Radu Paraschivescu, acuzat că e invidios pe Mircea Cărtărescu
Radu Paraschivescu Mircea Cărtărescu 1

Radu Paraschivescu, acuzat că e invidios pe succesul lui Mircea Cărtărescu. Micile scandaluri de la marele târg de carte Gaudeamus 2022

Un scandal care-l are în centru pe Radu Paraschivescu a izbucnit la târgul de carte Gaudeamus 2022. Lucrurile au ajuns atât de departe încât, într-un schimb de replici în mediul online, scriitorul a fost acuzat că îl invidiază pe Mircea Cărtărescu.

Dincolo de lansări, conferințe și cărti vândute, Gaudeamus 2022 nu a fost scutit de scandaluri, așa cum îi șade bine unui târg care se respectă. Fie el și de carte 🙂 …

O tânără autoare de la editura Petale Scrise, pomenită de Radu Paraschivescu într-o postare pe Facebook, i-a aruncat mănușa celebrului scriitor, scrie ziare.com.

În postarea sa, Radu Paraschivescu remarcase academia de kick-boxing a lui Cătălin Moroșanu aflată în apropierea târgului de carte Gaudeamus. În acest context, scriitorul amintise și de prezența unor edituri cu nume insolite la târg: „La Gaudeamus încă vă aşteaptă editurile Petale Scrise, Portocala Albastră și Luxul Sărăciei. Iar la o sută de metri de Pavilionul B vi se arată un for academic care confirmă, nu-i așa?, proiectul România educată”.

Radu Paraschivescu Mircea Cărtărescu 2
Radu Paraschivescu

Radu Paraschivescu și Mircea Cărtărescu – cine a făcut dezvăluiri despre relația dintre ei?

Delia Mitroi, autoare la Petale Scrise, i-a răspuns lui Radu Paraschivescu: „D-le Radu Paraschivescu, sunt autoare a Editurii Petale Scrise. Am avut onoarea să vă cunosc în februarie 2020, ca reprezentantă a unei instituții publice care v-a înmânat o decorație. Erați împreună cu nume mari ale literaturii române, printre care doamna prof. Ioana Pârvulescu. Deși am ciocnit un pahar cu dvs. de complezență, ați fost singurul om de la acea masă care nu mi-a plăcut.

În primul rând, ați fost lipsit de maniere și nu ați respectat un protocol impus. În al doilea rând, ați tratat pe toată lumea cu aroganță. Mie mi-ați creat o impresie extrem de proastă.

Apoi, eu nu sunt doar autoare a acestei edituri obscure după mintea dvs. luminată, ci întâmplarea face să dețin o diplomă de Doctor în Filologie la Universitatea din București, obținută la doar 28 de ani, sub coordonarea unui profesor emerit important, cu un nume mult mai sonor decât al ilustrei dumneavoastră domnii.

Și știți de ce una ca mine nu poate publica la Humanitas? Sau la Polirom? Sau la Nemira? Pentru că noi, tinerii, nu avem loc de cei ca dvs. Și cu toate acestea, vindem bine la Editura Petale Scrise. Surprinzător de bine! Și să vă mai spun ceva. Știu din surse sigure (Dumnezeule, numai pe Facebook avem 23 de prieteni comuni!) că îl detestați pe Mircea Cărtărescu. Sunteți invidios fiindcă nu veți ajunge niciodată la nivelul domniei sale”.

Cum a răspuns Radu Paraschivescu

Radu Paraschivescu nu a rămas dator: „Îl detest atât de mult, încât Ioana, soţia lui Mircea, ne-a făcut o fotografie împreună la Gaudeamus cu vreo patru-cinci ore în urmă. Îl detest atât de mult, încât l-am felicitat pe pagina lui de Facebook de îndată ce am ajuns acasă (puteţi verifica). Îl detest atât de mult, încât abia am aşteptat să se întoarcă din Columbia ca să-l invit la podcast (unde a venit şi s-a simţit excelent). Îl detest atât de mult, încât n-am ratat nicio ocazie să vorbesc elogios despre el, aşa cum merită.

