Corabia nebună (Corăbiile însuflețite #2) de Robin Hobb - recenzie
Corabia nebună

„Corabia nebună (Corăbiile însuflețite #2)” de Robin Hobb

Corabia nebună

ʺCorabia nebunăʺ este una dintre cele mai bune ʺPărți a doua dintr-o trilogie din toate timpurileʺ!!! De obicei, volumul doi dintr-o trilogie se mulțumește să continue subiectul, să dezvolte cât de cât personajele și… cam atât, deoarece urmează finalul aventurii în volumul al treilea care trebuie să includă tot ce are mai bun povestea respectivă. 

Ei bine, Robin Hobb cu ʺCorabia nebunăʺ a încălcat acest obicei. A livrat o super carte plină de aventuri noi, de informații noi, de momente noi gen “Nu cred așa ceva!!!”, de personaje noi, de personaje cunoscute care devin practic noi deoarece se autodepășesc și se transformă în altceva (dacă se transformă în ceva mai bun sau mai rău… asta rămâne de vazut!), de regiuni noi, de orașe noi, de magie nouă.

Sunt atât de multe noutăți încât am avut impresia că am de-a face cu un volum de sine stătător al unei noi serii. În plus… Am spus în finalul receziei la volumul anterior că vreau mai multe detalii despre șerpii de mare? Ei bine… cererea mi-a fost mai mult decât îndeplinită!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

ʺCorabia nebunăʺ începe direct, fără nicio pauză, și continuă acțiunea din ʺCorabia magieiʺ. (Un mic sfat: recomand achiziționarea celor trei volume de prima dată, ca să nu existe timpi morți în ceea ce privește lectura). Această continuitate mă face să cred că Robin Hobb a scris de fapt o singură carte și a fost obligată de editură să o spargă în trei volume uriașe.

Ce o să înșir în continuare nu constituie decât o mică parte din poveștile și personajele care trăiesc în paginile Corabiei nebune. Sunt atât de multe și se petrec atât de multe încât mi-e imposibil să le menționez pe toate, așa că m-am decis să mă limitez doar la cele pe care le consider principale. Astfel, aflam că: 

1. Piratul Kennit și-a îndeplinit o parte din visul său și a capturat o corabie vie, Vivacia. Aceasta este mai mult decât fericită să se afle sub comanda sa. Așa că acum Kennit își poate continua liniștit planul de a deveni Regele Piraților. Deși inițial mi s-a părut simpatic, acum anumite acțiuni ale acestuia m-a făcut să mă îndoiesc de buna lui credință. Nu am nicio dovadă, dar bănuiesc că nu este decât un ticălos manipulativ.

2. Altheeia, fata care ar fi trebuit să primească respectiva corabie vie, organizează o expediție de salvare a acesteia, plecând la bordul unei alte corăbii vii, Paragon. Numai că aceasta este considerată nebună deoarece și-a ucis inexplicabil tot echipajul de la bord. Și nu o dată… ci de două ori!!! Hmmm… Poate acum o să fie a treia oară?

Șerpii de mare sunt mai mult decât niște șerpi de mare

3. Wintrow, puștiul care voia să se facă preot, dar s-a pomenit sclav la bordul Vivaciei, devine cel mai mare apărător și susținător al piratului Kennit.

4. Malta este fetița răsfățată din cartea anterioară care visa numai la baluri, întâlniri romantice, rochii somptuoase și sărutări fierbinți cu băieții care o curtau. Acum însă face cunoștință cu realitatea dură și devine un uragan capabil de orice pentru a-și salva tatăl. Care tată este căpitanul anterior al Vivaciei, în prezent prizonierul lui Kennit, și… da, își merită soarta!).

