“Grădina fiarelor” de Jeffery Deaver - Ana are carti!

“Grădina fiarelor” de Jeffery Deaver

Scriitorul Jeffrey Deaver era de mult timp pe “my short reading list”. Prezență constantă pe listele de bestselleruri din USA Today și New York Times, cu cărți intitulate “Colecționarul de oase” sau “Dansând cu moartea” și coperți ilustrate excelent, Deaver a intrat încet-încet în categoria scriitorilor de testat.

Din nefericire, am vazut filmul “Colecționarul de oase” și entuziasmul meu a dispărut. Angelina Jolie și Denzel Washington, poate cel mai apatic cuplu de justițiari din istoria thrillerelor, au reușit să mă facă să nu-mi doresc să citesc ceva despre detectivul Lincoln Rhyme, eroul romanelor mai sus menționate. Cu toate acestea, am sperat că poate, la un moment dat, o să apară o carte care să nu aibă de-a face cu respectivul detectiv. Și iată că a apărut. Aceasta este “Grădina fiarelor”.

De la primele pagini, cartea mi-a atras atenția. Acțiunea are loc în anul 1936, iar personajul principal este veteranul de război Paul Schumann, un ucigaș profesionist germano-american care lucrează pentru mafie, cu rată mare de succes în ceea ce privește domeniul său de activitate.

El este șantajat de un grup de afaceriști, agenți FBI și militari ca să comită un asasinat ieșit din comun: eliminarea lui Reinhard Ernst, omul care coordonează întregul proces de înarmare a naziștilor și care se află în Berlin. Dacă va avea succes, tot trecutul lui Paul va fi șters, iar el are ocazia de a lua viața de la început alături de un munte de dolari. În schimb, dacă eșuează, fie va fi executat de germani, fie, dacă izbutește să se întoarcă în SUA, se va rumeni pe scaunul electric.

FotorCreated

Motivul pentru care a fost ales îl constituie faptul că vorbește bine germana, nu lasă urme la locul crimelor, pe care le pregătește în detaliu și, lucru care m-a amuzat cel mai mult, citește… Neavând de ales, Paul acceptă și, profitând de faptul că în Berlin se organizează Jocurile Olimpice de Vară, traversează Atlanticul spre destinația sa pe post de jurnalist sportiv. Ce urmează este un thriller ca la carte, care, spre final, prinde viteză datorită unor răsturnări de situație la care nu m-am așteptat deloc…

Ce mi-a placut foarte mult este redarea atmosferei din Berlin. Paranoia lui Hitler, fanatismul și violența naziștilor și teroarea în care trăiesc germanii obișnuiți sunt neliniștitor de bine prezentate. Pe măsură ce colinzi orașul, ajungi să realizezi că nimeni nu poate fi de încredere și că oricine, de la cea mai apropiată rudă la cel mai bun amic, de la un necunoscut pe stradă la vecina de la parter, pe care o cunoşti de o viață, poate să te toarne la Gestapo pentru o cauză reală, imaginară sau pentru că pur și simplu nu-i place cum l-ai salutat de dimineață.

Un alt lucru bun îl constituie faptul că mutarea poveștii în capitala Germaniei duce la apariția a două conflicte: în primul, Paul este pe urmele țintei sale, în timp ce, în al doilea, un inspector german, Kohl, este pe urmele americanului. Cele două urmăriri se completează perfect și dau ocazia de a întâlni berlinezi simpatici, care încearcă să supraviețuiască nebuniei din acele timpuri, și berlinezi pe care îți vine sa-i strângi de gât, deoarece se folosesc de aceeași nebunie pentru a se răzbuna pe cei din jur. Mai mult decât atât, treptat, ajungi să speri că ambele personaje vor reuși să-și îndeplinească propria misiune.

Îmbinarea istoriei cu ficțiunea este un alt punct forte al romanului. Ideea de a-i introduce în poveste pe Hitler, Himmler și Göring pe post de personaje secundare este excelentă și chiar amuzantă, dacă faci abstracție de cine sunt aceștia, ce vor să facă și cum urmăresc să-și realizeze planurile. Interacțiunea lui Reinhard Ernst cu aceștia, dialogurile purtate și felul de a se comporta și complota al liderilor naziști sporesc aerul de autenticitate al cărții.

Pentru mine “Grădina fiarelor” nu a fost super thrillerul prezentat de editură pe copertă, în schimb a fost un thriller scris corect care m-a ținut în tensiune până la ultimul rând. O recomand pentru citit în metrou. Eu așa am făcut…

 

CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC:

Jeffery Deaver este de mult timp pe radarul meu literar. Însă ecranizarea romanului său “Colecționarul de oase” m-a dezamăgit și m-a facut să amân momentul citirii vreuneia dintre cărțile scrise de el. Însă povestea din “Grădina fiarelor”, în care un ucigaș profesionist american e trimis în Germania nazistă să-l elimine pe unul dintre apropiații lui Hitler, m-a cucerit încă de când am citit prezentarea editurii…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI sau de AICI

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!