"Disfuncția realității (Zorii nopții 1)" de Peter F. Hamilton

„Disfuncția realității (Zorii nopții 1)” de Peter F. Hamilton

Acum că am terminat pentru a treia oară „Disfuncția realității” de Peter F. Hamilton sunt liniștit. Este la fel de bună ca atunci când am citit-o prima dată și a doua oară!!! Deși cam contestată pe internetul românesc, din cauza includerii unor elemente horror și fantasy, pentru mine este una dintre cele mai captivante cărți SF din toate timpurile.

Primele capitole din “Disfuncția realității” sunt haotice. Ești aruncat direct în acțiune și ai parte de conflicte interplanetare, criminali spațiali, ruine și habitate extraterestre.

Despre ce e vorba în „Disfuncția realității”?

După lupte seculare, omenirea a reușit să cucerească spațiul cosmic. Dezvoltarea tehnologică fără precedent a dus la scindarea umanității în adamiști (cei care resping orice formă de îmbunătățire genetică & tehnologică) și edeniști (care sunt complet opusul primilor). Undeva pe o planetă proaspăt colonizată, ce beneficiază de un amestec de tehnologie specifică evului mediu și cea specifică viitorului călătoriilor spațiale, o ființă extraterestră aflată la primul contact cu homo sapiens deschide fără să vrea un portal către lumea de dincolo.

Astfel, sufletele aflate acolo, care nu sunt deloc bucuroase de situația în care se află, ies și încep să posede oameni pentru a se rebucura de plăcerile vieții. Spiritul celor posedați ajunge în lumea de dincolo, unde abia așteaptă o ocazie pentru a poseda la rândul lui. Și tot aşa… Beneficiind de însușiri și puteri extraordinare, morții care acum sunt vii încep să se răspândească din oraș în oraș, din asteroid în asteroid și din planetă în planetă.

Peter F. Hamilton aruncă în carte cam tot ce înseamnă space-opera: lupte spațiale, nave conștiente și telepatice, mistere extraterestre, căpitani care se descurcă în orice situație. Plus pirați lipsiți de milă, mercenari duri, dar cu inimă mare, măceluri în junglă, creaturi ciudate, distrugeri de planete și inginerie genetică.

Sunt sigur că am mai uitat câte ceva, dar dacă te gândești la ceva SF pe care ai vrea să-l găsești în “Disfuncția realității”, ai foarte mari șanse ca dorința să-ţi fie îndeplinită. A… Mai sunt și câteva paragrafe de sex. Dar acestea sunt atât de slab scrise încât am fost jenat de imaginația adolescentină a lui Hamilton. Dar cum “Disfuncția realității” e un roman SF, nu “Cincizeci de umbre ale lui Grey” am trecut peste ele foarte repede…

Care este singurul minus al cărții?

Singurul minus al acestei cărți este lipsa unui puternic personaj negativ. Ai zice că având acces la toți decedații din istoria umanității, Hamilton ar putea arunca în luptă un Hitler, un Jack Spintecătorul, un Atilla. Dar aceștia nu apar, cel puțin în această etapă a poveștii. E drept că este sugerat că aceștia așteaptă nerăbdători, undeva, dincolo, să aibă iar un corp… Așa că poate apar în următoarele cărți.

În schimb, scriitorul se mulțumește cu un tânăr foarte, foarte, foarte psihopat, Quinn Dexter (căruia îi prevăd un viitor foarte întunecat în următoarele volume), specializat în manipulare psihică, tortură fizică și orice ce ar putea cauza durere, mai multă durere și cât mai multă durere.

Ce te izbește pe măsură ce citești este numărul uriaș de personaje principale (cam 100) și imens de personaje secundare (…fără număr). E destul de obositor de ținut evidența celor care tot apar. De multe ori, când eram la volumul 2 și apoi la 3, m-am întrebat cine este X și de unde vine Y. Acest lucru a dus la imposibilitatea pentru mine de a mă atașa de un personaj.

„Disfuncția realității” este o carte crudă

Din fericire, apariția de noi personaje este aproape neutralizată de ritmul rapid în care dispar. Și când zic dispariție trebuie să precizez că aceasta are loc în moduri crunte. De-a lungul celor trei volume ai parte de tortură, violență, acte de sadism, viol, monstruozități și fel de fel de acte imposibil de descris. Ajungi să te întrebi ce face Peter F. Hamilton în timpul liber sau cum se distrează cu amicii la o bere… “Disfuncția realității” este o carte crudă în care lucruri foarte, foarte, foarte rele se întâmplă unor oameni buni, bărbați, femei şi chiar copii, a căror singură vină este de a se fi născut în imaginația lui Hamilton.

Dacă la rubrica “Ce citim acum” am tot spus că finalul este excelent, trebuie să spun și de ce. Ultimele capitole descriu modul în care o trupă de comando, ceva de genul celei din filmul “Eroi de sacrificiu”, înarmată până în dinți (iar dinții au și ei armele lor) înfruntă o planetă plină de posedați. Peter F. Hamilton are un talent deosebit de a transforma descrierile sale în ceva de-a dreptul cinematografic. Deși știam ce se va întâmpla, am stat cu inima la gura de fiecare dată când dădeam paginile. Cred că ar ieși un super film regizat de Michael Bay numai din capitolele respective…

Sfârșitul m-a făcut (pentru a treia oară) mai mult decât curios despre ce o să se întâmple mai încolo și, mai ales, cine câștiga la final. “Disfuncția realității” este prima carte în care deşi nu țin cu vreun personaj, ci cu omenirea în general, nu vreau să aibă un happy end!

CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC:

Citesc această carte gigantică (alcătuită din 3 volume & 1720 de pagini) pentru a treia oară.

Prima dată a fost când am cumpărat-o, în 2009, fără să știu ce mă așteaptă. Și a fost WOW: ce subiect, ce invazie a omenirii, ce univers, ce ultimă parte!!!

A doua oară am citit-o când am cumpărat, în 2011, cartea… a doua (la fel de gigantică). Și atunci a fost tot WOW: ce subiect, ce univers, ce invazie a omenirii, ce ultimă parte!!!

Când cartea a treia (dacă te întrebai: este tot gigantică!) mi-a intrat în bibliotecă, în 2013, am avut însă o surpriză neplăcută. Editura a schimbat traducătorul, lucru care m-a deranjat enorm și m-a împiedicat să mă arunc în lumea lui Peter F. Hamilton. Însă am așteptat destul. Este 2017 și, fie ce o fi, trebuie să aflu ce s-a întâmplat!!! Așa că m-am apucat să citesc iar “Disfuncția realității” și nu-mi pare rău deoarece știu ce mă așteaptă! Ce subiect, ce univers, ce invazie a omenirii, ce ultimă parte!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI

Facebook Comments

Comentarii

  1. Hmmm, pare interesanta. Am mai auzit de acest autor dar n-am apucat sa-l citesc pana acum, merci de recomandare

    1. Cu placere! Dupa intalnirea ta cu el, te asteptam pe aici, sa ne spui ce parere ti-a facut!

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!