Ultimul imperiu (Născuți din ceață 1) de Brandon Sanderson

“Ultimul imperiu (Născuți din ceață 1)” de Brandon Sanderson

Prima întâlnire cu lumea fantasy a lui Brandon Sanderson a constituit-o romanul de debut al acestuia, “Elantris”. Cartea nu m-a uluit așa cum am sperat după ce am fost cucerit de copertă. Singura ei problemă, e drept majoră, a fost că personajele erau fie pozitive, fie negative. Nu exista nimeni care să jongleze între alb şi negru. Cineva care să fie… gri, capabil să dea mâna cu cel mai bun amic, în timp ce în cealaltă are un cuțit cu care să vrea să-l înjunghie.

Cu “Ultimul imperiu” am realizat că, deși am aceeași problemă ca și cu “Elantris”, cartea este atât de bine scrisă încât acest lucru nu a contat deloc. Când am am trecut de primele 150 de pagini am avut impresia că am în față varianta fantasy a filmului “Ocean’s Eleven”, în care George Clooney și banda lui se pregătesc, cu mult tupeu, să jefuiască trei cazinouri din Las Vegas. E drept că în “Ultimul imperiu” nu este vorba de golirea seifurilor a trei cazinouri, ci de înlăturarea de la putere a unui suveran despotic, Lordul Legiuitor. Și abia după aceea urmează golirea seifurilor acestuia.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook)

Acțiunea romanului are loc în principal în orașul Luthadel, capitala Ultimului Imperiu. Universul Ultimului imperiu este unul ciudat. Din cer cade cenușă și din această cauză totul este gri. Celelalte culori sunt atât de rare încât florile colorate sunt adevărate comori, iar verdele plantelor este ireal pentru personaje. În fiecare noapte, o ceață misterioasă, în care se ascund fel de fel de creaturi, acoperă ținutul. Lumea este una de inspirație medieval-feudală, deși… Deseori am avut impresia că este de fapt lumea noastră, într-un viitor îndepărtat și postapocaliptic mai ales că unele personaje au ceasuri (este pentru prima dată când întâlnesc așa ceva într-un roman fantasy!).

Ultimul imperiu este condus de o ființă crudă, despotică, cu puteri extraordinare

Conducerea este exercitată cu o mână de fier de Lordul Legiuitor. Cu mii de ani în urmă, acesta a înfruntat și înfrânt un dușman de temut, Adâncimea. Însă în loc ca acest lucru să-l transforme în eroul așteptat de o lume întreagă, l-a schimbat într-o ființă crudă, despotică, cu puteri extraordinare. Un adevărat zeu căruia nu-i pasă de nimeni.

Structura societății din Ultimul Imperiu este una foarte simplă: într-o parte sunt nobilii, în altă parte – skaa sau sclavii. Iar între cele două grupări se află hoții. Între ei există o singură diferență, legată de folosirea magiei. O magie cum nu am mai întâlnit până acum! Uneori nobilii se nasc cu abilitatea de a consuma un metal (fier, cositor, bronz, cupru etc) pe care îl ard în corpul lor pentru a dobândi însușiri extraordinare (auz ascuțit, putere fizică deosebită, rezistenţă la efort, capacitatea de a influența sentimentele celorlalți etc). Dacă însă un nobil are o relație cu o femeie skaa, iar aceasta dă naștere unui copil, atunci există șansa ca nou-născutul să preia talentul tatălui său.

Toți copiii Născuți din ceață trebuie omorâți imediat

Pentru a evita acest lucru, Lordul Legiuitor a ordonat ca toți copiii aflați în această situație să fie uciși. Iar dacă nou-născutul are însușirea de a arde mai multe metale, dobândind astfel puteri care îl fac practic invincibil, este numit Născut din ceață. Și deja aveam de-a face cu o blasfemie îngrozitoare, iar copilul trebuie să fie nu omorât, ci mega-ultra omorât cât mai repede.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook)

Cartea este scrisă în principal din perspectiva celor două personaje principale. Kelsier, șeful unui grup de hoți, un tip care, din cauză că tot timpul este bine dispus, uneori pare cam sărit de pe fix. Și Vin, o adolescentă aparent firavă, dar care în realitate este foarte dură şi care de când se știe a trăit numai în mijlocul criminalilor. La fel ca și personajul interpretat de George Clooney, Kelsier este liderul perfect care inspiră loialitate deplină oamenilor săi. Este șeful care are un plan pentru orice situație, dispus să-și urmărească țelul cu orice preț, capabil de a plănui o lovitură în cele mai mici detalii. Între el și Lordul Legiuitor există o dușmănie veche legată de o posibilă trădare din partea soției lui Kelsier, urmată de moartea acesteia.

