"Artemis" de Andy Weir - Ana are carti!

“Artemis” de Andy Weir

“Artemis” este una din cele două cărți apărute anul trecut de la care aveam așteptări uriașe. A doua carte a lui Andy Weir, autorul excelentului “Marțianul”, a dat naștere pe internet la un superhype care inițial m-a lăsat indiferent, apoi m-a intrigat, cucerit și, în final, hyperuit și pe mine de am ajuns să o aștept de parcă era vorba de un roman secret și uitat al lui Asimov. Însă, de data aceasta hypeul a avut dreptate: este o super carte, ce merită citită și apoi, peste un timp, recitită.

Din fericire, “Artemis” este exact cum am sperat: este complet diferită de “Marțianul”. De data aceasta acțiunea are loc pe Lună, nu pe Marte, personajul nu este un savant superspecializat, ci o comisionară ziua și contrabandistă noaptea, ce o motivează pe eroină este Atotputernicul Ban și nu o dorință altruistă de a spori cunoștințele umanității, NASA nu apare DELOC, iar explorarea spațială este condusă de Kenya (!!!) și în plus nu se cultivă deloc cartofii atât de populari pe Marte.

Jazz, o foarte feminină variantă a lui Mark Watney, eroul din “Marțianul”

Ceea ce s-a păstrat, și bine s-a făcut, este umorul personajului principal, Jasmine Bashara, pe scurt Jazz, o tânără dezghețată, rebelă, nonconformistă care asemenea astronautului uitat pe planeta roșie înfruntă momentele dificile din viață cu sarcasm, grație și amuzament. De fapt, dacă stau să mă gândesc Jazz ar putea fi o foarte feminină variantă a lui Mark Watney, eroul din “Marțianul“.

Că tot am pomenit de momente dificile… Viața în Artemis, singurul oraș de pe Lună, este scumpă și deloc ușoară pentru săraci. Din această cauză, Jazz, care visează la o viață luxoasă, acceptă contra unei sume uriașe să treacă peste orice scrupul și să saboteze utilajele unei firme, pentru a permite preluarea acesteia de o altă companie. Ca în orice roman care se respectă, nimic nu decurge conform planului, iar operațiunea se dovedește a fi imposibil de executat în întregime. Apoi angajatorul lui Jazz este ucis, iar pe urmele ei pornesc în acelaşi timp un asasin periculos și reprezentantul legii de pe Lună. La aceasta se adaugă descoperirea unei tehnologii nou-nouțe care ar transforma orașul Artemis în capitala hi-tech a sistemului solar, lucru care atrage atenția mafiei baziliene, proprietara firmei ce trebuia sabotată. Deoarece dacă mafioții ar controla tehnologia respectivă ar transforma Artemisul într-un loc ce ar face ca Chicago-ul lui Capone să pară un simplu parc de distracții, Jazz decide să salveze situația și face asta fiind ajutată un grup de prieteni ce par desprinși din filmul “Ocean’s 11”.

Oraşul Artemis este marea dragoste a lui Weir

Orașul Artemis este fascinant. Pe măsură ce citeam, a fost clar că Weir este îndrăgostit de el: efortul depus în a-l descrie în cele mai mici detalii, pornind de la schița acestuia de la începutul romanului, de la organizarea socială, de la legile care îl conduc, până la oamenii care îl populează, la relațiile economice care îl pun în mișcare, la turismul aducător de bani și, implicit, la monumentele pe care turiștii le vizitează, totul dovedește că Artemis este marea dragoste a lui Weir.

Însă ceea ce face cartea atât de ușor de citit și de plăcut este unica și imposibil de urât, Jazz. Deși are momente când îți vine să-i dai palme ca să se trezească la realitate, tânăra ți se strecoară cu ușurință sub piele, ajungi să ții cu ea și să speri că o să reușescă în toate planurile ei. E drept că planurile mi s-au părut prea complicate și dificil de executat, dar, din fericire, tânăra este descurcăreață și, deși nimeni nu-i acordă prea multe șanse, știe multe și poate și mai multe.

P.S.: Dacă Andy Weir va transforma această carte într-o serie de multe romane cu Jazz pe post de vedetă, eu nu mă supăr! Chiar deloc!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Comentarii

  1. Ioiii ce drăguţ, acum căutam să mai achiziţionez nişte cărţi, având în vedere că mă aşteaptă o săptămână de cort în mijlocul naturii, aşa că recomandarea ta a venit la fix, tocmai am făcut CLICK 🙂
    Mulţumesc frumos. Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!