În căutarea timpului pierdut - Swann de Marcel Proust - recenzie
In cautarea timpului pierdut

“În căutarea timpului pierdut – Swann” de Marcel Proust

In cautarea timpului pierdut

Te rog să nu te laşi derutat(ă) de rubrica în cadrul căreia apare textul de faţă: “În căutarea timpului pierdut” NU este cartea pe care o citesc acum. Ci de un an. Un an şi ceva… Cam spre doi! Şi, atenţie!, vorbim doar despre “Swann“, primul volum al seriei-fluviu care are cam un catralion de cuvinte, aşa.

În plus, “În căutarea timpului pierdut” mă bântuie încă din liceu când m-am lovit, ca orice elevă la “uman”, de madlena lui Marcel Proust – fragmentul care se studia până la disperare la orele de franceză.

Însă când am încercat atunci să citesc “Swann“, titlul care i-a adus prăjiturii celebritatea… literară, mi s-a părut culmea plictiselii/ moartea pasiunii/ pedeapsa supremă / apocalipsa iubitorilor de lectură – alege tu, căci orice variantă era perfect valabilă. Prin urmare, cu cruzimea specifică tinereţii, am abandonat imediat lectura.

In cautarea timpului pierdut

În căutarea timpului pierdut – o datorie de care nu mă achitasem

Totuşi ceva nu mi-a dat niciodată pace. Unde mai pui că, periodic, mă împiedicam de roman. Fie că-i auzeam pe alţii că-l citesc. Sau că-l găseam menţionat prin cărţi. Ori îi zăream coperta prin filme… prin vitrinele librăriilor… de fiecare dată tresăream. Era ca o datorie de care nu mă achitasem.

Iar eu detest să rămân datoare.

Aşa că, într-o zi, mi-am spus: “Gata, mă apuc de el, ce-o fi o fi, există rele mai mari pe lume, ce poate să se întâmple?!, mă descurc eu“. Cu astfel de încurajări am început să citesc “Swann“.

Şi de atunci îl tot citesc.

In cautarea timpului pierdut

Nu o să te mint. N-a fost dragoste la prima vedere. Nici la a doua sau la a treia… M-a făcut să casc de mi-au trosnit fălcile şi într-o mulţime de seri mi-a servit de somnifer. Am făcut apoi pauze mari, în care l-am pus deoparte şi am citit alte romane. De câteva ori, l-am reluat de la prima pagină. Mi s-a întâmplat să mă lupt şi câte o jumătate de oră cu un paragraf pentru că nu înţelegeam nimic din el. Atunci îi ziceam vreo două odiosului de Marcel şi închideam enervată cartea. Peste câteva seri sensul lui mi se revela brusc, de am ajuns să cred că, în această perioadă, sufăr de căderi bruşte de IQ şi mai multe nu.

Madlenele au devenit dulcele meu preferat la cafeaua de dimineaţă

Dar…

M-am grăbit eu de atâtea ori spre casă, aşteptând cu nerăbdare reîntâlnirea cu dragul de Marcel?! Oui!

Am exclamat plină de încântare – şi nu o dată! – : “Ce frază incredibilă!!!!“?! Bien sûr!

Mi s-a întâmplat să re-re-re-recitesc entuziasmată pagini întregi, nevenindu-mi să-mi cred ochilor cum poate să scrie genialul de Marcel?! Absolument!

A, şi să nu uit! Am gustat eu pentru prima dată în viaţa mea madlene?! Evidemment!

In cautarea timpului pierdut

(Faptul că am descoperit că sunt un fel de micro pandişpan mai fad nu m-a împiedicat să le transform în dulcele meu preferat la cafeaua de dimineaţă.)

Nu ştiu cât timp va dura până mă voi întoarce cu o recenzie. Dar o voi face, n-ai grijă! Ţi-am zis că detest să rămân datoare.

(Poza cu lalele este făcută de Irina Adam, prietena blogului nostru şi… o mare admiratoare a lui Proust, se putea altfel 🙂 ?)

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!