Cu orice preț (Alex Stern #2) de Leigh Bardugo - recenzie
Cu orice preț

„Cu orice preț” (Alex Stern #2) de Leigh Bardugo

Cu orice preț

Din clipa în care am închis în anul de grație 2021 ʺA noua casăʺ, adică prima carte din seria Alex Stern, mi-am dorit să citesc… cu orice preț, ca să zic așa, continuarea.

Așteptarea a luat sfârșit în acest an și pot să spun liniștit că a meritat! Zic “liniștit”, deoarece eu consider că volumul doi al oricărei serii, în majoritatea cazurilor, este ruda săracă a titlului respectiv. Însă Bardugo transformă ʺCu orice prețʺ în ruda milionară din SUA care a venit în vizită cu cadouri uluitoare și o viză de flotant pentru rudele ei de la țară.

ʺCu orice prețʺ continuă direct acțiunea din ʺA noua casăʺ. Daniel Darlington este prins în iad, conducerea Universitații Yale îl consideră mort și nu-și mai bate capul cu el, iar Alex, singura care crede că mentorul ei este în viață, caută disperată o cale de a-l salva. Nu contează că puțini au ajuns în Iad și și mai puțini s-au întors de acolo… fata vrea să-l salveze. În ciuda tuturor piedicilor, ea chiar izbutește să-l aducă pe Daniel înapoi și, bonus, încă ceva pe deasupra – ceva rău, violent și viclean.

Darlington prezintă una pereche de coarne demonice și alte detalii anatomice interzise minorilor

Numai că Darlington nu este deloc ceea ce a fost, mai ales că prezintă una pereche de coarne demonice și alte detalii anatomice interzise minorilor . Bineînțeles că Alex nu-l abandonează, vezi detaliile anatomice de mai sus, și plănuiește o a doua excursie în lumea demonilor și a altor creaturi asemenea lor pentru a-l transforma la loc în om. În plus, în cadrul Universității au loc o serie de crime bizare, iar Alex este șantajată și obligată să devină recuperatoare pentru un interlop care știe câte ceva despre însușirile ei supranaturale.

Cu orice pret

Mi-a plăcut faptul că Alex a evoluat atât emoțional, cât și supranatural, față de fata din prima carte. Este mult mai hotărâtă, mai directă, mai nemiloasă, mai dură, dar și mai prietenoasă, mai capabilă să lase garda jos și, lucrul cel mai incredibil, să aibă încredere în cei din jur. Bineînțeles că trecutul ei o bântuie în continuare, fapt pentru care este obligată să ia o serie de măsuri deloc ortodoxe. 

În plus, Bardugo aduce noi detalii despre viața lui Alex din timpul Universitații, lucru care a cam lipsit în volumul anterior.  Tânăra merge la cursuri, trebuie să studieze și își face griji că este posibil să fie dată afară dacă nu ia examenele. Totodată, cei la care apelează pentru a-și salva mentorul și care trebuie să fie niște ucigași adevărați sunt și ei niște personaje unul și unul. Unii au apărut în ʺA noua casăʺ și acum îmi sunt prieteni vechi, așa că am fost mai mult decât încântat să aflu ce le conține CV-ul. Iar cea mai bună modalitate de a face asta a fost excelentul capitol în care Alex poposește în mintea fiecăruia și află ce îi califică pentru categoria de Ucigași.

O magie neagră, sângeroasă și nemiloasă cu cei care o folosesc greșit

Alt lucru care mi-a plăcut la nebunie au fost detaliile legate de magia existentă în cadrul Universitații. Bardugo folosește o pagină între capitole pentru a prezenta diferite artefacte, arme, vrăji (incluse în Catalogul Arsenalului Lethe), fragmente din jurnalele foștilor absolvenți sau inscripții încărcate de magie și istorie de pe zidurile Universitații. Aceste pagini au ajutat foarte mult la crearea unei atmosfere pline de magie… e drept că e vorba de magie neagră, sângeroasă și nemiloasă cu cei care o folosesc greșit, dar tot magie este!

Criticile mele la adresa acestui volum: este prea scurt (deși are 633 de pagini!), iar lucrurile se mișcă prea rapid și prea orientate pe acțiune. Aș fi avut nevoie de cel puțin încă o sută de pagini de discuții, amicale sau nu, la o ceașcă de cafea sau de ceai între eroi și Darlington despre cum e Iadul, cât de cald a fost, câte stele a avut cazanul în care a fost cazat, ce temperatura avea apa din cazanul respectiv… Detalii pe care orice pasionat de turism ar vrea să le afle. În loc de asta, a fost ceva de genul: Bună, am venit, mă duc sa mă culc, pa, pa! Am simțit că aș fi avut nevoie de un moment de respiro între luptele cu demonii, căutarea criminalului misterios sau apariția vampirilor care…. dar despre aștia din urmă nu spun nimic!!!

Cu orice preț – este funny, este thriller, este horror, este cutremurătoare, este înfiorătoare…

Revenind la intriga principală… Reușește, nu reușește Alex să-l salveze pe Darlington? Asta urmează să afli dacă vei citi cartea. Și ʺCu orice prețʺ merită să fie citită… chiar cu orice preț. Este funny, este thriller, este horror, este cutremurătoare, este înfiorătoare și mult mai întunecată și mai pesimistă decât cartea anterioară. De fapt, este exact cum ar trebui să fie un al doilea volum dintr-o trilogie!

În plus, intră în scenă un nou personaj negativ care, deși nu pare deloc foarte amenințător atunci când Alex îl întâlnește prima dată, este peste toate personajele negative apărute până acum. Problema este că finalul din ʺCu orice prețʺ este în coadă de pește, așa că lupta finală cu acesta se va da, presupun, în volumul trei al seriei, sau patru, sau cinci (să fie fără număr, că eu nu mă supăr).

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!