʺRăzbunarea ancilarăʺ de Ann Leckie, a cărei recenzie o găsești AICI.
Cu toate acestea, romanul începe cu unul dintre cele mai bune Capitolul I din toate timpurile. ʺSpune-mi o poveste!ʺ sunt primele cuvinte ale cărții și sunt perfecte pentru ce urmează. Adică, o super poveste.
Așa facem cunoștință cu eroul cărții, Kihrin, aflat într-o temniță, și un monstru feminin, Talon, care îl păzește. Iar personajul care vrea neapărat o poveste este aceasta din urmă. Capitolul este impecabil scris și m-a făcut și mai mult să doresc să citesc cartea… chiar în timp ce o citeam!
Apoi însă a început nebunia.
Kihrin începe să povestească cum a ajuns să fie închis. Apoi Talon, o creatură care are însușirea de a absorbi amintirile celor pe care îi ucide și îi mănâncă (aici intrând foarte multe persoane din anturajul prizonierului ei), începe și ea să povestească ce i s-a întâmplat lui Kihrin înainte de ceea ce povestește el.
Un capitol spus de Kihrin la persoana I, apoi un capitol despre Kihrin la persoana a treia
Și așa decurge aproape cartea: un capitol spus de Kihrin la persoana I, apoi un capitol despre Kihrin la persoana a treia. Aaaa… să nu uit… toate notele de subsol ale cărții aparțin unui al treilea povestitor, care practic a adunat cele două povești despre Kihrin și le prezintă sub forma unui raport unei regine.
Nebunieeeeeeee!!!
Deci dacă toate acestea nu îți amețesc puțin mintea, ești mai dur(ă) ca mine! Pentru mine, începutul a fost foarte confuz și a continuat așa vreme de 100-200 de pagini. Dar treptat am început să mă obișnuiesc cu acest stil de a spune o poveste și totul a fost OK.
Dacă tot am început cu problemele, trebuie să menționez să scriitoarea este pasionată de numele cu litera T. Astfel avem de-a face cu Talea, Taja, Taraeth, Thaena, Therin, Thursishar, Tyentso, Tya, Talon… iar toate aceste nume apar și apar și apar și apar toată cartea, uneori chiar două, trei pe o singură pagină. Nu mai știu de câte ori m-am oprit și m-am întrebat cine e cine. Acesta fiind și momentul în care am scăzut jumătate de stea din cele cinci care se pot acorda regulamentar pe anaarecarti.ro. Dar m-am obișnuit și cu asta și totul a fost OK.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Cel mai forţat moment al cărţii
Cealaltă jumătate am scăzut-o atunci când hodoronc-tronc, din neant, complet pe neașteptate, fără să existe nici cel mai mic avertisment, fără nicio sugestie subtilă, fără ca până în acel moment personajul principal să arate vreo înclinație pentru așa ceva, scriitoarea Jenn Lyons decide ca eroul nostru să aibă oarece sentimente romantice pentru un personaj masculin al cărui nume începe, cum altfel, cu T. Pentru ca apoi această atracție să dispară complet din carte.
Momentul a fost atât de forțat încât am avut impresia că această manevră a fost doar ceva care trebuia bifat obligatoriu, să fie acolo ca să dea bine și să sporească puțin vânzările. Dacă exista acest lucru de la început, nu aveam nicio problemă, dar nu a fost… așa că s-a mai dus o jumătate de punct.
La prima vedere, povestea cărții pare una standard. Kihrin orfanul e, de fapt, fiul din flori al unui prinț, care devine hoț, apoi sclav, apoi salvatorul omenirii. Însă povestea este mult mai mare, mai palpitantă, mai misterioasă & mai întortocheată.
Năpasta regilor include cam tot ce caută un iubitor de fantasy
Ea include cam tot ce caută un iubitor de fantasy la un roman de acest gen. Personaje umane de care te atașezi imediat, zei și zeițe misterioase, vrăjitori răi și vrăjitoare bune. Demoni care își schimbă forma, demoni care nu-și schimbă forma (dar asta nu-i face deloc mai simpatici). Dragoni melomani și malefici, viață de apoi, profeții străvechii, săbii magice. Plus personaje negative pe care chiar ajungi să le detești (deși sunt foarte simpatice precum Talon).
În timp ce citeam, am avut de multe ori sentimentul că ʺNăpasta regilorʺ este doar primul capitol al unei povești mult mai ambițioase și mai complicate. Şi cam este având în vedere că face parte dintr-o serie de cinci cărți.
Răsturnările de situații sunt numeroase, personajele trădează/ complotează/ manipulează atât de mult că uneori am avut sentimentul că ținta tuturor acestor acțiuni sunt chiar eu. Ajungeam să cred în ceva pentru ca apoi totul să se dovedească altceva, iar cel care m-a convins de asta să fie de fapt altcineva. În schimb, lumea romanului mi s-a părut prezentată cam sumar, fără prea multe detalii. Dar sunt convins că următoarele cărți din serie vor remedia acest lucru.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
M-am întâlnit mai des decât mi-am dorit cu violența, cruzimea și disperarea
Deși cartea este uneori amuzantă, tonul ei este foarte întunecat. Pe parcursul ei, m-am întâlnit mai des decât mi-am dorit cu violența, cruzimea și disperarea. Nu mai zic că viața de familie a personajelor nu este deloc liniștită, ci foarte violentă și destul de incestuoasă, iar sclavia, tratarea inumană a sclavilor și violurile sunt un fel de sport național. Dar acest lucru se potrivește perfect cu universul din ʺNăpasta regilorʺ. Dacă lucrurile ar fi fost mai optimiste, cred că o parte din farmecul cărții s-ar fi pierdut.
Pentru mine nu a fost o lectură ușoară, precum ʺAbația portocaluluiʺ, o carte asemănătoare ca dimensiuni. Dar a fost o experiență nouă legată de stilul neobișnuit de a prezenta povestea, stil ce mi-a cerut multă răbdare, dar fără tutun 😊, și care, în final, după ce ne-am împrietenit, a făcut să merite timpul investit în ʺNăpasta regilorʺ.
P.S. 1: Fotografia principală, care ilustrează această recenzie, nu este 100% creație personală, poate doar 10% . Am văzut ceva asemănător pe Instagram și a fost dragoste la prima vedere. Și la a doua vedere, și la a treia… Nu puteam să ratez ocazia de a mă folosi de ea, așa că mi-am înșirat o parte din cărțile fantasy pe covor pentru a face versiunea… românească. Recunosc, sunt puțin fascinat de imagine! Oricum… Mulțumesc cu această ocazie autorului/ autoarei care a postat-o inițial. Nu mai știu cine era, dar din toată inima: I Love you! You are the best!
P.S. 2: Așa arata acum raftul meu cu G.R.R. Martin, Samantha Shannon și Jenn Lyons. O familie mare și fericită!!!