Autor: Michelle Min Sterling
Câte stele i-am dat:
Vezi clasamentul stelelor
Vreau banii inapoi!
Dacă eşti singur(ă) pe o insulă pustie şi altă carte nu există prin preajmă
Nu e nici dezastruoasă, nu e nici WOW, e... acolo cât să-ţi ofere câteva ore plăcute (bună de făcut cadou după ce o termini)
Foarte bună, ii lipseşte totuşi ceva ca să mai câştige o stea
TREBUIE, dar TREBUIE să faci rost de ea (prin orice mijloace!)
Editura: Trei
Anul apariției: 2023
Traducere: Mihaela Apetrei
Când afară este iarnă, dar fără pic de zăpadă ce poți să citești mai bine? O carte cu foarte multă zăpadă, care să te facă să retrăiești iernile de altădată. Așa am ajuns să citesc ʺPradaʺ (recenzia, aici) și apoi am trecut la ʺBaza Zeroʺ, scrisă de Michelle Min Sterling.
Acțiunea din ʺBaza Zeroʺ are loc în anul 2049. Omenirea o duce rău de tot: temperaturile cresc și cresc și cresc, iar petrolul, cărbunele și tot ce înseamnă combustibil fosil a fost abandonat. Bineînțeles, există superbogați, ce trăiesc în singurul (deocamdată) Oraș Plutitor al planetei și supersăraci care ar face orice pentru a scăpa de tornadele, incendiile și foametea ce le bântuie existența și pentru a ajunge să aibă parte de (măcar) o părticică din viața lipsită de griji a celor din Oraș. În plus, toți oamenii au de la naștere un Buton, un dispozitiv care le este implantat sub piele și care le permite să fie oricând și oriunde conectați la internet.
Rose se numără printre cei dispuși să facă orice pentru a ajunge în spatele zidurilor Orașului Plutitor. Așa că devine animatoare & escortă de lux în cel mai select club din Oraș. Pentru a-și asigura șederea la mare înălțime pentru toată viața, acceptă propunerea celui mai important om al Orașului de a-l spiona pe Meyer. Acesta este creatorul unui proiect secret, intitulat Baza Zero, aflat în imediata apropiere a lui Dominion Lake, un orășel pierdut în nordul înzăpezit al Canadei.
Baza Zero este un fel de asigurare că omenirea va continua să existe
Baza Zero este, de fapt, un fel de asigurare a continuității existenței omenirii în fața amenințării încălzirii globale, piatra de temelie a orașelor ce urmează a fi construite. Însă, așa cum descoperă Rose, toate aceste planuri ascund în realitate altceva…
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI
Grant este un tânăr care vine dintr-una dintre familiile cele mai bogate ale planetei, deținătoarea propriului zgârie nori din Orașul Plutitor, și nu vrea altceva decât să fie cât mai departe de rudele sale. Așa că atunci când Meyer îl acceptă în proiectul său pe post de profesor, Grant este în culmea fericirii. Însă când ajunge la fața locului, descoperă și el că nimic din ce i s-a promis nu există – și sunt șanse mari să nici nu existe vreodată – , iar ce există este posibil să ascundă ceva misterios.
La toate acestea se adaugă existența undeva prin zona Bazei Zero a unei stații radar, White Alice. Personalul ei este alcătuit numai din femei care au misiunea de a supraveghea mediul înconjurător și schimbările climatice și de a trimite toate datele colectate mai departe. Însă, la un moment dat, mesajele trimise din White Alice rămân fără răspuns. Astfel se naște o atmosferă de paranoia maximă alimentată de o serie de descoperiri despre soarta soldaților care s-au ocupat de bază înaintea femeilor.
O carte cu un puternic mesaj ecologist și foarte, foarte feministă
Acum că am terminat ʺBaza Zeroʺ trebuie să spun că este o carte cu un puternic mesaj ecologist și foarte, foarte feministă, cu un vibe vag, dar foarte vag, asemănătoar cu cel din ʺPovestea slujitoareiʺ (recenzia, aici). În ʺBaza Zeroʺ femeile și numai femeile vor proteja lumea de răutatea bărbaților care nu vor decât distrugere și putere. Totodată, legătura dintre mamă și fiică este cea mai puternică din Univers, capabilă să salveze lumea.
Ce mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că ʺBaza Zeroʺ este scrisă în așa fel încât feminismul din ea nu m-a lovit decât atunci când am închis cartea. Personal, o să apreciez oricând o poveste nou-nouță cu accente feministe duse la extrem decât o poveste clasică în care personajele masculine sunt transformate în feminine, pentru că așa e la modă și dă bine la critici & audiența feminină.
ʺBaza Zeroʺ este o poveste sinceră, care nu m-a dezamăgit deloc, cu personaje feminine puternice și, deloc deranjant, mai mult decât capabile să-și îndeplinească singure toate planurile. Planuri care se desfășoară într-un viitor sumbru care pe zi ce trece pare tot mai aproape…