"Unde pădurea întâlnește stelele" de Glendy Vanderah - Ana are carti!
Unde pădurea întâlnește stelele Glendy Vanderah

„Unde pădurea întâlnește stelele” de Glendy Vanderah

Unde pădurea întâlnește stelele Glendy Vanderah

Când am văzut prima dată “Unde pădurea întâlnește stelele” de Glendy Vanderah, mi-am zis: “O carte cu zâne… E perfectă pentru Ana!” Dar când am citit că, de fapt, cartea este “despre un copil misterios care îi învață pe adulți cum să iubească” era să o pun la loc în raftul librăriei.

Însă ceva m-a făcut să o răsfoiesc și am vazut următoarea frază: “În timp ce-și pregătea ustensilele pentru grătar, se gândi absentă la fata de lângă arborele hicori.”

În romanul “Unde pădurea întâlnește stelele”, șefa grătarelor este Jo

Acum trebuie să deschid o paranteză: 2020 a fost anul în care m-am mutat cu jobul acasă și acest lucru a dus la descoperirea unei pasiuni la care nici nu mă gândeam – gătitul la gratar. Bineînțeles, am început cu ceva clasic, dar de foarte mare importanță, micii, și de aici m-am tot extins.

În mod surprinzător, lumea a avut curaj și a mâncat ce am pregătit, apoi, lucru chiar mai surprinzător, a supraviețuit și, minunea minunilor!, a mai vrut încă o porție! În 2021 am de gând să trec la un alt nivel și să încerc fel de fel de combinații. Așa că atunci când aud/citesc de femeie care vine seara de la job, obosită & prăfuită, și pune de un grătar… Nu pot decât să zic RESPECT. Închid paranteza.

În “Unde pădurea întâlnește stelele” de Glendy Vanderah , șefa grătarelor este Jo. O tânără de profesie ornitolog, greu încercată de viață: mama i-a murit de cancer, iar ea tocmai ce a trecut printr-o mastectomie totală pentru a scăpa de amenințarea bolii. Singura modalitate de a face față la tot ce i s-a întâmplat și, mai ales, la compasiunea  greu de suportat a celor din jur este reîntoarcerea la muncă. Planul ei funcționează perfect până într-o seară când se pomenește la ușa casei sale cu o fetiță de 10 ani, desculță, într-o pijama murdară și cu mai multe vânătai suspecte pe corp. 

Unde pădurea întâlnește stelele de Glendy Vanderah
„Unde pădurea întâlnește stelele” de Glendy Vanderah

Aceasta este Ursa Mare (numele ei pământean) și vine din Galaxia Vârtelniței, planeta Hetrayeh – mai precis. Pentru contactul cu oameni se folosește de corpul unei fetițe care a murit. Scopul ei pe Terra este să facă un studiu al omenirii și o să plece acasă dupa ce asistă la cinci miracole. Acestea din urmă nu sunt cele clasice, de genul apa să fie transformată în vin sau să meargă pe apa. Nu! Trebuie să fie ceva capabil să o impresioneze, să o uimească foarte mult.

Bineînțeles că Jo nu crede nimic și după câteva vizite ale fetiței cheamă poliția. Cel care vine este genul de om care crede că bătaia e ruptă din rai (cred că are un strămoș român), iar Ursei i-ar fi mai bine cu părinții naturali, indiferent de ce ar putea să-i facă aceștia, decât să fie luată și dată în grija asistenților sociali. Noroc că fata fuge și reapare după plecarea omului legii.

Jo are însă o altă părere decât polițistul și încearcă să câștige încrederea musafirei în speranța că o să afle cine este, de unde vine, unde îi sunt părinții și de ce aceștia nu au dat-o dispărută. Cel care o ajută pe Jo să facă toate cele enumerate mai sus este un vecin, Gebe, un tânăr care vinde ouă la marginea drumului. Acesta are propriile sale probleme și demoni interiori care inițial îl îndepărtează de cele două. Dar magia extraterestră a Ursei funcționează și cei doi devin amici, cu o cauză comună, apoi prieteni buni și, în final, încep timid o relație ce îi va ajuta să vindece anumite răni din trecut. 

“Unde pădurea întâlnește stelele” are în ea un sentiment aproape magic de speranță

Deşi are de-a face cu cancer, depresii, lipsă de încredere în sine, posibile agresiuni asupra copiilor și familii cu probleme grave, „Unde pădurea întâlnește stelele” este scrisă într-un mod incredibil de plăcut, optimist și liniștitor. Are în ea un sentiment aproape magic de speranță că lucrurile or să fie bine cum rar întâlnești în timpurile noastre încrâncenate și mânioase. Și poate din această cauză am avut impresia că citesc un basm modern, cu zâne.

De fapt, dacă mă gândesc mai bine, este o atmosferă de film de pe canalul TV Diva în care nimic rău nu se poate întâmpla. Există o poveste posibil fantastică în care, în ciuda problemelor majore cu care se confruntă, personajele își continuă viața, se bucură de prezent, se simt bine, fac lucruri stupide, dar drăguțe, reacționează aiurea dar, în acelaşi timp, plăcut. Și tot ca într-un film de pe Diva, acțiunea accelerează ușurel spre final și devine un mic thriller atunci când adevărata identitate a Ursei este dezvăluită. 

Finalul în coadă (mică!) de pește este absolut și complet previzibil. Cu toate acestea, m-am pomenit că am terminat cartea și am zis: “Acum eu ce fac?!” Apoi mi-am adus aminte că am niște friptură în congelator, un sac nou-nouț cu cărbuni și un grătar care mă așteaptă cuminte în curte…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!