Gata, Ana! Am preluat legătura! Îţi prezint excepționala lume a pandemiilor din cărțile SF, citite de mine. Pentru restul, nu garantez nimic! Ca să nu fiu acuzat de favoritisme, cărțile vor fi prezentate în ordine cronologică. Nu am pretenția ca titlurile de mai jos să constituie elita romanelor SF, care au ca temă pandemiile, ciumele sau alte molime. Nu! Lista conține romanele care mi-au plăcut și atât. Astea fiind zise, să începem…
‟Apocalipsul” sau ‟Flagelul” de Stephen King (nici până azi nu sunt sigur care este titlul în limba română, deoarece pe copertă figurează ambele cuvinte) sau în original ‟The Stand”, publicat în 1978. Romanul descrie modul în care un virus, poreclit Captain Trips, scapă din laboratoarele militare americane și extermină majoritatea oamenilor de pe glob, mai precis 99%. Bineînțeles, molima este doar începutul unui coșmar: cei ce reușesc să supraviețuiască se pomenesc prinși în eterna luptă dintre bine și rău atunci când un demon decide să transforme Terra în destinația sa de vacanță preferată. Cartea este minunat scrisă! După părerea mea, în ‟The Stand”, la fel ca în ‟It”, Stephen King face dovada a ce are mai bun în ceea ce privește talentul său literar. Sună cam lacrimogen și melodramatic, dar așa este! Capitolele care descriu prăbușirea civilizației umane sunt dătătoare de fiori prin realismul lor, iar unele dintre întâmplările descrise acolo le-am văzut zilele acestea la TV, la știri. Iar dacă citești cartea atunci când ai răcit și îți curge nasul (așa cum am pățit eu), vei avea parte de câteva nopți de nesomn. Garantez asta!
‟Ciuma Albă” a lui Frank Herbert, publicată în 1982, deși nu avut impactul romanului ‟Dune”, a reușit să mă marcheze. Subiectul pe scurt: un savant vrea să răzbune moartea familiei sale ucise într-un atentat al celor de la IRA prin crearea unui virus care să extermine toate femeile din Irlanda (țara teroriștilor), din Marea Britanie (țară din cauza căreia teroriștii există) și Libia (locul unde s-au antrenat teroriștii). Problema este că virusul, ca orice virus care se respectă, după ce omoară toate femeile din statele respective, trece, fără nici o jenă, la restul planetei. Și uite așa populația feminină a a Terrei începe să tindă spre zero. Inițial, savantul mi-a fost chiar simpatic, dar pe măsură ce trecea timpul și am început să realizez dimensiunile dezastrului provocat, am ajuns să-l detest. Cartea este un SF solid, dar puțin prea lungă pentru binele ei…
‟Însemnări din vremea molimei” de Norman Spinrad. Publicată în 1990 cu titlul original ‟Journals of the Plague Years”, nuvela de 140 de pagini (în varianta românească) descrie o molimă ciudată care se transmite prin sex neprotejat și din această cauză foarte asemănătoare cu SIDA, dar cu efecte mult mai devastatoare. Lipsa unui tratement a dus la schimbarea tuturor relațiilor umane, mai ales a celor sexuale care au fost interzise, acestea din urmă fiind înlocuite de antisepticele mașini de sex. Respectarea regulilor este impusă de Poliția sexuală care are ca atribuție principală vânarea celor infectați. Povestea, care este mult mai complexă decât rezumatul meu, este sumbră, dar și puțin amuzantă, așa cum sunt romanele lui Norman Spinrad.
‟Oryx și Crake” de Margaret Atwood, publicat în 2003, este un roman întunecat, lipsit de orice fel de speranță, în care o bună parte din viitorul descris în el pare să fie la o aruncătură de băț de noi. America este condusă de corporații lipsite de milă care, în adevărate orașe, păzite și controlate cu o mână de fier, au la dispoziție armate de savanți care se ocupă cu modificarea genetică a tot ce mișcă. Printre aceștia se numără Crake, un tip genial, care decide să schimbe soarta omenirii și chiar a naturii, exterminând-o și lăsând în urma ei altceva și pe altcineva. Cel care asistă la toate acestea este amicul lui Crake, Jimmy, cel care va deveni, la câțiva ani după Apocalipsă, probabil singurul om 100% natural rămas pe planetă.
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
‟Războiul Z” al lui Max Brooks, publicat în 2006 cu titlul ‟World War Z: An Oral History of the Zombie War”. Bineînțeles că din această listă nu puteau să lipsească și zombii sau ceva asemănător. Scrisă sub formă unor articole din ziar, reportaje, jurnale personale, interviuri, mesaje și scrisori, cartea descrie modul în care din China (parcă de acolo a plecat coronavirusul, nu?), deși inițial este negată de aparatul de propagandă al Partidului Comunist Chinez (hmmm… la fel ca și cu coronavirus), se răspândește în întreaga lume o molimă imposibil de oprit (nu, nu… orice asemănare cu coronavirus este absolut întâmplătoare). Felul în care este descrisă acțiunea romanului poate părea plictisitor dacă ai văzut filmul cu Brad Pitt care este plin de acțiune. Dar modul extrem de realist în care Max Brooks descrie reacția autorităților, târzie și tardivă, lipsa de organizare a salvatorilor, dramele umane trăite pe tot globul, modul în care avertismentele cercetătorilor sunt ignorate, este dătător de fiori reci pe șira spinării. Mai ales când vezi cam același lucru la TV la știrile de la ora 19.00.
‟Omul focului” a lui Joe Hill, publicat în 2016 cu titlul ‟The Fireman”. Cartea mi-a plăcut foarte mult, după cum cred că ţi-ai dat seama din recenzie. Tot ce pot să spun despre subiect este că planeta este lovită de un spor foarte contagios care duce la combustia spontană a oamenilor…
Recenzia la „Omul focului” de Joe Hill poate fi citită AICI!
Cartea poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI
Bineînțeles că sunt mult mai multe. Printre cele pe care nu le-am citit, dar aș vrea, se numără:
- ‟Ultimul om” de Mary Shelley în care secolul XXI va fi lovit de o ciumă fără leac, în urma căreia pe planetă va rămâne doar un singur om, naratorul poveștii,
- ‟Germenul Andromeda” de Michael Crichton care descrie modul în care un grup de savanți se luptă cu efectele unui virus extraterestru,
- trilogia ‟Transformarea” a lui Justin Cronin unde un experiment militar transformă majoritatea oamenilor în creaturi asemănătoare vampirilor,
- ‟Fata cu toate darurile” scrisă de M.R. Carey care descrie modul în care omenirea înfruntă zombii,
- ‟Sunt o legendă” a lui Richard Matherson în care singurul om rămas în viață pe Terra, după ce o molimă incurabilă a transformat omenirea în vampiri, încearcă să supraviețuiască creaturilor care îi urmăresc fiecare mișcare
- ‟Simfonia itinerantă” a lui Emily St. John Mandel care prezintă eforturile unor artiști de a menține vie arta într-o lume ce se reface după o molimă nimicitoare.
Lectură plăcută! 🙂