Scriitoarea Maryse Condé din Guadelupa a primit in 2018 „noul premiu literar„, instituit de „The New Academy” din Suedia.
Noul premiu a fost înființat ca reacţie la mişcarea „#MeToo”, care a determinat amânarea cu un an a premiului Nobel pentru Literatură.
„În operele sale, cu un limbaj precis”, Maryse Condé „descrie ravagiile coloniasmului şi haosul post-colonial”, a anunţat instituţia, citată de AFP.
Născută în februarie 1937, la Pointe-à-Pitre (Guadelupa), Maryse Condé a publicat peste 30 de romane, în special despre sclavie şi Africa, precum şi piese de teatru şi eseuri. Adesea între favoriţi la premiul Nobel, ea nu l-a primit încă.
„Sunt foarte fericită şi foarte mândră să am acest premiu, dar permiteţi-mi să îl împart cu familia mea și cu prietenii mei. Dar mai ales cu toţi oamenii din Guadelupa, care vor fi emoţionaţi şi fericiţi să mă vadă premiată”, a reacţionat scriitoarea, scrie Adevărul.
Maryse Conde – cum a ajuns să câștige Nobelul alternativ
Crearea acestui premiu a fost anunţată în primăvară, odată cu înfiinţarea „The New Academy”. Din noua instituție creată fac parte 100 de personalităţi ale culturii din Suedia, după anunţul amânării premiului Nobel pentru Literatură 2018.
„Nu va fi acordat decât anul acesta”, înainte de dizolvarea instituţiei prevăzută pentru decembrie, a precizat Alexandra Pascalidou, personalitate a scenei culturale suedeze. De altfel, ea este cea care a venit cu ideea acestei recompense.
Academia suedeză se află într-un scandal „#MeToo” din toamna anului 2017. 18 femei l-au acuzat public pe soţul francez al uneia dintre academiciene, beneficiar al unor subvenţii ale Academiei, că le-ar fi hărţuit, agresat sau violat. Jean-Claude Arnault a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare la începutul lunii.
Nobelul alternativ, rezultatul unui lung proces popular
Contrar premiului Nobel, ales de 18 membri ai Academiei, „noul premiu” se vrea rezultatul unui lung proces popular, care a avut la bază votul oamenilor obişnuiţi. Organizatorii spun că au primit peste 33.000 de propuneri. Pe lista finală apar britanicul Neil Gaiman, canadiana de origine vietnameză Kim Thúy şi Maryse Condé. Japonezul Haruki Murakami a cerut să-i fie retras numele de pe lista nominalizaţilor.
Premiul este în valoare de un milion de coroane suedeze (în jur de 97.000 de euro). Adică puţin mai mult de o zecime din cec-ul primit de laureaţii Nobel. Suma este strânsă prin finanţare participativă şi mecenat.