Pe urmă, faptul că v-a dezonorat ciocnirea unui pahar cu mine trebuia exprimat atunci, nu acum. Să ştiţi că am venit fiindcă am fost invitat, nu de capul meu. Evident că a fost o greşeală prezenţa mea acolo, ca dovadă că am returnat decoraţia primită de la instituţia prezidenţială. Masa de care pomeniţi (şi unde am fost singurul care v-a displăcut) are un mic defect: nu a existat. Rămâne să-mi spuneţi cum putea să vă displacă un om pe care îl vedeaţi atunci pentru prima oară (sper că şi pentru ultima). Şi am o ultimă rugăminte: să divulgaţi acele surse sigure care vă asigură de ranchiuna mea la adresa lui Mircea Cărtărescu. Vă pot oferi, în contrapartidă, zeci de nume care pot confirma contrariul, inclusiv pe al Ioanei Pârvulescu.

Radu Paraschivescu Mircea Cărtărescu 3
Mircea Cărtărescu

Cărțile lui Cărtărescu și Paraschivescu, cele mai căutate de la Editura Humanitas

În fine, n-am spus nicăieri că editura la care publicaţi e obscură. Iar faptul că nu puteţi publica la o editură mare din cauza unora ca mine e de tot râsul. Vă rog să vă uitaţi câţi autori tineri şi foarte tineri publică la Polirom, Humanitas, Art, Nemira şi alte edituri importante. Nu aici, la vârstă, e problema, ci în altă parte. (Apropo, Mircea Cărtărescu e mai mare decât mine ca vârstă, nici din cauza lui nu puteţi publica.) Nu vă întreb în ce anume a constat aroganţa mea la întâlnirea de care spuneţi. Şi nici care a fost încălcarea de protocol de care pomeniţi. Rămâneţi cu năzărelile şi cu neadevărurile dvs. La revedere”.

Cărțile lansate recent de Mircea Cărtărescu și Radu Paraschivescu, Theodoros, respectiv Podul Diavolului, au fost cele mai căutate titluri de la Editura Humanitas la Târgul Gaudeamus.

Scriitorul Igor Bergler s-a contrat cu liderul AUR, George Simion

Liderul AUR George Simion, care era însoțit de gărzi de corp, a vizitat și el Târgul de carte Gaudeamus, de la Romexpo. Politicianul nu a fost întâmpinat așa cum și-ar fi dorit, după cum relatează jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

George Simion a fost primit cu ostilitate sâmbătă după-amiază, la Târgul Gaudeamus, a povestit jurnalistul Cristian Tudor Popescu pe Facebook.

„În după-amiaza zilei de sâmbătă, la Târgul de carte Gaudeamus”, şi-a făcut apariţia, însoţit de gărzi, George Simion, preşedintele AUR. Obişnuit să fie înconjurat doar de oamenii bine instruiţi de către aparatul de Partid, Simion a întins mâna primei persoane care i-a ieşit în cale”, a scris Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a povestit cum a decurs dialogul lui Simion cu cel pe care l-a abordat, scriitorul Igor Bergler.

”Nu aveţi ce căuta aici”

”- Bună ziua, spune Simion.

– Bună ziua, nu aveţi ce căuta aici, răspunde persoana.

– De ce nu?

– Dumneavoastră nu ştiţi să citiţi, vă faceţi de râs.

– Ştiţi dumneavoastră sigur chestia asta? întreabă Simion.

– Da, sunteţi o ruşine!

– Să vă dea Dumnezeu sănătate!, îi spune Simion, apoi pune mâna pe umărul persoanei de lângă şi continuă: şi familiei dumneavoastră.

Asta cu familia e o ameninţare de tip mafiot?”.

După această discuție, Simion a plecat şi şi-a continuat traseul prin zonele mărginase ale târgului, unde se găsesc editurile mici, a mai scris jurnalistul.

Scriitorul Igor Bergler a confirmat pe pagina sa de Facebook că el a fost abordat de Simion la Târgul Gaudeamus.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!