„America uber alles” de Jack Fernley - Ana are carti!

„America uber alles” de Jack Fernley

Atunci când am auzit de “America über alles” (vezi mai jos CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC), am fost sigur că este vorba de o parodie, o carte funny în care soldați germani, obișnuiți să folosească mitraliere & grenade și să se ferească de atacuri aeriene, trebuie să lupte cu muschete, să alerge printre ghiulele și să se protejeze cel mult de atacurile aeriene ale porumbeilor. Nu puteam să mă înșel mai tare…

O carte serioasă, foarte serioasă din categoria What if…

Autorul Jack Fernley a vrut să scrie o carte serioasă, foarte serioasă din categoria What if… (Ce ar fi fost dacă…), la lectura căreia nici măcar să nu zâmbească cineva. Ei bine, a reușit: nu am zâmbit sau râs deloc. Deși în general cărțile sunt un mod de divertisment, la jumătatea “Americii über alles” am fost deranjat enorm de o serie de pagini extrem de realiste care descriau sentimentele naziste față de evrei, indieni și negri, dar și tehnicile de manipulare a maselor folosite de germani, tehnici asemănătoare cu ce se practică azi în media și în politica de afară sau de la noi.

Romanul începe în Germania anului 1945. Rușii aproape că bat la porțile capitalei, armata nazistă este decimată, noile trupe sunt alcătuite mai mult din adolescenți, iar Adolf Hitler pare la capătul puterilor. Singurul lucru care îl mai animă este un plan ambițios pornit de la idee simplă: dușmanii principali ai Germaniei naziste nu sunt rușii, francezii sau englezii, ci americanii, care beneficiind de resurse materiale și umane impresionante par de neoprit. Așa că pentru a-i învinge, Hitler îi trimite în trecut, dincolo de ocean, pe generalul Robert Ritter von Greim și pe iubita acestuia, Hanna Reitsch, împreună cu câteva trupe de soldații SS. Misiunea acestora: de a transforma momentul apariției Statelor Unite ale Americii în clipa în care se naște cel mai nou Reich din istoria omenirii, cel American.

Apoi acțiunea se mută în Pennsylvania, anul 1776. Armata coloniștilor, prost echipată și slab înarmată și formată mai mult din amatori ce provin din rândul fermierilor, negustorilor, foștilor sclavi, tinerilor idealiști și bătrânilor deciși să lupte cu orice preț, este decimată de forțele armate britanice. Apariția unui grup de mercenari germani, conduși de baronul von Steuben (adică generalul von Greim sub acoperire) care își trădează patronii britanici și îmbrățișează cauza coloniștilor, schimbă radical situația. Nou-veniții sunt exact ceea nu sunt americanii: luptători disciplinați, duri, rapizi și fără milă, bine echipați, cu uniforme impecabile și o condiție fizică de invidiat. Beneficiind de experiența de luptă din tranșeele celui de-al Doilea Război Mondial și mai ales de faptul că știu istoria SUA pe dinafară, germanii se impun fără nici un stres atât pe câmpul de bătălie, cât și în ședințele de Stat Major ale americanilor.

Avertisment! Cartea are momente violente justificate cu argumente rasiste greu de acceptat

Pe măsură ce britanicii înregistrează înfrângere după înfrângere, majoritatea soldaților coloniști devin fascinați de trupele germane și fac orice pentru a fi asemenea lor începând să îmbrățișeze ideologia nazistă. Acesta este momentul când își face apariția propaganda: puritatea rasială – este esențială pentru viitorul noii Americi; evreii – trebuie anihilați; indienii și negrii – sunt tolerabili, dar doar ca slujitori; imigranții slavi, asiatici, arabi – nu-i așa că ar fi mai bine dacă nu ar intra în noua Americă?… Din acest moment, romanul devine deranjant de inconfortabil. Ștergerea de pe fața pământului a unui sat de evrei, anihilarea unei așezări indiene, dispariția misterioasă a tuturor soldaților de culoare, masacrarea prizonierilor britanici sunt momente foarte violente ce sunt justificate cu argumente rasiste greu de acceptat.

Mai mult decât atât, la un moment dat specialistul în propagandă nazistă îi spune generalului care se pregătea să țină un discurs: “Sunt oameni simpli, needucați, analfabeți majoritatea. Păstrează cuvintele simple. Câteva expresii pe care le pot repeta, chiar sacada, ține minte mereu. Și ofere-le frică, mereu dă-le inamici, reali sau imaginari. Inamici de care numai noi îi putem proteja: indienii, sclavii liberi, britanicii, francezii, evreii, slavii, oricine este diferit”. Sincer, rândurile acestea mi-au dat fiori pe șira spinării gândindu-mă cât de bine se aplică aceste fraze la situația de azi de la noi sau de de la vecini.

America über alles” are două probleme: se termină repede și în coadă de pește (germanii preiau controlul armatei, coloniștii vor să devină germani, iar câțiva patrioți americani realizează grozăviile ce îi așteaptă și se pregătesc de lupta de rezistență). Acum, după ce am terminat cartea și aștept continuarea, am nevoie de o nouă categorie pentru blog: Ce aș vrea să citesc acum și încă nu a fost scris.

CE-AM SCRIS CÂND AM ÎNCEPUT S-O CITESC

Din când în când apare pe piața editorială o carte cu un subiect atât de nebunesc, atât de ieșit din comun, atât de imposibil încât stau și mă întreb: De unde, domne, au atâta imaginație?! Ce au mâncat când erau mici?! Acestea sunt cărțile mele preferate. Cu cât sunt mai aiurite, cu atât sunt mai entuziasmat de ele!!! Iar ”America uber alles” scrisă de Jack Fernley se poate califica cu ușurință în topul cărților cu cele mai neobișnuite subiecte din toate timpurile. Editura Rao o prezintă așa:

”Este decembrie 1776. Armata lui George Washington, alcătuită din civili voluntari prost echipaţi, slab instruiţi şi cuprinşi de dor de casă, dă piept cu o armată britanică proaspăt sporită de mercenari germani, cei mai experimentaţi soldaţi din lume. Cu toate astea, aceşti soldaţi nu sunt din secolul al XVIII-lea, ci din 1945 – din Germania nazistă. Când nemţii îi trădează pe britanici şi îşi oferă expertiza tactică şi tehnologia superioară Washingtonului, acest lucru schimbă soarta războiului. Dar ajutorul oferit are un preţ. Germanii au o viziune foarte diferită cu privire la cum ar trebui să se dezvolte noua naţiune americană, şi, în scurt timp, ideologia părinţilor fondatori, care are la bază libertatea, este contestată.”

Pe scurt: Războiul de Independență american se întâlnește cu cel de-al Doilea Război Mondial!!! Când am realizat asta, era să cad de pe scaun cu un zâmbet uriaș pe față. Ce zăpăceală!!! Nu cred că poate să fie ceva mai nebunesc de atât!!! 

Deși grămada de cărți care urmează să fie citite a depășit cifra 60 și mi-am promis să opresc orice achiziție din domeniu, ”America uber alles” este atât de seducătoare încât nu știu cum o să rezist tentației de a o avea cât mai repede…

P.S.: Cu această ocazie, poate inaugurăm o noua rubrică pe blog

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!