“Război” de Louis-Ferdinand Céline îmi completează rafturile dedicate colecției Anansi (Editura Trei) din motive mai puțin obișnuite.
În primul rând, eu dacă aud de descoperirea unui manuscris necunoscut al unuia dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX nu am liniște până nu văd titlul în biblioteca personală. Aura de magie care înconjoară în imaginația mea astfel de întâmplări mă fascinează și mă tulbură atât de tare încât nici nu știu când… scot cardul și îmi cumpăr cartea 🙂 .
În plus, de ceva timp îmi tot doresc să fac cunoștință cu Louis-Ferdinand Céline. Mai precis, de când am citit pe undeva că este scriitorul francez cel mai tradus după Marcel Proust. Și după cum știi prea bine dacă nu ne urmărești de ieri, de azi, traversez o perioadă în care Marcel Proust îmi dictează cele mai importante aspecte ale vieții. De la dulcele care îmi însoțește cafeaua de dimineață (o madlenă, desigur) până la scriitorii cu care fac cunoștință.
Iar faptul că Celine este pe locul doi într-un top condus de dragul de Marcel pentru mine este o carte de vizită mai mult decât suficientă.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI
Cum promovează editura romanul “Război” de Louis-Ferdinand Céline
Mii de pagini inedite din opera lui Céline au fost descoperite în vara anului 2021. Manuscrise, scrisori, fotografii, toate fuseseră considerate pierdute din 1944, de la eliberarea Parisului. Autorul senzaționalei descoperiri literare este criticul Jean-Pierre Thibaudat, care a decis să le încredinţeze spre publicare, după moartea văduvei lui Céline, Lucette Destouches.
„Faptul că au fost găsite arhivele dispărute ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline este fără îndoială una dintre cele mai mari descoperiri literare din ultimele decenii”, scriau jurnaliştii cotidianului Le Monde. „E un miracol. Cuvântul nu-i deloc prea puternic”, completau criticii de la Le Monde des Livres.
Cele două sute cincizeci de file ale manuscrisului „Război” reprezintă prima formă a unui roman care se petrece în Flandra, în timpul Primului Război Mondial. La intersecţia dintre autobiografie şi ficţiune, romanul dezvăluie experienţa care se află de atunci în centrul existenţei autorului: traumatismul fizic şi psihic provocat de front, de „abatorul internaţional de nebunie”.
Povestea urmăreşte convalescenţa brigadierului Ferdinand din momentul în care, grav rănit, îşi recapătă cunoştinţa chiar pe câmpul de luptă şi până la plecarea spre Londra. La spitalul din Peurdu-sur-la-Lys îi atrage atenţia unei infirmiere deloc timide, se împrieteneşte cu proxenetul Bébert, trece de câteva ori pe lângă moarte şi, în sfârşit, se eliberează de ceea ce îi fusese dat până atunci să trăiască.
„Céline face cuvintele să danseze într-o nesfârşită beţie, fără să-i pese de gramatică şi de conjugări”
„Céline face cuvintele să danseze într-o nesfârşită beţie, fără să-i pese de gramatică şi de conjugări, dar neuitând niciodată de ritm şi de efectul narativ. E Céline, Céline adevărat. Totul e atroce în el, dar mai ales femeile se dovedesc a fi personaje fantastice care nu se lasă duse de nas, nu depind de nimeni şi nu se dau înapoi de la ce-i mai rău. Avem în faţă viaţa neînsemnată dintr-un sat, ca la Flaubert ori Maupassant, dar în cuvinte pe care n-ar fi îndrăznit să le folosească nici San-Antonio. Céline nu şi-a recitit manuscrisul, şi cu atât mai bine. Scrisul «la prima mână» are efectul unui obuz literar”, scriau criticii de la Le Parisien imediat după publicarea cărţii în Franţa.
„O piesă centrală în imensul puzzle literar pe care Céline l-a finisat obsesiv toată viaţa”, apreciau criticii de la Le Monde des Livres.
„Primul dintre romanele inedite descoperite în 2021. Război e un text scurt, viu, tragic și lubric, care-și găsește locul printre capodoperele scriitorului. Este o piesă centrală în imensul puzzle literar pe care Celine l-a finisat obsesiv toată viața”. – Le Monde des Livres
„Celine în stare pură. Fără îndoială, cel mai mare scriitor francez al secolului XX… Dezgustător fără a fi vulgar, sensibil fără afectare, jupuit de viu, dar nerenunțând niciodată la pudoare”. – Marianne
Ce a spus Nicolae Manolescu despre romanul “Război”
„Excepţional stilistic, romanul Război are o densitate narativă comparabilă, poate, doar cu aceea a celuilalt mare roman care n-a putut fi publicat în SUA în aceiaşi ani 1930 – Zodia Cancerului al lui Henry Miller. Pe scurt, un mare roman. Toată suflarea literară din Franţa aşteaptă apariţia celorlalte două romane, sau ce vor fi fiind, ale lui Céline”, nota criticul literar Nicolae Manolescu în România literară.
La câteva luni de la lansarea ediţiei franceze a romanului, vânzările din Hexagon au explodat, romanul regăsit al lui Louis-Ferdinand Céline ajungând imediat în topul celor mai cumpărate cărţi.
Romanul „Război” apare în traducerea din limba franceză a Magdei Răduţă.
Minibiografie Louis-Ferdinand Céline
Louis-Ferdinand Céline este pseudonimul medicului Louis Ferdinand Destouches. Născut în 1894 la Courbevoie, lângă Paris, învaţă singur pentru bacalaureat, cât timp munceşte în mai multe locuri. Încorporat în 1912, este grav rănit pe front, în noiembrie 1914. Reformat pentru o invaliditate de 75%, devine agent comercial şi pleacă pentru o scurtă perioadă în Camerun, apoi la Londra. După război face studii de medicină şi lucrează pentru Societatea Naţiunilor în misiuni din Africa şi Statele Unite.
Întors în Franţa, practică medicina în dispensare de la periferia Parisului. În 1932 publică primul său volum, „Călătorie la capătul nopţii” (recompensat cu Premiul Renaudot), urmat de „Moarte pe credit”, în 1936. Trăieşte în exil, în Germania şi Danemarca, din 1944 până în 1951. Revenit în Franţa, se instalează la Meudon, unde scrie în continuare („De la un castel la altul”, „Nord”, „Rigodon”). Moare în 1961.