Unul dintre cele mai puternice personaje feminine întâlnite de mine

Vin are puterea de a folosi mai multe metale, lucru care a atras atenția lui Kelsier. Acesta o ia sub aripa sa protectoare și o învață să-și controleze puterile pentru a deveni o adevărată amenințare pentru Lordul Legiuitor. Pe măsură ce citeam, am realizat ca Vin este unul dintre cele mai puternice personaje feminine întâlnite de mine. Cred că poate constitui un exemplu pentru toate cititoarele de literatura fantasy și young adult.

Spre deosebite de alte eroine, Vin știe, de la începutul cărţii, ce trebuie să facă pentru a supraviețui. În plus, are un excelent simț al observației și dovedeşte o loialitate ieșită din comun. Este genul de om care atunci când este doborât găsește resurse pentru a se ridica și continua să lupte. Cu toate acestea, nu este perfectă. Uneori face greşeli uriașe, cam trage concluzii eronate și e cam paranoică. Ceea ce nu a ajutat-o decât să crească în ochii mei.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook)

La final: Brandon Sanderson e mai tare sau, mai bine zis, îl poate înlocui pe G.R.R. Martin? Nu ştiu. Există o mulțime de deosebiri, dar și de asemănări între cei doi. Pentru deosebiri trebuie să evidențiez faptul că Sanderson este mai puțin complex decât Martin și are mai puține personaje, care însă sunt doar bune sau rele. În plus, acțiunea din “Ultimul imperiu” este mult mai rapidă și mai intensă decât în oricare din romanele scrise de G.R.R. Martin. La asemănări menționez faptul că lumea din “Ultimul imperiu” este la fel de credibilă ca universul din “Cântec de gheață și foc”. Te atașezi repede de personaje, iar povestea curge de la sine. Un lucru e cert: Brandon Sanderson mă va ajuta să aştept mai ușor volumul următor din seria “Cântec de gheață și foc” a lui G.R.R. Martin…

Ce-am scris când am început să citesc “Ultimul imperiu”

Aflat în căutare de cărți fantasy care să-mi domolească dependența de lumea din “Cântec de gheață și foc”, am găsit pe internet o serie de liste făcute tocmai în acest scop. Aproape pe toate figura Brandon Sanderson cu două mega serii – “Născuți din ceață” și “Arhiva Luminii de furtună”.

Cum ambele sunt gigantice, iar prezentările editurilor mi-au stârnit același interes, am dat cu banul. S soarta a decis să încep să citesc “Ultimul imperiu”, prima carte din seria “Născuți din ceață”.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI (ebook)

Facebook Comments

Comentarii

  1. Salutare,

    O umila recomandare, daca doriti un inlocuitor pentru G.R.R. Martin. Cronicile Malazane, de Steven Erikson.
    Serie care se va ridica la nivelul Urzelii tronurilor, pentru mine deja depasindu-l odata ajungand al al treilea volum, atat prin complexitate cand si apropierea pe care am capatat-o fata de personaje.
    Ce-i drept, prima carte te poate descuraja repede fiindca te baga in miezul problemei fara pic de introducere. Dar cu putina rabdare (si cateve harti printate :D) o sa deveniti un fan, sunt sigur.

    O zi buna.

    1. Multumim pentru comentariu! Oliver are deja seria aceasta pe lista de lecturi obligatorii :), dar motivul pentru care nu s-a apucat inca de ea e ca asteapta sa fie publicate mai multe volume. In plus, nu-i place deloc, dar deloc ilustratia copertelor. Trebuie sa se obisnuiasca putin cu imaginile… 🙂

  2. Daaa, ilustratiile nu fac deloc onoare seriei. Parca cei de la Nemira au facut-o intentionat… Nu cumva sa cumpere cineva seria asta, ptiu ptiu.
    Si eu va ma multumesc pentru raspuns, aveti un fan aici:D. Astept cu nerabdare si recenzia volumului 2 din Seria Demon, pe care l-am citit. Dar fiindca ii impartasesc opinia legata de primul sunt foarte curios de cum o sa i se para acesta, mie unul mi se pare muuult mai bun si trezeste seria la viata. Cam ca in cazul Turnului Intunecat, de King.

    O zi buna sa aveti!

    1. Chiar l-ati facut curios pe Oliver comparand Demon 2 cu Turnul intunecat. Prin urmare, a urcat pe lista lui de cumparaturi 🙂

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!