Saga de Brian K. Vaughan & Fiona Staples / Recenzie de comics
Saga - cub

Saga (vol. 1, 2, 3) de Brian K. Vaughan & Fiona Staples / Recenzie de comics

saga

Când Ana m-a rugat să-i găsesc în biblioteca mea o carte SF de dragoste, un SF romantic, ceva made for Valentine’s Day… singurul lucru care mi-a venit în minte a fost imaginea de mai jos.

Saga 1
Să-mi spună cineva că nu este de dragoste sau că nu e romantică!

Acum să-mi spună cineva că nu este de dragoste sau că nu e romantică! Știu că nu este propriu-zis o carte, ci un comics, dar asta am, asta prezint! Și cum ʺSagaʺ a fost considerată un amestec de ʺStar Warsʺ, ʺUrzeala tronurilorʺ și ʺRomeo și Julietaʺ, cred că am făcut alegerea perfectă.

Înainte de a începe să discutăm despre ʺSagaʺ, trebuie să lansez un foarte MARE avertisment: această serie este adresată publicului adult. Dacă nu mă crezi, are chiar un +18 pe coperta a patra. Limbajul liber, obraznic, licențios chiar vulgar (foarte ușor de reperat chiar din prima pagină), imaginile și mai libere, și mai obraznice, și mai licențioase și mai vulgare (astea nu zic când apar, dar când vor apărea vei înțelege perfect ceea ce zic) vor șoca spiritele mai pudice. Deci, încă o dată, ʺSagaʺ este un comics dedicat adulților, foarte explicit din toate punctele de vedere, mai ales cele referitoare la violență și sex.

Saga este scrisă excepțional de Brian K. Vaughan

Povestea scrisă excepțional de Brian K. Vaughan sună cam așa: undeva într-o galaxie îndepărtată (scuze, scuze, scuze, dar nu am putut să mă abțin!)… există planeta Landfall, foarte tehnologizată, locuită de umanoizi cu aripi și satelitul ei Wreath, cu o populație la fel de umanoidă, dar posesoare de două coarne și bazată pe magie. Cele două nu se înțeleg deloc, așa că… încep un război.

La un moment dat, Mako, un wreathian pacifist și melancolic, este luat prizonier și trimis într-un lagăr unde ajunge în paza Alanei, o landfallă frumoasă, dură și foarte pasionată de romane de dragoste. În scurt timp, cei doi se împrietenesc, se îndrăgostesc și apoi dispar fără urmă din lagăr. (Toate acestea sunt prezentate mult mai detaliat în volumul 2 al seriei).

După ceva timp sunt văzuți pe o planetă: sunt căsătoriți, iar Alana este însărcinată. Acest lucru stârnește șoc și groază printre conducerile celor două tabere, deoarece un copil născut din reprezentanții a două popoare care se urăsc și între care teoretic nu poate exista nici o legătură ar putea da peste cap întreg conflictul și, lucru cel mai teribil, ar putea determina combatanții să creadă în pace.

Ce părere ai despre o pisică care poate vorbi și detecta orice minciună?

Urmarea firească: pe capetele celor doi este pusă o recompensă uriașă, iar pe urmele noii familii pornesc asasini, vânători de recompense, psihopați și un prinț android, Robot IV, care are în loc de cap un televizor (știu, sună foarte aiurea, dar în cadrul universului ʺSagaʺ, tipul acesta se încadrează perfect!)

Volumul 1 al seriei începe cu nașterea copilului celor doi: o fetiță numită Hazel. Nașterea are loc chiar în primele pagini ale comicsului și este destul de detaliată .  (Apropo, volumul 3 se termina cu Hazel făcând primii pași… asta ca să-și dai seama de cum trece timpul în acest comics). Hazel este și cea care povestește întreaga aventură prezentând astfel istoria familiei.

O istorie care se va întinde în întreaga galaxie și care va include confruntări sângeroase, întâlniri cu personaje memorabile (dădaca lui Hazel, care este fantoma unei jumătăți de fetiță ale cărei intestine atârnă liber, este preferata mea), animale ciudate (ce părere ai despre o pisică care poate vorbi și detecta orice minciună?), dar și cu dușmani implacabili, precum The Stalk, pe care trebuie să o vezi ca să crezi în existența ei.

