Autor: Ian McDonald
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Nemira
Anul apariției: 2017
Traducere: Ruxandra Toma
Când am auzit că “Luna nouă” a lui Ian McDonald este un amestec de “Nașul”, “Cântec de gheață și foc” și “Jocul lui Ender”, am zis “Neee… Ce amestecătură… Mai lipsește ceva din “Dune”, “Codul lui Da Vinci” și “Harry Potter” și avem cam di toate pentru toți. Nimic bun nu poate rezulta din ceva ce vrea să fie tot ce este sau a fost popular pe piața de carte”.
Nu puteam să mă înșel mai mult!!! Da, “Luna nouă” a lui McDonald are câte ceva din cărțile enumerate mai sus, dar este mult mai mult decât o clonă amărâtă: este o carte unică și foarte, foarte, foarte bună. Și acum că am terminat-o, mă omoară așteptarea până ce apare în România volumul urmator.
Începutul cărții te anunță că te așteaptă ceva captivant. În primul capitol aflăm că suntem pe Lună, iar un grup de adolescenți urmează să alerge în pielea goală pe suprafața satelitului Terrei într-un nemilos test al maturității. Deoarece așa este Luna: o lume violentă, în care moartea așteaptă să faci o mișcare greșită. O lume controlată de cinci familii de-a dreptul criminale, care nu se pot suferi, dar de dragul aparențelor își zâmbesc, se felicită, își căsătoresc copiii unii cu alții și, în timp ce fac asta, își ascut cuțitele. Și ce cuțite… Și fiind vorba de cuțite, scoaterea acestora la iveală este, cum altfel?, violent și deloc plăcută pentru victime. Și motivul acestui conflict: Măria Sa, Banul și Regina Sa, Puterea! Ce mai, chiar ca în “Nașul”!
Viața bogătașilor de pe Lună este la fel ca viața bogătașilor de pe Pământ sau de oriunde, din cele mai vechi timpuri și până în viitor. Adică au tot ce vor… În schimb, existența sărăntocilor este WOW de nasoală! Fiecare secundă din existența acestora este influențată de cele patru elemente importante de pe Lună: apă, carbon, informații și aer. Din clipa în care ajungi pe Lună, fiecare gură de apă, fiecare secundă de somn, fiecare gând și fiecare răsuflare sunt măsurate și taxate. Există o bancă a respirației unde ți se acumulează datorii de oxigen. Iar dacă nu ai bani, ajungi să îți diminuezi fiecare respirație. Sau îți vinzi conținutul vezicii urinare. Sau furi. Sau cerșești câteva grame de apă. Sau ucizi. Și astfel am epuizat toate opțiunile disponibile!
Există un element pe care și bogații, și săracii îl împart: cu toții trăiesc sub solul selenar. Însă în timp ce primii stau la mare adâncime, în lux și siguranță maximă, ceilalți își au camerele mizerabile aflate aproape de suprafață, acolo unde radiațiile cosmice pătrund cu ușurință și sapă fără milă în corpul oamenilor, cu efecte dezastruoase pentru ADN-ul acestora…
Povestea cărții este redată, în principal, din punctul de vedere al membrilor familiei Corta, unul dintre cele cinci clanuri care controlează Luna, și al Marinei Calzaghe, care dintr-un nimeni, devine bodyguardul avocatei Ariel Corta. Astfel aflăm modul în care familia Corta a ajuns acolo unde este, cum a apărut dușmănia de moarte dintre aceasta și restul clanurilor, intrigile politice, luptele avocățești, dar și bătăliile pe viață și pe moarte duse la suprafața și în adâncurile Lunii. Aproape ca în “Cântec de gheață și foc”, doar că pe Lună, cu multă tehnologie SF, fără creaturi înaripate sau morți care nu sunt morți (cel puțin deocamdată 😊)!, personajele sunt prinse în urzeala Lunii, ca să zic așa: fiecare are planuri de ticluit, iubiri de trăit, interese de urmat, bătălii de dus şi de supraviețuit… Am zis aproape, deoarece comparaţia cu monumentala serie a lui Martin mi se pare forţată. Ian McDonald e bun, dar nu atât de bun…
Partea cu “Jocul lui Ender” nu m-a impresionat. Cred că se referă la peripețiile unui adolescent care, prin comportament și atitudine, nu se ridică nici măcar la genunchiul lui Ender. Acolo unde Ender era sclipitor, genial, calm și prevăzător, lunaticul respectiv este exact opusul și mai că îți vine să-l dai cu capul de pereți pentru a ajunge cu picioarele pe pământ sau, în cazul nostru, pe Lună.
Luna în viziunea lui Ian McDonald este un loc fascinant atunci când îl privești de departe, cât se poate de departe. Un loc despre care nu te poți abține să încerci să știi totul şi la care visezi, deși nu ai vrea să trăiești acolo. Deși membrii familiei Corta sunt de origine braziliană, viața pe sau sub solul selenar nu este deloc o telenovelă siropoasă. Din contră, este un film de acțiune, nerecomandat minorilor, în care toate personajele, indiferent că sunt principale sau nu, trebuie să fie cu ochii în patru: pe Lună, cineva sau ceva va căuta o modalitate să le ucidă! Adevărat, pe cuvânt!
Cartea „Luna nouă” de Ian McDonald poate fi cumpărată online de AICI, de AICI (varianta ebook), de AICI (varianta ebook), de AICI, de AICI sau de AICI
Alege varianta potrivită pentru tine!