"Să nu greșești" de Lee Child - recenzie
Sa nu gresesti

“Să nu greșești” de Lee Child

Sa nu gresesti

Când am început “Să nu greșești”, a șasea carte din seria Jack Reacher, am avut o strângere de inimă deoarece m-am temut că nu o să se ridice la înălțimea volumului citit anterior, ‟Luna albastră”. De fapt, ca să fiu sincer, pentru mine, combinația perfectă dintre acțiune, suspans și umor din ‟Luna albastră” va fi greu de egalat, ca să nu mai zic de depășit.

Și… am avut dreptate. Spre deosebire de celelalte romane cu Jack Reacher pe post de erou, ‟Să nu greșești” este o carte lentă, este mai mult un thriller scris ca la carte decât un roman de acțiune. Ca să zic așa, este mai mult ca detectivul Colombo din serialul TV cu același titlu decât ca justițiarul John McClaine, eroul seriei de filme ‟Greu de ucis”. Dar, la urma urmei, această schimbare de ritm și stil nu este un lucru rău. Mi-a demonstrat că Jack Reacher înseamnă mai mult decât pumni și lovituri mortale cu capul și picioarele din dotare.

În “Să nu greșești”, ţinta lui Jack Reacher este… viitorul vicepreședinte al Statelor Unite

Pe scurt, acțiunea romanului. Jack Reacher este abordat de fosta iubită a fratelui său, mare șefă în cadrul Serviciului Secret. Aceasta are o cerere neobișnuită: vrea ca Reacher să pună la cale asasinarea viitorului vicepreședinte al Statelor Unite. Bineînțeles că asasinatul trebuie executat doar în teorie.

Scopul cererii este ca Reacher să-și folosească talentele și să descopere punctele slabe din cadrul sistemului de apărare a politicianului. Ceea ce Reacher nu știe este că vicepreședintele a primit o serie de amenințări cu moartea, existând deja o tentativă eșuată de asasinat. Asasinii nu sunt deloc descurajați de acest eșec, din contră…. Iar tenacitatea lor îi transformă în niște adversari redutabili chiar și pentru Reacher.

Un adevărat manual “Cum să protejezi un politician de un asasin periculos”

Urmează ceea ce poate fi considerat, deși totul este o ficțiune, un adevărat manual “Cum să protejezi un politician de gloanțele unui asasin periculos și decis să-l omoare cu orice preț”. Modul în care membrii Serviciului Secret se organizează, plănuiesc și execută protecția unui om este fascinant de citit.

Iar faptul că Reacher este acolo cu experiența sa de polițist militar face ca lucrurile să devină chiar captivante. Bineînțeles că eroul nostru se achită cu brio de sarcină și reușeşte, cu ajutorul unei camarade din forțele armate, Frances Neagley, să-l elimine, la nivel teoretic, pe vicepreședinte! :). Iar acest lucru nu va duce decât la pasul următor: înfruntarea cu asasinii reali. Iar în această luptă din finalul cărții l-am regăsit pe Reacherul pe care îl știu și admir.

Acțiunea din ‟Să nu greșești” este cam lentă pentru un fan al seriei

Asa cum am zis la început, acțiunea din ‟Să nu greșești” este cam lentă pentru un fan al seriei. Poate prea lentă… față de cum am fost obișnuit în romanele anterioare. Presupun că motivul principal a fost faptul că de data aceasta Reacher nu mai este în prim-planul acțiunii, pe care acum este nevoit să o împartă cu Serviciul Secret. 

Dar o dată ce am acceptat asta și m-am obișnuit cu gândul, am fost încântat de această rupere de ritm ce mi-a permis să am de-a face cu un Reacher mai tactic și mai strategic decât până acum.

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!