În lumea celor incapabili să deseneze, eu sunt regina… sau lider de sindicat… oricum, o şefă, ceva, având în vedere că florile care ies din creionul meu seamănă cu nişte nori, casele – cu nişte arbori, iar pisicile sunt nişte creaturi extraterestre, cu care nu-ţi doreşti să te întâlneşti în viaţa reală.
Desigur, după cum ştiu toţi cei condamnaţi la un loc în galerie, domeniul mă fascinează. Pe principiul “Cu cât mă pricep mai puţin la pictură, cu atat mai pasionată sunt de ea”, studiez în cel mai amatoristic mod albumele de artă – adică mă uit luuuuung la poze şi citesc textul de lângă ele, mă plimb prin muzee şi mă feresc să vadă lumea că am lacrimi în ochi când mă trezesc faţă în faţă cu “Floarea soarelui” lui Van Gogh şi-mi cumpăr toate cărţile posibile şi imposibile pe subiect.
Prin urmare, deşi nu aş îndrăzni în veci să-mi dau cu părerea despre un tablou, îţi pot recomanda relaxată câteva titluri de cărţi pentru iubitorii de pictură în cazul în care ai în grupul de prieteni vreunul/vreuna care-mi seamănă 🙂 şi nu ştii ce cadou să-i iei.
Deci, ce cărţi pentru iubitorii de pictură mi-am luat în ultima vreme:
Cărţi pentru iubitorii de pictură: Vatican. Toate picturile şi frescele vechilor maeştri
Vorbim despre o lucrare URIAŞĂ, la propriu şi la figurat. Cântăreşte 3,1 kg (da, da, am cântărit-o 🙂 ) şi conţine TOATE picturile şi frescele vechilor maeştri expuse în galeriile, capelele, bibliotecile şi palatele muzeelor de la Vatican, plus alte sute de comori din colecţia papală. În total, aproape 1.000 de lucrări faimoase, însoţite de explicaţii detaliate. Aceasta este cartea în compania căreia îmi beau în această perioadă cafeaua. Prea capie pentru a citi, nu fac altceva decât să mă uit (lung) la poze :).
Cum o promovează editura
Vaticanul este una dintre minunile lumii. Acest bastion istoric şi spiritual al creştinismului găzduieşte multe muzee si palate, dar şi una dintre cele mai rafinate şi mai importante colecţii de artă ale lumii. Lucrările de interes includ frescele Capelei Sixtine şi Pietà a lui Michelangelo; frescele lui Rafael; lucrări de Giotto, Fra Angelico, Tiţian şi Caravaggio şi unele dintre cele mai frumoase statui, manuscrise, lucrări de arhitectură şi grădini ale lumii, dar şi cele mai preţioase artefacte ale creştinătăţii. Fiecare pictură şi frescă expusă la Vatican şi aparţinând Vechilor Maeştri – pictura europeană de până la 1800 -, plus o selecţie de alte peste 300 de lucrări de artă, incluzând pictură moderna, sculptură, tapiserie şi alte artefacte.
Cartea este organizată în 22 de secţiuni reprezentând muzeele şi zonele Vaticanului, inclusiv Pinacoteca, Capela Sixtină, Camerele Rafael, Apartamentele Borgia, Palatele Vaticane şi bazilica Sfântul Petru. Toate cele 976 de lucrări de artă sunt complet adnotate cu titlul lor şi numele artistului care le-a creat, data realizării, data naşterii şi a mortii artistului, materalul folosit şi locul în care sunt păstrate la Vatican. Cartea include şi lucrări din Egiptul antic, din Mesopotamia, Grecia şi Roma, dar şi multe alte lucrări de artă religioasă şi seculară, cuprinzând şi o selecţie de artă şi artefacte din secolul XX. Include trei planşe pentru a admira cele mai cunoscute opere de artă de la Vatican, la dimensiuni mai mari.
PRO TIP: Volumul e un pic cam scump, dar având în vedere apectul impresionant, eu zic să vă asociaţi doi sau trei prieteni, puneţi bani împreună, luați şi un buchet de flori sau o sticlă de vin (în funcţie de sexul şi/sau preferinţele persoanei sărbătorite) şi vă prezentaţi mai mult decât onorabil la petrecere.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Cărţi pentru iubitorii de pictură: “Marile scandaluri din pictură” de Gerard Denizeau
După cum cred că ţi-ai dat seama dacă nu eşti la prima vizită pe blogul nostru, scorţoşenia nu-mi stă în fire, accentele tabloide nu-mi repugnă şi, în general, nu consider că literatura trebuie abordată într-o cheie apretată şi firoscoasă. Sau pictura… având în vedere subiectul articolului de faţă.
Prin urmare, nu e de mirare că o carte cu titlul “Marile scandaluri din pictură” mi-a stârnit imediat interesul :).
Cum o promovează editura:
Povestea artei occidentale s-a scris în ritmul sacadat al scandalurilor. În fața canoanelor religiei, ale academismului, ale decenței și tradiției, în fața codurilor și regulilor în vigoare, artiștii au căutat să-și afirme identitatea și convingerile. De la Judecata de apoi, a lui Michelangelo, la Rondul de noapte, al lui Rembrandt, trecând prin capodoperele de un realism crud ale lui Gustave Courbet și inovațiile lui Andre Derain și Georges Braque, cartea spune povestea a 50 de scandaluri care au deconcertat lumea artei, au zdrobit conformismul și au afirmat o libertate nouă, niciodată dobândită până atunci. Controverse, respingeri, cenzuri, procese… Istoria picturii așa cum nu ați mai citit-o până acum!
PRO TIP: O mare parte dintre rândurile care însoţesc picturile sunt scrise cu alb pe fundal negru. Pe mine nu mă deranjează, dar am prieteni care nu suportă acest tip de grafică, prin urmare vezi din ce categorie face parte persoana căreia vrei să-i dăruieşti volumul.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Cărţi pentru iubitorii de pictură: Istoria artei. De la pictura rupestră la arta urbană
Cu ultima cărămidă de pe ziua de astăzi :), facem un pas mai departe şi trecem de la pictură, în special, la artă, în general.
Volumul “Istoria artei. De la pictura rupestră la arta urbană” este mai puţin un album şi mai mult un manual, necesitând, din punctul meu de vedere, şi un creion alături cu care să-ţi subliniezi anumite informaţii. Sau nu 🙂 !
Cum o promovează editura:
Ediţia revizuită “Istoria artei. De la pictura rupestrp la arta urbană” urmăreşte evoluţia dezvoltării artistice, perioadă cu perioadă până în prezent, iar textul însoţit de ilustraţii acoperă toate genurile de artă, de la pictură şi sculptură la arta conceptual şi performance art. Organizarea cronologică a perioadelor culturale ajută cititorul să înţeleagă contextul istoric. Cea mai accesibilă istorie a artei mondiale alcatuită vreodată. Conţine mai mult de 1. 100 de ilustraţii color ale lucrărilor emblematice. Concepută într-un mod uşor de utilizat.
PRO TIP: Din păcate, editorii au încercat să înghesuie avalanşa de informaţii într-un singur volum, prin urmare textul este scris cu un corp tare meschin. Ochii mei încă rezistă pe baricade, dar dacă primeam cartea mai spre pensie… hmmmm, rămâneam cu ea necitită, clar!
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI