"Dans la abator" de Lawrence Block - recenzie

„Dans la abator” de Lawrence Block

“Dans la abator” este o carte pe care vrei să o citești într-un weekend? Da! Și poate încă o zi, luni, în metroul care te duce la serviciu. Dar este o carte perfectă pentru un weekend? Nu! Este prea întunecată și lipsită de orice rază de speranță pentru umanitate. De ce zic asta? Ei bine…

Personajul principal este un fost polițist, Matt Scudder, devenit detectiv particular chiar dacă nu are nicio autorizație oficială. Acest lucru îi permite, deși nu este deloc încântat, să se ocupe de cazuri îngrozitoare care îl duc în zone în care doar psihopații se simt ca la ei acasă și să fie prieten cu interlopi pe care e bine să-i eviți. El este angajat să demonstreze că un producător de televiziune și-a ucis soția, care era însărcinată, pentru a obține o moștenire și o asigurare de viață fabuloase. Modul în care a fost ucisă femeia, foarte violent de altfel, și comportamentul soțului ridică o serie de întrebări legate de nevinovăția acestuia deși dovezile descoperite de poliţie indică altceva.

Numai că în timp ce își supraveghea ținta în timpul unui meci de box, atenția lui Matt este atrasă de doi spectatori. Aceștia, aparent un tată și fiul său adolescent, deși nu ies în evidență cu nimic față de cei din jur, îl fac pe fostul om al legii să se gândească la un caz mai vechi. Cu ani în urmă, a primit o casetă video pe care era înregistrat în detaliu modul în care un adolescent este torturat și ucis cu sânge rece de către un bărbat și o femeie, ambii mascați. Iar multe din gesturile și atitudinea ucigașului filmat se regăsesc în gesturile și atitudinea celui care pare a fi doar un tată grijuliu.

O călătorie palpitantă și complet dezgustătoare în partea întunecată și tenebroasă a New York-ului

Ce urmează este o călătorie palpitantă și complet dezgustătoare în lumea prostituției infantile, a pedofililor, a sado-masochiștilor și a dezaxaților care sălășluiesc în partea întunecată și tenebroasă a New York-ului. Știu că sună ca o prezentare de carte făcută de o editură complet lipsită de imaginație, dar acesta este adevărul. Pe măsură ce dai paginile și sunt introduse noi elemente în poveste, atmosfera cărții devine din ce în ce mai apăsătoare, iar autorul scoate la iveală lucruri pe care orice om obișnuit ar prefera să nu le cunoască.

Personajele sunt impecabil construite. Omul legii, deloc perfect și cu mai multe probleme decât ai putea bănui, este descris în așa fel încât indiferent de ce afli despre el, ce a făcut în trecut și ceea ce va face, și face multe!, vei ajunge să ții cu el. Modul în care alege să rezolve cele două cazuri deși șocant, la prima vedere, este de înțeles atunci când își explică faptele. Personajele negative sunt dincolo de orice răutate și maleficitate (îmi place cum sună 🙂 ), fiind atât de nenorocite și de perverse încât l-ar rușina și pe marchizul de Sade.

Singurul minus al cărţii: se bazează pe prea multe coincidențe

Deşi aparent nu pare, personajele secundare sunt foarte importante pentru acțiunea cărţii. Un polițist blazat și furios că nu poate face dreptate, un hoț&ucigaș care deși e capabil să tranșeze un om are o filozofie de viață simpatică, un proxenet cinic care a văzut mult prea multe rele deși nu e deloc bătrân și o prostituata de lux extrem de realistă își aduc contribuția la modul în care se desfășoară povestea, completându-o cu detalii care în mod normal ar fi trecute cu vederea. În plus, din dialogurile pe care aceștia le au cu Scudder, am aflat o serie de detalii despre eroul romanului.

Singurul minus al cărţii este faptul că se bazează pe prea multe coincidențe. Din când în când, lucrurile se aranjează parcă prea ușor și prea simplu pentru detectiv. Dovezile vin unele după altele, indiciile aparent imposibil de descoperit sunt găsite destul de ușor. Legătura dintre cele două cazuri, căci există una, mi s-a părut puțin forțata, dar purtat de firul poveștii am trecut cu vederea acest lucru.

Pe de altă parte, romanul este ca o călătorie în timp. Personajele ies dimineața din casă, își cumpără ziarul și apoi revin în bucătărie pentru a-l lectura la o cafea. Vorbesc la telefoane fixe. Există casete video și centre unde se închiriază așa ceva… Pentru cinefilul din mine a fost un moment foarte amuzant, singurul din toată cartea, deoarece mi-am adus aminte de anii ’90 când eram un client fidel al unor asemenea centre, fiind mereu în căutare de filme SF.

Ce timpuri… mult mai simple și mai liniștite!

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!