(Pssst! Este cea din poza de mai jos!).

Saga 2

De ce cred că Saga este perfectă pentru cea mai romantică perioadă din an

Totodată, călătoriile spațiale ale familiei vor duce la descoperirea de locuri incredibile cum ar fi o pădure de rachete (Da, de rachete care zboară prin spațiu! Dar din lemn! Și propulsate prin magie!) sau la întâlnirea cu cele mai josnice activități umane: sclavia și traficul sexual cu copii. Și toate acestea au loc în timp ce proaspății părinți trebuie să găsească o cale de a crește bebelușul, deoarece este clar de la început ca nici unul nu are habar cum să facă asta.

De ce cred că această serie este perfectă pentru a fi citită în cea mai romantică perioadă din an? Ei bine, din cauza personajelor principale, Alana și Mako. Relația dintre cei doi are urcușuri și coborâșuri, la fel ca în viața reală. Este emoționantă, este caldă, este vie. Amândoi au un trecut, au probleme, au necazuri, dar cu toate acestea găsesc o cale de rezolva împreună tot ce destinul le scoate în cale. Din punctul meu de vedere, cei doi formează un cuplu perfect. 

Pentru ei fiecare zi este o luptă cu urmăritorii lor, cu propriile spaime și îndoieli sau… cu fosta iubită a lui Marko, o femeie foarte periculoasă care încă nu a depășit momentul despărțirii și care vrea să aibă ULTIMUL cuvânt în ceea ce privește fosta relație. O luptă continuă cu un univers ostil care se opune speranțelor lor pentru un  viitor liniștit. Și la finalul zilei, după toate aceste bătălii, Alana și Mako reușesc să fie împreună, să râdă unul de celălalt sau să se consoloze reciproc… Practic, nu cred că ar putea să trăiască unul fără celălalt. Iar dacă acest lucru nu este dragoste adevărată… nu știu ce altceva poate să fie!

Saga final

Saga este un comics foarte explicit din toate punctele de vedere

Nu mai spun că frumusețea desenelor realizate de Fionei Staples scoate în evidență dragostea dintre cei doi. Ei bine, scoate în evidență mult mai multe lucruri, dar despre acestea nu vorbim, doar îți reamintesc că ʺSagaʺ este un comics foarte explicit din toate punctele de vedere, inclusiv anatomic.

Revenind: desenele sunt frumoase, clare și luminoase în contrast cu povestea destul de sumbră. Personajele arată foarte bine, dar în același timp și reale. Bărbații nu au pătrățele pe abdomen și nici bicepsul cât casa, iar femeile nu au dimensiunile clasice de fotomodele 90/60/90, așa cum întâlnești în comicsurile Marvel sau DC. După ce am trecut prin primele trei volume ale seriei, consider că arta Fionei Staples este foarte îndrăzneață și mi se pare că nu are nici o limită vizuală. Iar acest lucru este perfect pentru un iubitor de comics ca mine.

Deoarece acum, acum vine peste noi Armageddon-ul… aaaa, scuzeeee!, vreau să spun Valentine’s Day… dacă iubita/ iubitul/ prietena/ prietenul/ soția/ soțul tău este fan comics, atunci un volum din ʺSagaʺ este cadoul perfect. Dar dacă le oferi pe toate trei care au apărut până acum în România, la editura Grafic, atunci cu siguranță că relația voastră va trece la un alt nivel! Pe cuvânt!

Așa cum am zis la începutul acestei recenzii, ʺSagaʺ a fost considerată un amestec din ʺStar Warsʺ, ʺUrzeala tronurilorʺ și ʺRomeo și Julietaʺ, prin urmare nu pot încheia decât cu ʺMay the Force be with youʺ, ʺValar Morghulisʺ și ʺMy bounty is as boundless as the sea, My love as deep; the more I give to thee, The more I have, for both are infiniteʺ.

PS: Și, bineînțeles, clasicul ʺLive long and prosperʺ… Știu că este din ʺStar Trekʺ și nu are legătură cu ʺSagaʺ, dar iar nu m-am putut abține!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!