A lua la cunoştinţă & locaţie. Topul cuvintelor şi expresiilor din limba română folosite incorect
a lua la cunostinta

De ce e greșit să spui „A lua la cunoştinţă“ + ce înseamnă, de fapt, „locaţie“. Topul cuvintelor şi expresiilor din limba română folosite incorect

Un profesor de limbă română a făcut pentru „Adevărul“ un „top“ al cuvintelor folosite incorect în limba română. Specialistul subliniază că termenii incorecţi devin uzuali, întrucât sunt folosiţi frecvent în varianta greşită.

  1. „Printre cele mai dese greşeli de limbă avem folosirea incorectă a verbului «a trebui», care este conjugat greşit. Este de reţinut că la indicativ prezent verbul are o singură formă pentru toate persoanele. Spunem «ei trebuie să meargă la şcoală» şi nu «ei trebuiesc să meargă la şcoală»”, a arătat profesorul de limbă română.
  1. „O altă expresie folosită numai greşit este «a lua la cunoştinţă», pe care eu am întâlnit-o şi în formulări oficiale. Forma corectă este «a lua cunoştinţă”, fără prepoziţia «la»”, a subliniat cadrul didactic.
  1. Folosirea substantivului „locaţie” cu înţeles de adresă, în condiţiile în care termenul desemnează un spaţiu dat spre închiriere.
  1. „Substantivul «debut» este folosit de multe ori greşit. Termenul însemnă intrarea într-o profesie, dar îl auzim şi în formulări precum «debutul iernii, debutul ploilor». Este incorect, pentru că debutul are loc o singură dată, or iarna începe în fiecare an, deci de mai multe ori”, a arătat profesorul Carmen Berindei.
  1. Adjectivul „fortuit” folosit cu sensul de forţat este greşit, sensul termenului „fortuit” fiind venit pe neașteptate, neprevăzut, inopinat, întâmplător.
  1. „O altă greşeală pe care o întâlnesc frecvent este folosirea substantivului «repercusiune» sub forma „repercursiune”, cu adăugarea unui al treilea «r»”, a mai arătat profesorul.Tot articolul, AICI
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!