Un profesor de limbă română a făcut pentru „Adevărul“ un „top“ al cuvintelor folosite incorect în limba română. Specialistul subliniază că termenii incorecţi devin uzuali, întrucât sunt folosiţi frecvent în varianta greşită.
- „Printre cele mai dese greşeli de limbă avem folosirea incorectă a verbului «a trebui», care este conjugat greşit. Este de reţinut că la indicativ prezent verbul are o singură formă pentru toate persoanele. Spunem «ei trebuie să meargă la şcoală» şi nu «ei trebuiesc să meargă la şcoală»”, a arătat profesorul de limbă română.
- „O altă expresie folosită numai greşit este «a lua la cunoştinţă», pe care eu am întâlnit-o şi în formulări oficiale. Forma corectă este «a lua cunoştinţă”, fără prepoziţia «la»”, a subliniat cadrul didactic.
- Folosirea substantivului „locaţie” cu înţeles de adresă, în condiţiile în care termenul desemnează un spaţiu dat spre închiriere.
- „Substantivul «debut» este folosit de multe ori greşit. Termenul însemnă intrarea într-o profesie, dar îl auzim şi în formulări precum «debutul iernii, debutul ploilor». Este incorect, pentru că debutul are loc o singură dată, or iarna începe în fiecare an, deci de mai multe ori”, a arătat profesorul Carmen Berindei.
- Adjectivul „fortuit” folosit cu sensul de forţat este greşit, sensul termenului „fortuit” fiind venit pe neașteptate, neprevăzut, inopinat, întâmplător.
- „O altă greşeală pe care o întâlnesc frecvent este folosirea substantivului «repercusiune» sub forma „repercursiune”, cu adăugarea unui al treilea «r»”, a mai arătat profesorul.Tot articolul, AICI
Facebook Comments