"A noua casă" de Leigh Bardugo - recenzie
A noua casă

„A noua casă” de Leigh Bardugo

A noua casă

În vremurile de demult, când mergeam la cinema pentru filmele din seria “Harry Potter”, m-am întrebat de mai multe ori de ce nu există un fel de poliție sau forță de securitate magică şi în interiorul Școlii de magie, farmece și vrăjitorii Hogwarts. Adică, un grup de vrăjitori specializați în lupta cu forțele întunecate care să-i ia la întrebări pe elevi sau pe profesori atunci când fac un act de magie neagră sau când sacrifică o fecioară unui demon sau deschid un portal către o altă lume etc…

Dar vremea lui Harry Potter a trecut și eu am uitat de întrebarea mea. Însă se pare că Leigh Bardugo, cea care a creat universul romanelor din seriile Grisha și Banda celor șase ciori, a avut aceeași dilemă ca mine. Însă, spre deosebire de mine, ea nu s-a mulțumit doar cu atât. Şi-a suflecat mânecile și a trecut la muncă scriind excelentul roman “A noua casă”.

În “A noua casă”, Hogwarts este înlocuit de Universitatea Yale

Ei bine, imaginați-vă că în loc de Hogwarts avem Universitatea Yale, în loc de Casele de Cercetași, Viperini, Ochi de șoim şi Astropufi avem Casele Craniu și Oase, Pergamentul și Cheia, Cartea și Șarpele, Cap de Lup, Manuscrisul, Aurelian, Sf. Elmo, Berzelius și Lethe. În loc de elevi dornici de cunoaștere și vâj haț, avem studenți pasionați de petreceri, droguri, violență, răpiri de oameni și, posibil, crimă. Singurii care îi pot controla pe aceştia sunt cei din Lethe, a noua casă, ai cărei membri sunt un fel de gardieni ai legii și ordinii. Ei supraveghează orice activitate magică și pedepsesc orice infracționalitate.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Numai că de multe ori această supraveghere este doar de ochii lumii, membrii caselor dedându-se la toate grozăviile posibile și scăpând de cele mai multe ori cu o mustrare sau nici măcar cu atât. Motivul: casele respective au dat președinți de stat, vedete, afaceriști de succes, influenţi și bogaţi, iar conducerea universitații nu vrea să-i supere, mai ales că aceștia contribuie financiar la buget.

Alex îi poate vedea pe Cenușii, aflaţi la granița dintre viață și moarte

La această universitate ajunge Alex, o fată care nu prea are ce căuta aici. Este o fostă dependentă de droguri, posibil chiar și traficantă de stupefiante. O vagaboandă care a dormit de multe ori pe străzi sau în locuri mult mai îngrozitoare. O tipă care a văzut multe rele și a comis altele şi mai şi, cu prieteni dubioși și violenți. Dar care are o însușire unică: îi poate vedea pe Cenușii, adică pe cei morți care se plimbă printre oameni, aflaţi la granița dintre viață și moarte.

Însușirea ei este foarte importantă deoarece îi poate vedea pur și simplu, fără nici un act de magie sau fără să consume vreo substanță fermecată, așa cum fac cei din cadrul universității. Mai mult decât atât, în timp ce restul lumii îi vede doar în cenușiu, de unde și denumirea lor, Alex îi vede color. Ea este racolată de către decanul universității care o înscrie în casa Lethe, direct sub supravegherea studentului Daniel Darlington, vedeta celei de a noua case.

Darlington & Alex – un fel de Obi Wan Kenobi și Luke Skywalker

Inițial, Darlington nu vede cu ochi buni amestecul lui Alex în activitățile magice de la Yale. Mai ales că aceasta fost găsită de poliție leșinată, înconjurată de trupurile unor persoane a căror trecere în neființă a fost una de o violență extremă. Dar cum ordinele conducerii sunt clare, tânărul începe să o învețe despre magia neagră, despre istoria universității Yale, despre casele care se ocupă cu invocări demonice, învierea morților & citirea viitorului printre măruntaiele unui nefericit. Un fel de relație a la Obi Wan Kenobi și Luke Skywalker…

Numai că… 1) Daniel Darlington dispare la un moment dat înghițit de CEVA. 2) În cadrul universității este găsit cadavrul unei tinere. 3) Alex decide, în ciuda tuturor odinelor, să cerceteze această crimă și să facă dreptate. Cu orice preț! Și așa începe ultra mega incredibila poveste din ceea ce Stephen King consideră pe bună dreptate a fi “cel mai bun roman fantasy pe care l-am citit în ultimii ani”.

Fantoma deloc prietenoasă din „A noua casă” mi-a câștigat respectul

Alex este un personaj incredibil. Deși inițial părea suma tuturor clișeelor din romanele young adult, fata este mult mai mult de atât. Datorită capitolelor a căror acțiune se petrece în prezent, în trecutul imediat, chiar la venirea la Yale, dar și mai îndepărtat, de dinainte de Yale, am ajuns să o cunosc. Și mai important, trecutul ei mi-a permis să înțeleg și să accept transformarea ei dintr-o fată cam retrasă și nesigură într-o luptătoare ce înfruntă și trece peste orice, un adevărat șarpe cu clopoței care terorizează, atacă, luptă și anihilează. Pentru ea orice piedică este doar un mică întârziere pe drumul care o duce către obiectivul propus. Iar studenții privilegiați şi plini de bani de la Yale nu sunt deloc obișnuiți ca cineva să-i provoace, să-i înfrunte și să-i domine!

Nici restul personajelor, dintre care o fantomă deloc prietenoasă mi-a câștigat respectul, nu sunt de ignorat, dar Alex… Alex este Number One!!! Un alt plus pentru Alex este că, spre deosebire de orice alt personaj feminin din romanele de gen, ea nu se îndrăgostește de nimeni: nici de personajul pozitiv, nici de cel negativ, nici de vreo fantomă… Nu! Ea are grijă doar de Alex, de îndeplinirea deciziei de a avea o viață mai bună, departe de trecutul ei zbuciumat. Și acest lucru nu-l poate realiza decât în cadrul universitații Yale. Și este vai și amar de cei care îi stau în cale!

Sfârșitul este complet neașteptat și promite o continuare cel puțin la fel de palpitantă. Fraza cu care se încheie cartea spune tot: “Cine e gata să meargă în iad? “.  Da!! Este vorba de acel iad, fierbinte, plin de demoni, draci, monștri și spirite chinuite și deloc simpatice. Abia aștept să apară!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!