"Partea de nord a inimii" de Dolores Redondo - recenzie
Partea de nord a inimii

„Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Partea de nord a inimii

Cu un titlu atât de misterios și o copertă înfiorătoare, dar superbă, “Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo nu putea să treacă neobservată de subsemnatul. De când am văzut-o, m-am întrebat despre ce e vorba în ea: este un thriller, un roman supranatural, un horror?

Ei bine… este fiecare în parte și toate la un loc! “Partea de nord a inimii” conține o anchetă bine realizată, un criminal înfiorător, o tentă supranaturală care m-a lăsat cu gura căscată și o atmosferă întunecată și apăsătoare cum rar întâlnești.

Eroina cărții este Amaia Salazar, o polițistă din Spania care vine la FBI în cadrul unui program de pregătire. Faptul că a reușit să rezolve la ea acasă un caz aproape imposibil o aduce în atenția agentului Dupree, aflat pe urmele unui ucigaș în serie, numit Compozitorul.

În „Partea de nord a inimii” criminalul acționează doar în locurile lovite de dezastrele naturale

Acesta acționează în locurile lovite de dezastre naturale și își alege victimele din rândul familiilor care au supraviețuit urgiei naturii, iar cadavrele lor le plasează mereu cu capul spre nord. Talentul Compozitorului constă în ascunderea crimelor sale în așa fel încât decesele să pară că au survenit în urma cataclismului respectiv. Ancheta FBI o duce pe Amalia în New Orleans chiar înainte ca uraganul Katrina să lovească și să transforme regiunea într-un loc în care Compozitorul să poată acționa nestingherit. 

Cam aceasta este partea realistă a cărții. Pentru că din clipa în care oamenii legii ajung prin mlaștinile din jurul New Orleans-ului, povestea din “Partea de nord a inimii“ se modifică radical și începe să includă elemente supranaturale complet neașteptate și incredibil de captivante.

În „Partea de nord a inimii” intervine şi un caz de… “zombificare“ 🙂

În paralel se desfăşoară o nouă anchetă la un caz mai vechi al lui Dupree, caz care nici el nu este prea liniștit. Ca să fim bine înțeleși: unul dintre cuvintele folosite în anchetă este “zombificare“… Nu mai spun nimic în plus deoarece surpriza pe care mi-a provocat-o această schimbare de direcție a fost uriașă și de-a dreptul încântătoare.

Cu toate acestea, o problemă mică-mititică m-a împiedicat să acord acestei cărți cinci stele. Și această problemă o constituie modul în care cele două personaje principale sunt construite. Scriitoarea a folosit toate clișeele posibile și imposibile specifice romanelor polițiste. S-ar putea ca pe unii să nu îi deranjeze, dar pentru mine a fost prea mult… 

O mică problemă: trecutul întunecat și tumultuos al celor două personaje principale

Inițial, Amaia Salazar și agentul Dupree nu se înţeleg, sau cel puțin al doilea o tratează cu superioritate pe nou-venita din Europa… dar cu timpul ajung să se respecte. Ee posibil ca în volumele următoare să devină chiar mai mult decât doi colegi. În plus, cei doi sunt GENII: știu tot, intuiesc tot, descoperă tot și atunci când nu mai au nimic de făcut demonstrează că tot ce au susținut până atunci și care a fost acceptat de toată lumea este posibil să fie greșit.

(Amaia Salazar a executat această manevră complet enervantă din punctul meu de vedere).

Apoi fiecare are un trecut întunecat și tumultuos. E drept că eu sunt primul care admită că acest trecut este genial și de-a dreptul înfiorător, dar mi s-a părut cam exagerat. Mama lui Salazar este posibil să fie o vrăjitoare înfiorătoare care se distra terorizându-și fiica în fiecare noapte şi amenințând că o va ucide. Și la un moment dat chiar a vrut să facă asta… Iar agentul Dupree, când era doar un puști, a trăit o tragedie. Sora sa și alte fete au fost răpite din fața sa de un grup de bărbați, care era posibil să se ocupe cu transformarea oamenilor în zombi. 

„Partea de nord a inimii” – despre zombi, vrăjitorie și… altele 🙂

Acum… ce șanse sunt ca doi oameni cu un asemenea trecut să se întâlnească și să colaboreze? Numai în telenovelele spaniole :)…

În ciuda acestei probleme, cartea mi-a plăcut! Mi-a plăcut la nebunie combinația între elementele reale (uraganul Katrina, ancheta și vânătoarea ucigașului) și cele complet imaginare (zombi, vrăjitorie și… altele 🙂 ). În plus, nu pot să nu menționez povestea în sine care m-a ținut în suspans până la final. Doar dacă personajele principale ar fi fost puțin altfel…

Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Centrul de preferințe pentru confidențialitate


  • Warning: reset() expects parameter 1 to be array, string given in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 33

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/anaarecarti/public_html/wp-content/plugins/gdpr/templates/privacy-preferences-modal.php on line 95

    error: Continut protejat Anaarecarti.ro!