Van Gogh, misterul tabloului pe care l-a pictat înainte să moară
van Gogh

Van Gogh, misterul tabloului pe care l-a pictat înainte să moară

Datorită unei vechi cărţi poştale găsite din întâmplare, experţii au descoperit locul în care Vincent van Gogh a pictat ultimul tablou, “Racines”, în ziua în care s-a sinucis. Este vorba de Auvers-sur-Oise, în nordul Parisului.

Descoperirea a fost făcută pe când Wouter van der Veen, directorul Institutului “Van Gogh”, clasa documente, a explicat el, citat de Hotnews.

Mi-a atras atenţia un detaliu de pe o carte poştală. Era un detaliu care apărea şi în ultimul tablou al lui Van Gogh. Configuraţia rădăcinilor şi a trunchiurilor pe cartea poştală corespundea cu cea din tablou.

Directorul Wouter van der Veen
van Gogh
van Gogh

Pe cartea poştală datată 1900-1910 apare un deal acoperit cu rădăcini şi trunchiuri de copaci. Expertul şi-a documentat descoperirea într-o carte, “Attaqué a la racine”. După câteva săptămâni, şi experţii de la Muzeul “Van Gogh” din Amsterdam au concluzionat că este, “foarte probabil”, locul potrivit. Acesta se află la 150 de metri de Hanul Ravoux unde pictorul a stat 70 de zile.

Tabloul a fost pictat cu puţin timp înainte ca Van Gogh să se împuşte

Pânza a provocat tot felul de teorii. De exemplu faptul că Van Gogh ar fi semnat un tablou care marca debutul artei abstracte, a noii arte. Acest tablou a fost pictat cu puţin timp înainte ca pictorul să se împuşte, pe 27 iulie 1890, iar locul în care a fost realizat a fost imposibil de stabilit.

Directorul Wouter van der Veen

Van Gogh, grav rănit, s-a întors noaptea la han şi a murit două zile mai târziu, după o lungă agonie.

La fel ca Rimbaud sau Baudelaire, Van Gogh este unul dintre artiştii secolului al XIX-lea al cărui talent şi destin special fascinează lumea întreagă.  Un revolver ruginit, găsit în 1960 pe o pajişte şi care ar fi fost folosit de Van Gogh pentru a se sinucide, a fost vândut la licitaţie unui particular în iunie 2019 pentru suma de 162.000 de euro, la Hotel Drouot din Paris.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!