"Convinge-mă" de Lee Child - Ana are carti!

“Convinge-mă” de Lee Child

După ce am terminat “Dans la abator”, am simțit nevoia să mă “curăț“ din punct de vedere literar de mizeria ce există în oameni. Și nu știu ce a fost în capul meu de am cerut ajutorul lui Jack Reacher și din lac am căzut în puț. Să-ți explic: “Convinge-mă” începe ca un excelent episod din serialul “Twilight Zone” și se termină ca un thriller sângeros marca Lee Child și care demonstrează încă o dată că oamenii pot deveni monștri pentru bani.

Recenzie: “DANS LA ABATOR” DE LAWRENCE BLOCK

Intrigat de denumirea unei localități, Mother’s Rest, Jack Reacher coboară din trenul cu care călătorea și se pomenește la marginea unui oraș absolut banal din mijlocul Americii. Pe peron este acostat de o necunoscută care îl confundă cu un coleg de serviciu. Odată lămurită neînțelegerea, fiecare își vede de ale lui: Reacher pleacă la plimbare prin oraș iar femeia rămâne în continuare acolo. Eroul nostru începe să umble din magazin în magazin, să colinde stradă după stradă, încercând să afle ce se ascunde în spatele denumirii localității: o mamă care a murit acolo, o mamă care a construit un oraș, o mamă care a luptat împotriva indienilor, un oraș construit mamei sale de către fiul recunoscător etc. În drumurile sale, de-a lungul și de-a latul localității, Reacher se uită peste tot în speranța că va găsi pe undeva o placă comemorativă, un muzeu sau monument care să-i dea o explicație.

Deoarece Reacher e Reacher și nu poate lăsa o femeie frumoasă în necaz…

Problema este că imediat după ce scapă de curiosul Reacher, proprietarii/ vânzătorii magazinelor cu care acesta discută pun mâna pe telefon, sună undeva și dau raportul: a venit să mă întrebe despre oraș, nu pare să știe nimic, e foarte curios, o să-l supraveghez în continuare. Și cam aici se termină cu Twilight Zone 100%  și începe Lee Child 100%. Deoarece nu obține nici un rezultat, Reacher decide să plece din oraș  și a doua zi se reîntâlnește cu necunoscuta de pe peron. Aceasta îi spune că face parte dintr-o organizație de foști agenți FBI deveniți investigatori particulari și unul dintre colegii ei a anchetat un caz în zonă și apoi a dispărut. Deoarece Reacher e Reacher și nu poate lăsa o femeie frumoasă în necaz, fostul militar decide să o ajute.

Investigația scoate la iveală o rețea care operează în Deep Web, acea parte a internetului care este ascunsă oamenilor obișnuiți și unde se comercializează orice, de la crime la… oameni, de la droguri la atentate teroriste. Cei din Mother’s Rest s-au specializat în ajutarea sinucigașilor de a-și duce la capăt planul de a muri, indiferent de ce înseamnă asta. Vrei să mori fără nici o durere într-un apartament de lux? Se rezolvă. Pe o plajă fără nici un stres? Nu trebuie decât să alegi costumul de baie, de restul se ocupă ei. Ori liniștit într-un garaj asfixiat de gazele ieșite de pe țeava de eșapament a unui Rolls Royce? Ia cheile și pornește maşina. Și tot așa. Tot ce trebuie ca să beneficiezi de serviciile localnicilor este să ai la tine banii necesari și să fii convins 100% că vrei sa mori.

Inițial mi-am zis: “Nu par chiar personaje negative. Așa că, Reacher, te rog, doar să le scoți dinții din gură și să-i dai pe mâna justiției”. Am trecut însă la un alt capitol și mi-am schimbat părerea: “Reacher, jupoaie-i de vii, freacă-i cu sare și apoi rumenește-i la foc mic. Apoi le rupi picioarele, să îi bați cu ele până mor!”. Ce făceau de fapt: după ce aduceau în oraș un amărât convins că îi vor fi îndeplinite toate dorințele finale, nenorociții dădeau un anunț în Deep Deep Web (partea și mai ascunsă a internetului ascuns) în care spuneau ceva de genul acesta: “Lume, lume!!! Avem disponibile următoarele persoane: un director de bancă, un funcționar guvernamental, un poștaș, etc. Deoarece tu ești clientul nostru, deci și stăpânul nostru, îi putem omori după cum vrei tu. Tot ce trebuie să faci este să ne dai o sumă uriașă de bani și alesul sau aleasa ta va avea de suferit tot ce îți va trece prin cap. Fără rețineri sau interdicții. Totul transmis live pe internet, numai pentru tine sau pentru mai mulți. Decizia este a ta!”. Din acest moment pentru pentru cei care vor să se sinucidă urmează un tratament medieval-horror de tortură în cele mai îngrozitoare moduri posibile. Iar călăilor, în clipa în care Reacher realizează ce se întâmplă, li se schimbă radical starea de existență: vor fi morți.

Cam acesta este romanul. Totul este scris în modul obișnuit al lui Lee Child: rapid și la obiect. Lipsit de filozofie și introspecţie, “Convinge-mă” este un roman de acțiune excelent, cu o intrigă solidă și surprinzătoare care m-a lăsat cu gura căscată de câteva ori. Bineînțeles nu trebuie să uităm esențialul: un personaj principal care încă nu a reușit să mă facă să mă plictisesc de el și de modul în care face dreptate.

Recunosc încă o dată că nu m-am așteptat deloc la subiectul cărţii. Faptul că romanele în care Reacher este erou, star & vedetă, deși par simple și previzibile, reușesc să mă surprindă în continuare este un mare plus pentru acestea, lucru care mă face să continui cu ele.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Comentarii

  1. Ce ma bucur ca mai e cineva caruia ii place Jack Reacher. Mie-mi place Lee Child foarte mult,i-am citit toate cartile aparute la noi.Felicitari Oliver pentru recenzie.

    1. Eu inca nu am citit toate romanele lui Child, dar planuiesc asta 🙂

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!