5. Proprietara Vivaciei, familia de neguțători Vestrit, din care face parte majoritatea personajelor principale ale seriei, este amenințată de faliment. Prin urmare, este obligată să încheie o alianță cu misterioșii negustori din Tărâmul Ploilor Sălbatice. Ei sunt care au construit corabia vie și care ascund foarte multe lucruri…

6. Șerpii de mare sunt mai mult decât niște șerpi de mare )). Atât spun, nimic mai mult!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

ʺCorabia nebunăʺ este la fel de bună ca și ʺCorabia magieiʺ. Într-un fel, poate chiar mai bună deoarece mi-a depășit toate așteptările și a reușit să mă surprindă de foarte multe ori. Mi-a plăcut că nimeni nu este în siguranță în paginile ei și nimic nu e sigur, lucru care a sporit tensiunea poveștii. Există speranță de mai bine, dar deocamdată dezastrul pândește în fiecare capitol. Și în acest volum, te atașezi foarte ușor de personaje, lucru care te face să vrei să afli mai multe despre ele.

Traducerea este în continuare genială. Povestea sună foarte bine în limba romană, toate cuvintele sunt alese… cum să zic… cu dragoste față de textul original. Știu că o să fiu bănuit că mă uit la telenovelele de pe Acasă TV, dar nu exagerez deloc când spun asta! Cine nu mă crede să facă bine să citească ʺCorabia nebunăʺ și apoi să încerce să mă contrazică!

Cartea se termină cu foarte multe întrebări și foarte puține răspunsuri. După cum s-a desfășurat acțiunea din ʺCorabia magieiʺ și ʺCorabia nebunăʺ, sunt sigur că toate misterele vor fi explicate, toate conflictele vor fi rezolvate și toate personajele vor primi ceea ce merită în ʺCorabia destinuluiʺ, ultima carte din trilogiaʺ Corăbiile însuflețiteʺ. Practic, acum totul este pregătit pentru MARELE FINAL! Abia aștept!!!
P.S.: De la ʺCântec de gheață și focʺ încoace nu am mai fost atât de entuziasmat de o serie fantasy!!!

Ce-am scris când am început să citesc „Corabia nebună”

Am vrut să mă apuc de ʺCorabia nebunăʺ imediat după ce am terminat ʺCorabia magieiʺ (recenzia este AICI), volumul anterior al seriei ʺCorabiile însuflețiteʺ. Numai că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de pe… Disney+!

Exact când scriam recenzia la ʺCorabia nebunăʺ, piticii mei au descoperit desenele animate ʺJake și pirații din Țara de Nicăieriʺ. Ce zic eu „descoperit”! Au devorat toate sezoanele, care sunt șase, fiecare având 20 de episoade. Curând, fiecare oră de joacă era cu și despre pirați, insule magice, sirene, cufere pline de comori, crocodilul Tic-Tac și șerpi de mare. 

Inițial nu am dat mare importanță și am început să citesc ʺCorabia nebunăʺ. Însă am descoperit cu groază că de fiecare dată când piratul Kennit apărea în pagină, eu mă gândeam imediat la căpitanul Hook, personajul negativ din ʺJake și pirații din Țara de Nicăieriʺ. Apoi am realizat că citeam dialogurile acestuia cu vocea lui Hook. Iar când în mintea mea Kennit s-a pricopsit cu cârligul căpitanului Hook, am decis să fac o pauză și să citesc altceva.

Corabia nebună
Căpitanul Hook, personajul negativ din ʺJake și pirații din Țara de Nicăieriʺ

Acum totul este OK. Piticii au trecut la ʺPatrula cățelușilorʺ, iar căpitanul Hook este doar o amintire îndepărtată. Tocmai am facut un test reading, ca să zic așa, și… Kennit este Kennit. Acum arată, sună, se comportă așa cum și-a dorit Robin Hobb. Așa că: Ahoy, mateloți!!! ʺCorabia nebunăʺ mă așteaptă!!!

P.S.: Hmm… sper să NU apară în ʺCorabia nebunăʺ vreun personaj cu numele de Chase, Skye sau Rubble. Aceștia sunt cățelușii preferați ai piticilor!!!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!