“Helliconia Primăvara” de Brian W. Aldiss - Ana are carti!

“Helliconia Primăvara” de Brian W. Aldiss

Seria de romane “Helliconia” este una dintre acele serii care intră în categoria de lux “The best of the best”. Mai mult decât atât, este un The best SF in a Fantasy World. Gata! Am spus-o chiar de la început ca să nu existe nici o îndoială. Nu pot decât să recomand această serie! Și încă nu am citit decât primul volum!!! Este ceva cum rar întâlnești: o carte publicată în 1982 care nu a îmbătrânit deloc sau, ca sa fim corecți, a îmbătrânit bine, fiind la fel de actuală acum ca atunci când a apărut prima oară. 

Deși este prezentată ca un SF 100%, de când am început să o citesc și până am terminat am avut sentimentul că am de-a face cu un fantasy 100%. Partea science fiction este ascunsă cu talent într-o poveste cu iz medieval fantastic pe o planetă complet diferită de a noastră. De ce zic diferită? Helliconia este o planetă unde un an durează vreo doua mii cinci sute și ceva de ani pământeni. Acolo un anotimp se întinde pe durata a zeci de generații astfel încât locuitorii, pe parcursul întregii lor vieți, nu cunosc decât acel anotimp. Pentru ei nu există altceva decât primăvară. Sau vară. Sau iarnă…

Ura dintre oameni şi fagori este uriașă & eternă și nimic nu poate să schimbe situația

Acțiunea cărții începe la sfârșitul iernii și începutul primăverii. În acest moment totul se schimbă: zăpada și gheața sunt înlocuite de noroi și iarbă, apar noi specii de animale și insecte, vegetația explodează, la fel și bolile și maladiile, populația se mărește, iar tehnologia primitivă începe să se dezvolte și să avanseze împingând și societatea înainte. Populația este împărțită în două specii dominante: oamenii (nu sunt identici cu cei de pe Terra, dar sunt foarte asemănători cu aceștia) și fagorii, un fel de tauri / minotauri inteligenți, violenți, războinici îndârjiți. Ura dintre aceste forme de viață este uriașă & eternă și nimic nu poate să schimbe situația. Luptele sunt ceva obișnuit, iar transformarea prizonierilor de ambele rase în sclavi este considerat un lucru de la sine înțeles.

Romanul “Helliconia Primăvara” nu are personaje principale în sensul clasic: adică un erou bun se luptă cu unul negativ de la început până la final pentru a salva ceva. Nu! Are foarte mulți eroi și eroine, oameni sau fagori. Numai că aceștia sunt doar niște elemente trecătoare care asigură continuitatea poveștii. Singurul lucru constant este planeta care încet-încet asistă la schimbarea anotimpului. În paginile cărții, Aldiss a creat un sistem biologic complex, fascinant și bogat. Pentru fiecare anotimp a creat o lume nouă, complet diferită de cea anterioară. Și lucrul cel mai important: este credibilă și deloc plictisitoare! 

25 de ani am așteptat să citesc primul volum din seria “Helliconia”!

Asta nu înseamnă că personajele sunt fade și lipsite de viață. Pe parcursul nașterii, dezvoltarea și moartea unui oraș uman, Oldorando, avem de-a face cu preoți, vânători, războinici, inventatori, rebeli, intriganți, lași, lideri înnăscuți sau care doar profită de conjunctură pentru a acapara puterea. Fiecare dintre ei are povestea și destinul său, fiecare luptă pentru o viață mai bună. Unii reușesc, alții – nu. La aceste personaje helliconiene se adaugă și un grup mare de pământeni aflați pe stația orbitală Avernus care se învârte în jurul planetei. Misiunea lor este de a studia si de a transmite pentru cei de acasă în direct, fără a interveni în vreun fel, viețiile celor de jos cu toate bucuriile sau ororile pe care le trăiesc. Existența acestora este practic singurul element de SF în toată cartea. E foarte scurt, dar chiar nu m-a deranjat acest lucru.

După 25 de ani în care am așteptat să-l citesc – atât a trecut de la ediția penibilă, plină de greșeli și incompletă scoasă de editura Dante, primul volum din seria “Helliconia” este tot ce mi-am dorit și și chiar mai mult. Cartea următoare, “Helliconia Vară”, este deja în bibliotecă și aștept venirea verii ca să mă apuc de ea…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!