Salman Rushdie, atacat. Lungul şir al violențelor împotriva „Versetelor satanice”
Salman Rushdie atacat

Salman Rushdie, atacat. Lungul şir al violențelor împotriva cărții sale, „Versetele satanice”

Din 1988, când a fost publicată cartea “Versetele satanice”, amenințările cu moartea și violențele stârnite de conținutul acesteia au fost tot timpul o problemă atât pentru autorul ei, Salman Rushdie, cât și pentru cei implicați în traducerea, publicarea și comercializarea volumului.

Autorul de origine indiană Salman Rushdie a fost supus unor intervenții chirurgicale și se află în continuare conectat la un ventilator, după ce pe 12 august 2022 a fost înjunghiat în gât şi în abdomen în statul american New York de un tânăr de 24 de ani, scrie Libertatea.

Atacul vine însă după o lungă serie de amenințări, violențe similare și chiar o crimă. Cartea – care, printre altele, îl portretizează pe profetul Mohamed, întemeietorul religiei islamice -, a fost primită cu furie de musulmani încă de la lansarea acesteia. Rushdie a fost amenințat cu moartea și, multă vreme, a rămas ascuns, potrivit BBC, fiind plasat sub protecția poliției britanice.

Nu doar Salman Rushdie a fost atacat, ci şi trei dintre traducătorii cărţii

Dar nu doar Rushdie a avut probleme în urma publicării acestui volum, ci și trei dintre traducătorii săi.

Astfel, în iulie 1991, traducătorul japonez al „Versetelor satanice” a fost găsit ucis într-o universitate la nord-est de Tokyo. Poliția a declarat că traducătorul, Hitoshi Igarashi, care lucra ca profesor asistent de cultură comparată, a fost înjunghiat de mai multe ori și abandonat în holul din fața biroului său de la Universitatea Tsukuba. Ucigașul nu a fost găsit niciodată.

Poliția japoneză nu a putut furniza dovezi care să lege asasinatul de traducerea cărții. Rushdie a emis totuşi la acel moment o declarație în care transmitea condoleanțe.

Sunt extrem de afectat de vestea uciderii domnului Hitoshi Igarashi și ofer condoleanțe și cea mai profundă compasiune familiei sale.

Salman Rushdie

La începutul aceleiași luni, în iulie 1991, traducătorul italian, Ettore Capriolo, a fost înjunghiat în apartamentul său din Milano. Din fericire, a supraviețuit atacului. De asemenea, traducătorul norvegian al cărții, William Nygaard, a fost împușcat de trei ori în 1993 în fața casei sale din Oslo. Şi el a supraviețuit.

Salman Rushdie, atacat. Istoria unui război cultural

Sub titlul: “Cum a ajuns o carte să stârnească un război cultural”, ziarul britanic “The Guardian” a publicat, în 2009, un material legat de reacțiile musulmanilor la controversatul roman. În acel an se împlineau 20 de ani de când liderul religios al Iranului, ayatollahul Khomeini, l-a condamnat la moarte pe Salman Rushdie pentru că a “insultat” islamul. Khomeini a decedat în același an – 1989.

Khomeini a cerut şi moartea tuturor celor care au fost asociați în mod conștient cu cartea. El a spus că aceștia ar trebui executați “pentru ca nimeni să nu îndrăznească să insulte sfințenia islamică”.

Chiar și librăriile care aveau cartea au suferit de pe urma unor amenințări sau atacuri cu bombe. Astfel, în 1989, mai multe librării au fost atacate cu bombe incendiare. De asemenea, au fost descoperite dispozitive neexplodate în filialele mai multor magazine.

În luna august a aceluiași an, Mustafa Mahmoud Mazeh s-a aruncat accidental în aer într-o cameră de hotel din Paddington. El pregătea în acel moment o bombă menită să-l ucidă pe Rushdie.

Ani de zile, romanul nu a mai fost expus în librăriile în întreaga lume. A devenit totuși un bestseller în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!