"Ultimul polițist" de Ben H. Winters - Ana are carti!

“Ultimul polițist” de Ben H. Winters

Recunosc că atunci când am cumpărat “Ultimul polițist” nu m-a interesat nici un pic partea… polițistă a cărții. Am fost atras de ideea unei povești a cărei acțiune are loc cu șase luni înainte ca Terra să fie lovită de un asteroid.

De fiecare dată când am văzut un film sau am citit o carte cu și despre sfârșitul lumii m-am întrebat: eu ce aș fi făcut în acea situație? Aș fi acceptat resemnat sfârșitul alături de cei dragi, aș fi încercat să plătesc câteva polițe vechi, aș fi pornit să-mi îndeplinesc cele mai fantastice vise, aș fi scris în continuare pe www.anaarecarti.ro? Încă nu știu răspunsul la această întrebare și, sincer, nici nu vreau sa-l aflu…

Revenind la “Ultimul polițist”, acesta începe cu detectivul Hank Palace care este chemat la locul unde un bărbat s-a sinucis. Trebuie menționat că sinuciderile au devenit un lucru banal în orașul Concord, New Hampshire, în care are loc acțiunea. Probabilitatea de 99% ca asteroidul să lovească Terra a schimbat complet prioritățile oamenilor: unii și-au abandonat complet viețile pentru a-și îndeplini, total sau măcar parțial, lista de dorințe, alții au dispărut fără urmă, iar cei mai mulţi au renunțat la tot și își pun capăt zilelor.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Dintre toți oamenii legii prezenți la locul sinuciderii, doar Hank, care e proaspăt numit detectiv (numirea lui nu a fost pe merit, ci pentru a ocupa un loc devenit vacant peste noapte), crede că are de-a face cu o crimă. Luat peste picior de colegi, care nu văd nici un rost în a începe o anchetă adevărată când lumea e pe cale să se sfârșescă, eroul nostru nu renunță la instinctul său și începe o investigație în toată regula, respectând strict regulamentul.

Ceea ce începe ca o banală poveste polițistă se transformă radical

Ceea ce începe ca o banală poveste polițistă care are loc într-un cadru neobișnuit se transformă radical. Intriga evoluează în mai multe direcții. Discuțiile contradictorii dintre Hank cu colegii & lupta cu birocrația din sistemul pre-apocaliptic american. Idila lui Hank cu una dintre amicele decedatului. Plus relația aceluiași Hank cu sora sa, specialistă în teorii conspiraționiste. Nu mai vorbim de reacțiile oamenilor & mass media față de piatra uriașă care se apropie de planetă. Totodată, din loc în loc găsim mici informații privind declinul societății umane în fața distrugerii inevitabile.

Sfârșitul cărții m-a lăsat cu o serie de întrebări. Dar având în vedere că “Ultimul polițist” este prima parte dintr-o trilogie, mai mult ca sigur că acestea își vor găsi răspunsurile în romanele următoare.

Pe măsură ce citeam, m-am întrebat care ar putea să fie cauzele pentru care cineva ar comite o crimă, având în vedere că peste șase luni respectivul ar fi mort? Dezvăluirea motivațiilor criminalului m-a surprins, dar am putut să-l înțeleg și chiar să-i apreciez intențiile. Totodată am putut simpatiza și cu Hank Palace! Acesta își îndeplineşte îndatoririle indiferent de ce se va întâmpla peste șase luni și este bucuros că, în sfârșit, face ceea ce și-a dorit toată viața. Poate acest lucru constituie și un mesaj discret al scriitorului către cititor.

Tot timpul fă ce îți place, deoarece, spre deosebire de Hank, nu vei ști când vei muri.

Ce-am scris când am început să citesc “Ultimul polițist”

O carte în care acțiunea are loc înainte ca Terra să fie lovită de un asteroid? Vreau! O carte în care un polițist se încăpăţânează să ancheteze un caz suspect de sinucidere, în timp ce în jurul său oamenii o iau razna la gândul că mai au câteva luni de trăit? Vreau! Am citit multe cărți apocaliptice, post-apocaliptice și post-post-apocaliptice. “Ultimul polițist” este prima pre-apocaliptică și sper să fie bună! Ca să nu mai pomenesc de coperta excelentă care pare scoasă din genericul serialului “True Detective”…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!