"Corabia magiei" (Corăbiile însuflețite #1) de Robin Hobb - recenzie
Corabia magiei - colaj

„Corabia magiei” (Corăbiile însuflețite #1) de Robin Hobb

Corabia magiei

Nu știu cum să încep această recenzie decât cu: WOW!!! Ce mai carte!!! Ce mai poveste!!! “Corabia magiei” este incredibilă!!!! Are o poveste captivantă, o magie de-a dreptul magică, personaje memorabile, pirați, șerpi de mare și… corăbii vii!!!

“Corabia magiei” este un fantasy complet diferit de tot ce am citit până acum. Poate şi din această cauză mi-a plăcut la nebunie. Iarăși m-am pomenit că trag de timp să prelungesc lectura cât mai mult, chiar și după ce mi-am cumpărat și restul cărților din serie.

Când Marian Coman, coordonatorul imprintului Armada al editurii Nemira, o promova declarând-o una dintre cele mai bune carți fantasy, nu l-am crezut. M-am gândit că este vorba de marketing și după ce a tipărit-o… ce mai putea sa zică, că nu e bună?! Și deși nu sunt fan Robin Hobb, prezența piraților printre paginile cărții m-a convins să o încerc. Şi bine am făcut. Nu am decât un singur regret. Nu pot să-i acord decât cinci stele, deși merită mult mai multe!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI sau de AICI

„Corabia magiei” e complet diferită de trilogia “Farseer”

Ce mi-a plăcut foarte mult este faptul că acțiunea este complet diferită, ca stil, ca atmosferă, ca personaje, ca magie, de cea din trilogia “Farseer”, despre care am păreri destul de împărțite, după cum poți citi la finalul acestei recenzii.

Practic este o lume nouă, care, dacă îmi aduc bine aminte, este menționată doar trecător în lumea “Farseer”, ocupând un loc îndepărtat, la periferia acesteia. Iar dacă asta nu dovedește că Robin Hobb este foarte foarte foarte talentată, atunci nu știu ce înseamnă. Pentru mine, “Corabia magiei” este mai bună decât toate romanele “Farseer” la un loc. Poate nu este cea mai bună carte fantasy din toate timpurile, dar este foarte aproape de asta!

Avem corăbii vorbitoare & șerpi de mare!!!

Povestea din carte este destul de complicată, iar numărul destul de mare de personaje nu ajută deloc la simplificarea ei. Mai ales că acțiunea sare tot timpul de la unul la altul, iar capitolele devin din ce în ce mai interesante și captivante. Avem un pirat nemilos, Kennit, care vrea să obțină puterea supremă în lumea piraților și să devină Rege al piraților. Apoi, o fată, Althea, care se așteaptă să conducă o corabie vie. Dar se pomenește că ajunge pe treapta cea mai de jos din lumea marinarilor și este obligată să lupte din răsputeri pentru a ajunge în vârf.

Avem un tânăr preot, Wintrow, care nu vrea decât să ajungă… un preot bătrân. Dar este forțat să devină marinar pe o corabie însuflețită, o meserie pe care o urăște din tot sufletul. Apoi, o bunicuță, Ronica, al cărei aspect liniștit ascunde o duritate ieșită din comun. O adolescentă, Malta, a cărei pasiune pentru rebeliune și băieții din jurul ei îi creează numai probleme. Avem misteriosul Tărâm al Ploilor Sălbatice, un loc unde, sincer?, nu prea aș vrea să poposesc, dar despre care vreau să aflu mai multe. Avem corăbii vorbitoare. Una dintre ele din timidă devine o dură, iar alta este considerată nebună!!! Avem șerpi de mare!!!

(Recunosc că partea asta inițial nu m-a atras, dar sfârșitul cărții a schimbat totul. Acum vrea mult mai multă acțiune cu șerpii de mare!!!)

