"Un lung drum spre o planetă mică și furioasă" de Becky Chambers - Ana are carti!

„Un lung drum spre o planetă mică și furioasă” de Becky Chambers

Cum să încep? Cartea aceasta a fost pentru mine dragoste la prima vedere. Pe o piață editorială SF în care majoritatea cărților de gen au pe copertă una sau mai multe nave spațiale aflate în plin zbor printre planete/ asteroizi/ explozii etc, editorul romanului “Un lung drum spre o planetă mică și furioasă” a avut curajul de a apela la o grafică asemănătoare, dar diferită: este tot o navă spațială, dar aceasta este văzută din interior. Așa că, pentru mine, care nu știam nimic despre intrigă sau despre autoare, deja a câștigat prima stea din cinci.

Apoi titlul: “Un lung drum spre o planetă mică și furioasă”. Înainte de a o deschide și a citi un rând din ea, o carte cu un asemenea titlu deja promite o aventură nemaivăzută într-o navă hodorogită, care scârțâie și șuieră din toate încheieturile, peticită și răspeticită, cu piese lipsă sau lipite cu superglue (sau ce or folosi în viitor). O asemenea navă nu poate avea decât un echipaj pestriț, alcătuit din oameni și extratereștri, fiecare cu personalitatea și secretele sale. Și așa a fost. Imaginează-ți echipajul navei Nostromo din filmul “Alien”, fără înfricoșătorul Alien, la care adaugi câţiva extratereştri simpatici şi ai imaginea exactă a eroilor acestei cărţi. Ceea ce îi aduce a doua stea din cinci.

Povestea din carte este banală, dar banală într-un mod bun. Echipajul navei Wayfarer, care se ocupă cu crearea de tuneluri hiperspațiale ce scurtează drumul de la planeta A la planeta X, este angajat să-și facă meseria într-o regiune a spațiului în care problemele sunt la ordinea zilei. Nava pleacă, călătorește de colo până colo, face opriri pe diferite planete, echipajul coboară și întâlnește oameni și extratereștri pentru ca în final să se apuce de treabă… Și cam asta e tot. Banal, nu? Ei bine, farmecul acestei cărți nu rezultă din mega acțiune și complicate comploturi intergalactice, ci din personalitatea membrilor echipajului care formează o familie, din relațiile și discuțiile dintre ei, din dramele și bucuriile din viețile fiecăruia, din farmecul Inteligenței Artificiale, din specificul fiecărei rase de extratereștri care apar. Povestea a fost o binevenită schimbare în ceea ce privește romanele space opera cu intrigi complicate, zeci de personaje, acţiune nonstop și mii de pagini. Și uite cum vine și a treia stea din cinci.

Autoarea a reuşit un lucru greu de realizat: m-a făcut să-mi pese de toate personajele pe care, la rândul ei, le iubește cu siguranță. Așa am ajuns să țin la căpitanul pacifist Ashby care e îndrăgostit de o extraterestră, la Lovely, inteligența artificială a navei, care, pe măsura ce trece timpul, devine din ce în ce mai umană, la Rosemarie, secretara & contabila căpitanului, ale cărei cunoștințe specifice unei tocilare se dovedesc a fi inestimabile, la pilotul Sissix, care resimte lipsa familiei lăsate undeva departe, deși nu arată acest lucru, la Kizzy şi Jenks, tehnicienii buni la toate, fără de care nava s-ar desface în bucăți, la bucătarul & medicul Chef, care este un adevărat masterchef intergalactic, la Corbin, un morocănos interesat numai de algele sale și la navigatorul Ohan, care își trăiește ultimele zile. Mai trebuie să mai zic? A patra stea din cinci.

Deoarece “Un lung drum spre o planetă mică și furioasă” este totuși o carte SF, avem de-a face cu mai multe specii de extratereștrii decât într-un sezon din Star Trek (iar unele sunt ostile omenirii, în special, și ostile tuturor speciilor, în general), există piraterie cosmică, lupte și războaie planetare și personaje care acționează la limita legalității și moralității. Dar toate acestea sunt niște elemente secundare ale poveștii. O poveste la care scriitoarea a adăugat foarte multă umanitate, dragoste, pasiune, umor și căldură sufletească. Este o carte plină de viață, cu momente amuzante, dar și triste. Așa cum ar trebui să fie fiecare zi la bordul oricărei nave care își face treaba de-a lungul și de-a latul spațiului cosmic. Iar rezultatul este spectaculos: cea mai bună carte dintre cele mai bune carți citite în acest an. O carte care nu trebuie ratată. A cincea stea din cinci.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!