Cea mai scumpă carte din toate timpurile. A costat aproape 31 de milioane de dolari - Ana are carti!

Cea mai scumpă carte din toate timpurile. A costat aproape 31 de milioane de dolari

Cea mai scumpă carte din lume este Codex Leicester, un faimos manuscris al lui Leonardo da Vinci, cumpărat de Bill Gates, în 1994. Miliardarul Bill Gates a plătit pentru această carte suma de 30,8 milioane de dolari.

Manuscrisul de 72 de pagini a fost scris între anii 1506-1510, la Florenţa şi Milano, şi este un fel de „agendă” a faimosului artist şi inventator, conţinând desene, schiţe (unele reprezentând maşinării futuriste), notiţe, diagrame etc. Da Vinci a scris despre Pământ în raport cu Luna şi Soarele, despre meteorologie, despre geologie, despre posibile invenţii ş.a.

Manuscrisul, după cum sugerează cuvântul în sine, este scris de mână, dar într-o manieră neobişnuită. Da Vinci a scris de la dreapta spre stânga, folosindu-se de o oglindă; artistul era stângaci şi, cel mai probabil, a optat pentru acest procedeu pentru a evita mânjirea paginii cu cerneală, lucru care s-ar fi întâmplat în cazul scrierii obişnuite, de la stânga la dreapta. Unii cercetători susţin însă că îi plăcea ca, în felul acesta, să îşi codifice ideile.

Denumirea manuscrisului – Leicester – vine de la un fost proprietar al acestuia, Thomas Coke, conte de Leicester, care l-a achiziţionat în anul 1717, când, în timpul unei călătorii în Italia, l-a descoperit în posesia pictorului Giuseppe Ghezzi, care, la rândul lui, îl descoperise într-un cufăr, scrie Adevărul. Manuscrisul a rămas în familia de Leicester timp de mai bine de două secole şi jumătate, respectiv până în 1980, când a fost cumpărat de colecţionarul de artă Armand Hammer pentru suma de 5,6 milioane de dolari.

La moartea lui A. Hammer, preţiosul manuscris a intrat în posesia Muzeului de Artă şi Centrului Cultural „Armand Hammer”, care l-a scos la licitaţie, fiind achiziţionat de Bill Gates pentru suma senzaţională de aproape 31 de milioane de dolari, adică de două ori şi jumătate mai mult decât se plătise vreodată pentru un manuscris până la data aceea.

Bill Gates este un bibliofil cunoscut, colecţia sa incluzând cărţi rare. De-a lungul sfertului de secol de când se află în posesia manuscrisului, acesta a împrumutat Codex Leicester unor muzee din diverse colţuri ale lumii pentru a fi expus publicului.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!