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI sau de AICI

Un amestec deloc ortodox între “Pirații din Caraibe” și “Un veac de singurătate”

În ceea ce privește universul în care trăiesc toate aceste personaje, mi s-a părut un amestec deloc ortodox, dar fermecător între filmele din seria “Pirații din Caraibe” și romanul “Un veac de singurătate”. Nu știu cum am ajuns în mintea mea la această alăturare, dar așa am vizualizat cartea. Oricum, lumea este incredibil de bine realizată. Robin Hobb și-a permis luxul de a oferi foarte multe detalii despre personalitățile eroilor, viețile negustorilor, ale piraților, despre religia lor, despre organizarea socială, despre sclavia care începe să domine lumea. Detalii care au contribuit din plin la sentimentul de realism al cărții (dacă pot vorbi de realism în recenzia unei cărți numite “Corabia magiei”!). Însă, uneori, din cauza abundenței de detalii, au existat și momente când cartea mi s-a părut cam lentă.

Înainte de finalul recenziei, trebuie să spun câteva cuvinte despre elementul de bază al cărții: Corăbiile însuflețite. Construite din lemn-vrăjitor, ele sunt proprietatea famililor de negustori care plătesc o sumă uriașă, care include uneori chiar și pe membrii acestora, pentru a intra în posesia lor. După trei generații de căpitani, ce provin numai din rândul proprietarilor, și care trebuie să moară la bordul lor, corăbiile se însuflețesc și devin vii. Ele trăiesc alături de echipajul lor, vorbesc cu aceștia, le cunosc fiecare gând, frică sau sentimente.

Şi corăbiile pot să înnebunească

Pot deveni cei mai buni aliați, ajutând echipajul în timpul furtunilor sau alegând rute maritime unice. Ori, din contră, se transformă în cei mai mari dușmani și ucid tot ce mișcă pe puntea lor. Atunci avem de-a face cu o corabie care a înnebunit. Modul în care corabie începe să vadă lumea după ce s-a însuflețit a izbutit să mă impresioneze prin ciudățenia și unicitatea lui.

Nu știu cum sunt celelalte două cărți din serie, și voi afla asta cu siguranță, însă “Corabia magiei” este excelentă din toate punctele de vedere. Cartea constituie un foarte bun start pentru seria “Corăbiile însuflețite” și a ridicat ștacheta calității foarte sus pentru restul cărților. Sincer, nu știu cum o să reușească Robin Hobb să depășească tot ce a pus pe hârtie în “Corabia magiei”. Şi a cam pus! Volumul de față are 854 de pagini. Dar nu lăsați numărul să vă sperie și aveți răbdare cu această carte deoarece este de neratat!

Ce-am scris când am început să citesc „Corabia magiei”

Am făcut cunoștință cu Robin Hobb prin intermediul trilogiei “Farseer” (“Ucenicul asasinului”, “Asasinul regal” și “Răzbunarea asasinului”).

Relația a fost și a rămas una cu probleme. Dacă “Ucenicul asasinului” m-a cucerit prin personaje, conflicte și lumea construită de Robb, “Asasinul regal” a fost doar o carte bună. Iar în “Răzbunarea asasinului” de nenumărate ori mi-a venit să strig la personajul principal: “Omule, cum poti să suporți așa ceva! Ești un asasin!!! Asasinează odată personajul ala negativ și să trecem mai departe”!!!

În loc să facă asta, tipul mă asasina pe mine prin intermediul celor mai plictisitoare pagini din istoria mea de cititor. Sincer… cum am urât cartea aia nu am urât nicio altă carte cu excepţia infamei “Dune 7”! Oricum, din acel moment m-am ținut departe de Robin Hobb și de creațiile sale.

Atunci cum am ajuns să citesc “Corabia magiei? Pirații! Deși în bibliotecă am doar două cărți cu pirați, dintre care una este o istorie a pirateriei, am fost tot timpul fascinat de aceștia.

Iar alăturarea piraților de corăbiile vii (ceva ce nu am mai întâlnit până acum!) a fost elementul decisiv care m-a determinat să citesc prezentarea de pe coperta a patra și, în cele din urmă, să cumpăr cartea.

(Apropo, prezentarea aia are o mică, dar mare greșeală!)

Iar, după ce am citit un sfert din ea, am fost cucerit și sedus iremediabil. Aşa că am cumpărat și restul cărților. Acum, tot ce sper este să nu se repete drama de la trilogia “Farseer”. Nu cred că aș mai putea să trec prin așa ceva!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook), de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!