“Uciderea Comandorului”, de Murakami, declarat „indecent” de un tribunal din Hong Kong - Ana are carti!
Uciderea comandorului

“Uciderea Comandorului”, de Murakami, declarat „indecent” de un tribunal din Hong Kong

Cel mai recent volum al scriitorului Haruki Murakami a fost declarat indecent de un tribunal din Hong Kong, nefiind scos la vânzare într-un târg de carte, anunţă The Guardian.

Aproape 2000 de oameni au semnat deja o petiţie prin care se cere anularea deciziei, mulţi considerând că Hong Kong va fi văzută drept cea mai conservatoare zonă din Asia de Est, lucru ce îi va face de ruşine pe locuitorii metropolei.

Un tribunal din Hong Kong a anunţat recent că “Uciderea Comandorului (“Killing Commendatore” / Kishidancho Goroshi), cel mai recent roman al lui Murakami (69 de ani), a fost clasificat drept „material indecent de clasa a II-a”, ceea ce înseamnă că romanul poate fi vândut doar în librării, dar cu coperta acoperită de un semn care să atenţioneze cititorii cu privire la conţinutul acesteia. De asemenea, cartea poate fi cumpărată doar de persoanele peste 18 ani, scrie Adevărul.

Romanul a fost descris de editorul britanic Harvill Secker drept „un tur de forţă epic despre iubire, singurătate, război şi artă, precum şi (…) o lucrare incredibilă a imaginaţiei unuia dintre cei mai mari scriitori ai noştri”.

”Killing Commendatore” a fost publicată anul trecut în Japonia, unde fanii au stat la cozi, de la miezul nopţii, pentru a cumpăra cartea.

Un purtător de cuvânt al departamentului de servicii culturale a declarat că bibliotecile publice vor trebui, de asemenea, să folosească, pentru romanul lui Murakami, avertismente. „Cititorii care au împlinit 18 ani pot solicita să împrumute cartea”, a declarat acesta, citat de South China Morning Post.

Decizia a fost criticată de scriitori şi cititori deopotrivă. Jason Y Ng, preşedinte al PEN Hong Kong, organizaţie a scriitorilor, a declarat pentru că „pentru un loc considerat oraşul lumii asiatice, viziunile autorităţilor din Hong Kong cu privire la sexualitate şi la tratamentul literar al acesteia sunt arhaice. Sunt de asemenea arbitrare: cine decide că reprezentarea sexului în ”Killing Commendatore” a domnului Murakami este în vreun fel mai indecentă decât cea dintr-un roman de James Joyce sau de Henry Miller? Şi totuşi, acestea nu sunt interzise la vreun eveniment public, iar Miller e studiat la şcoală drept un clasic”.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!