Țara care interzice romanele lui Dostoievski. Care este motivul - Ana are carti!

Țara care interzice romanele lui Dostoievski. Care este motivul

„Frații Karamazov”, de Fiodor M. Dostoievski, se numără printre cele aproape o mie de opere literare care au fost interzise la Festivalul Internațional de Literatură din Kuweit.

Saad al-Anzi, directorul Festivalului internaţional de literatură din Kuweit, a declarat că Ministerul Informaţiei a interzis 948 de titluri. Printre ele, „Fraţii Karamazov” (1880), de Feodor Mihailovici Dostoievski, volum care are drept cadru Rusia secolului al XIX-lea şi care “pune la îndoială moralitatea, liberul arbitru şi existenţa lui Dumnezeu”, acesta fiind motivul pentru care a fost cenzurată, informează Le Figaro, citat de Cotidianul.

Dostoievski se alătură unei liste de scriitori cenzuraţi în această ţară arabă, care trece drept moderată, dar care cunoaşte o tendinţă conservatoare în creştere în sfera politică şi socială.

În ultimii cinci ani, mai mult de 4.000 de cărţi au fost interzise de ministerul Informaţiei, între care romanul lui Victor Hugo: „Notre-Dame de Paris” (1831) şi „Un veac de singurătate” (1967), de Gabriel Garcia Marquez.

Toate operele expuse la cea de-a 43-a ediţie a festivalului, care se desfăşoară până pe 24 noiembrie, au fost în prealabil examinate de către o comisie de cenzură islamică, conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Această comisie lucrează în virtutea legii din 2006 asupra „presei şi publicaţiilor”, care prevede sancţiuni împotriva editorilor şi jurnaliştilor. Legea reprimă orice insultă la religia musulmană, orice ameninţare la securitatea naţională, orice „incitare la dezordine” şi orice „act imoral”.

Două proteste au avut loc în septembrie pe străzile capitalei față de aceste măsuri de cenzură.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!