Autor: Lee Child
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Trei
Anul apariției: 2016
Traducere: Constantin Dumitru-Palcus
De la bun început trebuie să spun că avem de-a face cu un thriller 100%. Deși durul Jack Reacher apare în postura de erou, “61 de ore” este cartea de suspans perfectă. Ca niciodată, am stat ca pe ghimpi deoarece nu înţelegeam ce se întâmplă. Iar în clipa când am înțeles care este acțiunea, am stat în continuare tot ca pe ghimpi deoarece nu știam cum se va petrece… ce se va petrece.
Începutul este o adevărată lecție de suspans și de thrillereală (tocmai am inventat acest cuvânt, deci nu da cu pietre). Statul Dakota, iarna, -30 de grade.
Ca fapt divers, eu am citit romanul când afară erau +35 de grade la umbră.
Să revenim. Un avocat face o vizită la închisoare unde un deținut îi recită o listă de infracțiuni pe care trebuie să le transmită mai departe. Pe drumul spre casă, avocatul scoate telefonul, formează un număr și începe să spună tot ce a auzit. Interlocutorul lui nu este soția sau un preot. Nu! Ci un ucigaș lipsit de milă care este încântat de cele auzite. În timpul spovedaniei, mașina avocatului derapează ușor din cauza zăpezii și cauzează ieșirea în decor a unui autobuz care venea din sens opus, iar apoi își vede de drum. Cine se află în autobuz? Un grup de pensionari și, ai ghicit, nimeni altul decât Jack Reacher. La prima vedere, un început care nu anunţă nimic spectaculos. Dar modul în care este scris mi-a dat o senzație de suspans rar întâlnit.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Fiecare capitol din „61 de ore” se termină cu o numărătoare inversă
Cum se leagă toate? Cine e interlocutorul avocatului? Cum se implică Reacher în poveste? Ca să nu mai zic că fiecare capitol se termină cu o numărătoare inversă: au mai rămas 59 de ore, au mai rămas 53, au mai rămas 19, 2… Un lucru a fost sigur: având în vedere că avem de-a face cu un roman Lee Child, cu siguranță ceva rău urmează să se întâmple. Și așa va fi…
La aceasta se adaugă existența unui martor care a văzut ceva ce nu trebuia să vadă, o bandă de motocicliști traficanți de droguri, atât de duri încât poliţia preferă să facă orice numai să nu-i înfrunte, un mafiot mexican care compensează faptul că este mic de înălțime cu o cruzime ieșită din comun și un ucigaș care pândește în întuneric.
Detalii delicioase din trecutul lui Jack Reacher
Fanii bătăușului Reacher vor fi cam dezamăgiți. Nu există decât o bătaie și jumătate sau, uite că sunt eu generos, două în tot romanul. Reacher versus doi motocicliști și Reacher versus piticul mexican. Din fericire, cantitatea de amănunte și de detalii tehnice specifice unei încleștării corp la corp povestite de Lee Child compensează cât de cât numarul mic de confruntări. În schimb, fanii eroului Reacher vor afla o serie de detalii delicioase despre trecutul acestuia. Printre care şi informaţia că fostul birou al lui Reacher are o urmă provenită din întâlnirea respectivului corp de mobilier cu capul unui general. Iar Reacher este cel care a facilitat ciocnirea! Supertare!!!
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Ca de obicei, romanul este scris excelent. Stilul simplu, precis şi plin de informaţii al lui Lee Child se potrivește perfect eroului său și îmi place la nebunie. Pentru mine modul în care a descris efectul gerului năprasnic asupra lui Reacher care era îmbrăcat lejer, cu haine din colecția de vară-toamnă, a fost foarte răcoritor. Nu mai spun că atunci când acțiunea s-a mutat într-o unitate militară subterană construită pentru copii, Lee Child a reușit să-mi transmită un sentiment de claustrofobie deloc plăcut.
“61 de ore” se termină cu un frumos “Va urma”
Finalul este complet neaşteptat. Recunosc că m-a cam luat prin surprindere faptul că “61 de ore” se termină cu un frumos “Va urma”. Mai ales că, atunci când am făcut săpături pe internet, am descoperit că romanul următor nu continuă direct acțiunea din acesta. Dacă citeam cartea atunci când a apărut în SUA, cred că eram cam nervos deoarece Lee Child nu spune dacă Reacher a supraviețuit sau nu luptei finale. Însă acum când scriu recenzia realizez că nu trebuie să mă agit. Răii nu au aruncat în Reacher cu un asteroid pe care au plasat câteva bombe nucleare. Nu! Doar l-au aruncat în aer! Deci, cu siguranță, a supraviețuit!
P.S.: Acţiunea din “61 de ore”este continuată, cât de cât, de cea din “Să nu te întorci niciodată” deci… Reacher is alive and kicking ass!